bannerwillem3
Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen
.

Willem. Wat vond je zaterdag van FC Lisse – ASWH?
,,Het was een slechte wedstrijd, van beide kanten overigens. Ik heb beide clubs beter zien voetballen dit seizoen. Maar als je mindere potten gaat wint dan zegt dat wel wat. Ook al was het een gestolen overwinning. Dit riekt ergens naar..”

Zoals?
,,Dat Lisse voor het kampioenschap gaat. De supporters spreken zich daar ook over uit inmiddels. En de spelers ook hoor. Ze moeten ook wel vind ik.”

Ja, vind je het niet te vroeg? We zitten pas in november, Willem.
,,Dus? Nee hoor, het is niet te vroeg. Ze kennen de krachtsverhoudingen nu wel in de Derde Divisie. Natuurlijk gaat Lisse nu een rol spelen in de strijd om het kampioenschap en dat is razend knap. We hebben het vaak genoeg over vorig jaar gehad en ook toen had de club alles op orde, maar dat komt er nu uit. Dat vervelende jaar heeft veel los gemaakt. Iedereen is naar elkaar toe gegroeid.”

Lisse wint dus wel van ASWH, maar het was niet goed. In hoeverre werd de geschorste Martin van Eeuwijk gemist?
,,Een speler als Martin mis je altijd als hij er niet bij is. Maar ook met Martin heb ik Lisse slecht zien voetballen, dat was tegen Rijnsburgse Boys, dus het zegt niet alles. Ik had zelf verwacht dat Rik Vermeulen op zijn plek zou gaan spelen en weer iemand anders op de plek van Rik. Maar Lisse wilde het elftal maar op één plek aanpassen en dat valt te prijzen. Kas de Vries deed het goed. Niet bijzonder maar gewoon prima. Alleen we hebben het altijd over Martin, maar weet je wie ik pas een openbaring vind dit seizoen?”

Nou?
,,Rik Vermeulen. Het is een alleskunner. Hij loopt overal op het veld. Is topfit. Petje af voor hem.”

Terwijl hij vorig jaar niet zijn beste jaar kende. Had hij toen de club niet op sleeptouw moeten nemen?
,,Dat zie jij verkeerd vind ik. Dat hadden dan ook andere ervaren jongens moeten of kunnen doen. Maar het was gewoon een rampseizoen. Dit seizoen is hij gewoon goed. Rik heeft een voorbeeldfunctie voor jonge gasten. Toen Thierry Monteny de 1-0 maakte gaf hij hem ook even een aai over z’n hoofd. Terwijl het leeftijdsverschil best aanzienlijk is. Het viel gewoon op in positieve zin.”

In de Derde Divisie won Quick Boys uit bij DVS’33 dankzij een late goal van Robert Steemers. Wat dacht jij toen jij het hoorde?
,,Ik ben zo blij voor Steemers! Ik heb hem tegen IJsselmeervogels in de beker gezien en toen raakte hij geen pepernoot. Hij werd er en plein public een kwartier voor rust uit gehaald. Hij heeft zich terug gevochten en daarom gun ik hem dit zo! Heel knap.”

Heeft Jan Zoutman er weer een nieuwe keuze bij gekregen? Hij had hiervoor pas 70 minuten gevoetbald in het eerste van Quick Boys dit seizoen.
,,Een goede Steemers kan Quick Boys altijd gebruiken. Ik zag dat Max van Steen geen basis stond, nou ja Steemers kan ook altijd nog in de spits spelen. Hij wordt wel als flankspeler gebruikt, maar kan ook prima in de punt van de aanval.”

,,Ik zei het vorige week ook al, maar laat Quick Boys eerst maar eens lekker met deze elf verder gaan voetballen. Geen wijzigingen doorvoeren.”

FC Rijnvogels verloor van Capelle, maar vooral de manier waarop was wat pijnlijk. Ze speelden 80 minuten lang met tien man na rood van Peter Messemaker vanwege natrappen. Dat moet hij als ervaren keeper toch niet doen?
,,Ja, ik heb de beelden gezien en hoorde van FC Rijnvogels dat het terecht was. Maar Peter is deze afgelopen week vader geworden. Ik praat het niet goed hoor, alleen heeft hij natuurlijk weinig nachtrust gehad en zit er vast nog wat spanning in het lijf. Want dat weet jij nog niet, Frank, maar zo’n bevalling is altijd spannend hoor.”

Haha, nee. Dat hoop ik in de toekomst ooit nog mee te maken. Maar had de reservekeeper Teun Guijt dan niet vanaf het begin moeten starten?
,,Nee waarom? Zoiets zie je niet aan de buitenkant dat Messemaker dat gaat doen. Nee, onzin om hem gelijk uit het veld te halen. Ik hoorde overigens wel dat Guijt een prima wedstrijd verder heeft gekeept.”

FC Rijnvogels verlengde afgelopen week ook met trainer Hein van Heek en aanvaller Jaap van Duijn. Goede zaak voor de Katwijkers?
,,Dat doen ze slim. Als een trainer heeft bijgetekend dan kan de club ook met spelers gaan praten. En op Van Duijn is er nu misschien even wat minder aandacht gevestigd, omdat andere jongens meer goals maken, maar een speler als Jaap is altijd belangrijk voor een team. Met z’n assists, maar ook met zijn vrije trap. Een wapen. Vergeet ook niet dat ‘Jaapie’ nu verkering heeft hè. Het gaat gewoon goed met hem daar, het is rustig om hem heen. Dat is goed.”

Scheveningen pakt voor de derde keer achter elkaar een team uit de Bollenstreek. Is Scheveningen zo goed?
,,Ik ken de trainer, John Blok, al een tijdje en ik weet wat hij kan. Ik heb hem ook als voetballer meegemaakt. Het klikt heel erg tussen hem en Scheveningen. Als hij met weinig blessures te maken krijgt in zijn elftal dan kan hij het iedereen moeilijk maken in de titelstrijd. Ik heb ze zelf nog niet veel zien spelen, maar dat elftal zit goed in elkaar. Ze hebben veel ervaren jongens in het team zoals bijvoorbeeld Sandro Calabro en Levi Schwiebbe. Beiden speelden in het verleden bij ADO Den Haag.”

Heb je de Districtsbeker nog mee gekregen? Wat vind je van de monsterscores van Ter Leede en Noordwijk?
,,Daar heb je echt niks aan. Je leert niet veel van zulke wedstrijden. Tja, je hebt de volgende ronde gehaald. Ik vind het verder normale uitslagen. Neem bijvoorbeeld Noordwijk, dat met 6-0 won van VVSB 2. Dat kwaliteitsverschil hoort er te zijn. En Noordwijk valt niet meer in de val van de Districtsbeker. Die finale van vorig jaar heeft ze vooral veel narigheid gezorgd.”

Ter Leede won met 11-1 van Monster en doet het goed in de Hoofdklasse. Jij kent trainer Henk Wisman. Heeft hij de boel daar goed op orde?
,,Henk weet overal het maximale uit de spelersgroep te halen. Dat is knap. Ik heb hem ooit een fout zien maken als trainer. En dat is dat hij Floor van Duyn passeerde bij Quick Boys. Maar dat is al jaren geleden. Ik zie Ter Leede nooit voetballen omdat ik bij de Derde Divisie zit voor Omroep West. Alleen weet ik hoe Wisman werkt. Hij is recht door zee.”

De KNVB maakte vandaag bekend het schema van het amateurvoetbal te willen verplaatsen. Het voetbal begint dan later in september. Wat vind jij van deze tendens?
,,Voordat al het voetbal begint is iedereen dan weer terug van vakantie. Dat vind ik wel een voordeel aan dit plan. Daar valt wel wat voor te zeggen. Alleen heeft de KNVB ook wel eens geroepen dat al het voetbal klaar moet zijn voor dat er grote toernooien beginnen als EK’s en WK’s. Hebben ze daar ook weer over nagedacht? Dat weet ik niet.”

Nog even een uitstapje naar de Tweede Divisie. VVSB heeft weer verloren. Zitten ze nu niet echt in een dip? Ze hebben al zes competitierondes niet meer gewonnen.
,,Het is vooral jammer. Hebben ze ook zes keer verloren? Nee dat niet. Het gaat gewoon even niet zoals ze willen. Maar ze hebben een goede selectie en in Noordwijkerhout blijft het wel rustig hoor. Wilfred van Leeuwen heeft ook weer bijgetekend. Weet je, VVSB zit gewoon even in het ‘hoekkie waar de klappen vallen’. Het komt wel goed daar, er is echt geen paniek.”

Volgens Jelmer Vijlbrief gaat de groep gebukt onder het aantal wedstrijden dat ze moeten spelen: 34. Er is ook een aantal blessures. 
,,Dat mag hij zeggen. Maar hoeveel hebben ze er nu gespeeld? Een stuk of 12, 13? Ik denk dat het wel meevalt op dit moment. Dat ze 34 potten spelen is het probleem nu niet.”

Toch kan die Tweede Divisie wel zwaar zijn voor de club, toch? Ook Katwijk kende een blessuregolf.
,,Blessures kan je altijd hebben bij een team. Het ligt ook een beetje aan hoe goed het bij de club gaat. Bij FC Lisse heeft niemand blessures nu. Die lopen door de pijntjes heen. En misschien heeft VVSB het nu even lastig en zijn die blessures niet welkom. Om het bruggetje met Katwijk te maken, daar zie je nu dat het wel steeds meer gaat lopen, ook omdat er weer jongens terug zijn van blessures. Dat klopt.”

Tot slot, Willem. Hoe zag je zondag er uit? Even lekker geen wedstrijdje?
,,Ik heb even lekker een uurtje gesport. En een borreltje gedaan met Willem Brugmans. Het was geen weer voor een wedstrijdje joh.”

 

POPULAIRE BERICHTEN