Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Voordat we de wedstrijden in duiken, even een vraagje. Voldoet de nacompetitie naar jouw wensen?
,,Zeker, dit zijn echt de mooie potjes, met bijzondere uitslagen. Elke pot is belangrijk. Deze wedstrijden leveren de nodige spanning op.”

Waar ben je zelf geweest?
,,Ik zat zaterdag bij Westlandia – Rijnsburgse Boys. Een wereldwedstrijd! Ik heb een heel erg goed Rijnsburgse Boys gezien dat met een twee-spitsen systeem ging spelen. Daar is veel over gesproken in de aanloop naar het duel. Wim Schaap en Pieter Mulders hebben daarin veel contact met elkaar gehad.”

,,In mijn beleving was Rijnsburgse Boys niet de favoriet, maar als je na twintig minuten op 0-3 staat, dan draaien de rollen volledig om. Ik heb verschillende mensen horen zeggen dat dit het beste Rijnsburgse Boys was van het afgelopen seizoen. Dat ik kan ik niet beoordelen omdat ik er daarvoor te weinig ben geweest, maar goed was het. En Westlandia was trouwens echt niet slecht hoor. Rijnsburg was alleen dodelijk effectief.”

En dat terwijl ze noodgedwongen wat tactische wisselingen moesten maken. Jorn van Lunteren en Joost Leonard waren geblesseerd en ook Max Hudepohl kon niet starten.
,,Tja, noodgedwongen of niet. Het heeft gewerkt. Dirk Jan van der Oever heeft het bijvoorbeeld prima gedaan. Vaak pakken dit soort dingen goed uit als het noodgedwongen is. De 1-5 was misschien een beetje geflatteerd. Maar toen Rijnsburgse Boys met 0-3 voor kwam moest Westlandia wel va banque gaan spelen. Toch denk ik dat Rijnsburg meer kwaliteit in huis had dan Westlandia. De Rijnsburgers hebben meer man om een wedstrijd te beslissen. Overigens komt de KNVB nu wel in de knoop met de promotie-/degradatieregeling.”

Want?
,,Er degradeert een zondagclub teveel. Er gaan nu nog vier zaterdagploegen uitmaken wie er in de Tweede Divisie komt. Daardoor krijg je volgend jaar meer clubs op de zondag in de Derde Divisie dan op de zaterdag. Ze hebben een overschot. Zou er dan niet een zondagclub vrijwillig de stap naar de zaterdag willen zetten? De KNVB heeft het nu bijvoorbeeld over UNA, maar persoonlijk hoop ik dat Westlandia het mag en ook doet.”

Had de KNVB dit niet van te voren kunnen bedenken?
,,Hier loop je gewoon tegenaan als organisatie. Ze zijn al bezig met een oplossing. Ik zou Westlandia echt een aanwinst vinden. Dan krijg je schitterende derby’s tegen Scheveningen of een clash tegen Quick Boys.”

Wat verwacht je voor de Rijnsburgse kansen tegen Spakenburg?
,,Die selectie heeft veel kwaliteit, ook al heb ik ze weinig gezien. Maar Rijnsburg heeft dat ook hoor. Ik denk altijd maar zo: Spakenburg kan de Tweede Divisie verliezen, Rijnsburg kan de Tweede Divisie verdienen. Dit staan er mentaal dus beter voor.”

Wat vind je van het vervroegen van de duels naar dinsdag in plaats van woensdag in verband met de Europa League finale?
,,Een logische keuze. Er is goed meegedacht door de KNVB. Dan zeggen mensen wel: ‘de wedstrijd is al afgelopen als Ajax begint.’ Dat klopt voor sommige verenigingen wel, maar de uitspelende clubs moeten dan nog wel naar huis rijden. De fans denken nog wel twee keer na voordat ze besluiten mee te gaan met hun ploeg. Dat scheelt echt inkomsten, hoor.”

Wat heb je nog meegekregen van FC Lisse?
,,Die hadden het laatste duel op Ter Specke schriftelijk af kunnen doen. Wat ik wel mooi vind is dat Rowdy van der Putten zo belangrijk is voor de FC. Hij is toch een beetje de Powel van FC Lisse geworden. Ook in de winterstop over gekomen en belangrijk of zelfs beslissend met z’n goals. Natuurlijk is de situatie tussen beide heren anders. Voor Rowdy is Lisse z’n oude club. Powel naar IJsselmeervogels heeft toch ook met geld te maken gehad.”

Een mooi momentje was er voor Lars Rauws, die z’n eerste goal in Lisse-shirt heeft gemaakt.
,,Dat was een penalty, inderdaad. Dat is bewust gedaan. Die goal is hem gegund. Hij maakt in een wedstrijd ontzettend veel vuile meters. Martin van Eeuwijk kan zo goed renderen door het werk dat Rauws verzet.”

Martin begon wel weer op de bank. Wat moeten we daar van denken, Willem?
,,Ik zou Martin ook op de bank zetten als je de eerste wedstrijd al met 2-5 wint. Hij werd gespaard omdat hij op scherp stond. Daarnaast was hij in eerdere wedstrijden waar hij op de bank begon niet helemaal fit. Lisse heeft Van Eeuwijk tegen Harkema echt wel nodig, dus als zo’n jongen niet tegen een gele kaart aan mag lopen, dan is het toch logisch?”

Zit er niet meer achter? Er werd gesuggereerd dat het een disciplinaire reden betrof?
,,Maar als je hem disciplinair wil straffen, dan laat je hem er toch helemaal buiten en zet je ‘m toch ook niet op de bank? Trouwens het is wel knap hoor dat Harkemase Boys nu ook weer zo ver komt. Het is een promovendus uit de Hoofdklasse. Het is moeilijk inschatten wie de favoriet is. FC Lisse won dit seizoen heel makkelijk in Harkema. Maar op Ter Specke won Harkema weer betrekkelijk eenvoudig.”

Valken ’68 verloor het eerste duel tegen Nieuwenhoorn. Jij had die ploeg al hoog ingeschat vorige week.
,,Ja, maar de Valkenburgers hebben toch nog een redelijke uitgangspositie na de 2-3. Uitgoals tellen niet dubbel. Valken is niet kansloos. Ik denk dat Nieuwenhoorn toch wel van een aardig niveau is, omdat het een roemruchte club is van het zondagvoetbal. Wim Schaap is er nog trainer geweest.”

Is voor Kagia het feest voorbij na de 0-6 nederlaag?
,,Dat lijkt me wel. Ik heb begrepen dat Anton Wijsman heel boos is geworden. Misschien had hij liever bij z’n zoon, Aron, gekeken die stond te keepen voor Noordwijk in de Districtsbekerfinale. Ach zo was er binnen de familie Wijsman toch nog iemand die kon lachen na afgelopen zaterdag.”

Nu we het toch over Noordwijk hebben. Hoe schat je die prestatie in? Met een B-elftal de Districtsbeker winnen.
,,Dat is knap. Maar vooral een uitspraak van Andries Wendt vond ik briljant. Hij had tegen de jongens gezegd dat ze niet alleen de beker konden winnen, maar bij goed spel ook een basisplek in de nacompetitie konden winnen. Heel sterk! Dat is de pure ervaring van Wendt. Een geweldige uitspraak.”

Maakt Noordwijk nog kans tegen DOVO?
,,DOVO is een goede ploeg hoor. Ik heb namen voorbij zien en horen komen van jongens die op het hoogste amateurniveau hebben gevoetbald. Daarnaast hebben ze in Gert Kruys ook een trainer met heel veel ervaring. Maar goed, het gaat om één doelpuntje. Het ligt nog gewoon open.”

En Ter Leede tegen Staphorst?
,,Die moeten een vroege goal maken, dan zijn ze niet kansloos. Maar Staphorst heeft vorig jaar ook nacompetitie gespeeld. Maar toegegeven: toen ik zaterdag naar het Westland reed dacht ik ook dat Rijnsburg het erg lastig zou krijgen. Het is en blijft de nacompetitie…”

Zondag was je bij SJC. Hoe heb je de uitschakeling ervaren?
,,Er is niks aan de hand bij de Noordwijkers. SJC heeft nooit de druk gehad om te promoveren. Alleen miste ik zondag het heilige vuur een beetje bij de club. Ik had het idee dat de pijp een beetje leeg was bij de ploeg. Quick was voetballend beter. Ik gun het Paul van der Zwaan ook wel, een trainer uit onze regio.”

,,Nogmaals, bij SJC is er geen man over boord nu ze de Derde Divisie niet hebben gehaald. Bij Quick zou dat anders zijn. Kijk ook maar naar dat elftal. Daar lopen ervaren jongens rond als Kai van Hese, Raymond Baten en Sybren Bartlema.”

Het was de laatste wedstrijd onder Kees Zethof. Hoe kijk jij terug op zijn tijd bij SJC?
,,Hij heeft het ontzettend goed gedaan, met de promotie naar de Hoofdklasse vorig jaar. Nu wacht een nieuwe uitdaging bij vv Noordwijk. Daar zal hij meer de druk voelen van het moeten. Zeker als Noordwijk in de Hoofdklasse zou blijven. Bij SJC ligt dat helemaal anders.”

Teylingen lijkt op weg naar lijfsbehoud na de overwinning op Full Speed.
,,Ja, kan je dat nu al zeggen?”

Mocht Teylingen van Full Speed winnen dan mogen de acht over gebleven teams, zeven plekken verdelen voor de Tweede Klasse omdat er zondagteams zijn weggevallen.
,,Dan krijg je waarschijnlijk nog een verliezersronde bij de clubs die de volgende ronde blijven steken. Dan ben je echt tot eind juni aan het voetballen. Nu spelen ze dan waarschijnlijk tegen de winnaar van FC Aalsmeer – OBD. Dan hoop ik op OBD. Dat is een schitterende volksclub uit Den Haag. Als het me lukt ga ik dan zeker even kijken.”

Even een ander dingetje, Willem. Jan Zoutman liet in een interview op de clubsite van Quick Boys weten dat Yordi Teijsse nog steeds een reële optie is.
,,Dat kan ik me nog best wel voorstellen. Vorige week had ik dus Whatsapp-contact met Yordi. Toen zei hij dat het ‘helaas waarschijnlijk niet ging lukken’. Dan is de deur nog niet helemaal dicht. Yordi is een makkelijk scorende spits. Logisch dat Jan zich sterk wil maken om hem weer binnen te halen. Het is bij Teijsse net zoals Powel. Je moet wat betalen, maar je haalt ook wel echt wat in huis.”

De Quick Boys fans zouden gek worden van geluk, toch?
,,Hij wordt op handen gedragen en Yordi zou zelf ook graag terugkeren. Hij zette niet voor niets een compilatie van zijn goals op Facebook onlangs. Maar het moet wel kunnen. Ik weet toevallig wat hij verdiend in Schotland en dat is niet niks. Ik hoorde ook de namen van De Dijk en Spakenburg langskomen. Als hij terugkeert naar Nederland, dan heeft hij de clubs voor het uitkiezen. Hij zal in ieder geval moeten inleveren. En dat wil hij voor Quick Boys echt wel doen, zeker weten. Maar het moet voor hem natuurlijk rendabel blijven.”

Is het buitenlandse avontuur dan mislukt?
,,Ik heb geen volle wedstrijden van hem gezien om dat te kunnen beoordelen. Maar ik wil het wel graag vanaf een positieve kant zien. Hij heeft het toch allemaal maar meegemaakt. Voetballen tegen Glasgow Rangers en Celtic. Of voetballen in Duitsland. Dat kan niet iedereen zeggen. Het is in ieder geval een goed teken dat Yordi en Quick Boys nog met elkaar in gesprek zijn.”

Wil je nog wat kwijt?
,,Ja, ik ben trots op m’n Haagse vriend Thomas Verheydt. Hij kopte zondag zijn club MVV langs Cambuur Leeuwarden en staat nu in de finale van de nacompetitie voor promotie naar de Eredivisie. Ook hoop ik op een mooie woensdagavond voor Ajax in de Europa League. Het zou toch mooi zijn als we volgend jaar twee clubs hebben die spelen in de Champions League?”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)