bannerwillem3

Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, je zat zaterdag bij Rijnsburgse Boys – Jong FC Groningen. Wat voor krankzinnige wedstrijd was dat?

,,Als ik realistisch terug kijk naar Rijnsburgse Boys, dan viel het elftal me honderd procent mee in de voorbereiding. Maar in de competitie vallen ze tegen. Ik heb ze nu een paar keer gezien en het was niet best. Ook zaterdag niet. Het laatste kwartier maakt dan nog veel goed, dat Rijnsburg terugkomt van een 0-3 achterstand. Maar geloof me, dat gebeurt nu tegen een naïef beloftenelftal. Als ze tegen Quick Boys, ASWH, FC Lisse of Capelle spelen, dan eindigt zo’n wedstrijd niet meer in een gelijkspel.”

Wat ging er mis bij Rijnsburgse Boys?

,,Er was te weinig strijd, te weinig beleving. Er werd teveel ruimte weggeven. Dat moet je niet doen tegen een beloftenelftal. Dat zijn stuk voor stuk technisch gezien goede voetballers. Voor je het wist stond het al 0-2. Toen het na rust 0-3 werd gaf niemand er nog een stuiver voor.”

En toen kwam Joost Leonard…

,,Hij is de sleutel geweest deze wedstrijd. Maar ook Bart Freke trouwens. Die kwam erin voor de geblesseerde Donny Verdam. In de eerste helft moest hij achter z’n vent aan lopen, maar daar ligt de kracht van Bart niet. In de tweede helft kreeg hij een vrije rol. En dan zie je dat hij weer gevaarlijk kan worden.”

Leonard was nogal boos over het tijdstip van zijn invalbeurt. Rijnsburgse Boys stond al met 0-3 achter op dat moment. Begrijp je zijn frustratie?

,,Hij was inderdaad teleurgesteld. Maar de trainer wilde hem al inbrengen bij de 0-2 hoor. Maar goed, als je warm gaat lopen ben je ook niet in twee tellen klaar om in te vallen. We hebben het hier wel over de top van het amateurvoetbal. Leonard komt van ver hè. Die zit pas net weer een paar weken bij de selectie na een moeilijke periode in z’n privéleven.”

Horen jongens als Bart Freke en Joost Leonard in de basis bij Rijnsburgse Boys? Trainer Pieter Mulders sprak openlijk dat er misschien nieuwe jongens een kans zouden krijgen.

,,Ik heb geen idee wie er geslachtofferd gaan worden of moeten worden. Bij de 0-2 ging Joël Tillema in de fout en bij de 0-3 Roderick Gielisse, maar om die nu gelijk te slachtofferen, dat vind ik lastig om te zeggen. Weet je wat ik me wel afvraag? Is dit team beter dan het team van vorig jaar? Dat is geen verwijt op het aankoopbeleid of op nieuwe spelers. Maar de vaste patronen zijn weg. En dat mis je nu erg. We moeten niet uit het oog verliezen dat Rachid El Yaakoubi, Hidde Prijs, Jeffrey Jongeneelen en nu ook Verdam geblesseerd zijn. Dan zit het ook ‘effe’ niet mee. Dat zie je altijd hè? Bij teams waar het niet zo goed gaat, daar zie je ook ineens veel pijntjes of vervelende blessures. Maar nu er blessures zijn, kunnen jongens als Leonard en Freke misschien wel hun kans krijgen.”

Is FC Lisse daarom zo fit? Geen pijntjes, geen blessures en bovenaan in de Derde Divisie. Het blijft goed gaan op Ter Specke hè?

,,FC Lisse moet nu vol voor de periode gaan! Dat zijn nog vier wedstrijden te gaan. En punten geven vertrouwen. Ik vind het razend knap.”

Thierry Monteny was blij met de test tegen Capelle. Lisse had voornamelijk tegen ploegen gespeeld uit de onderste regionen.

,,Ook dat geeft nog meer vertrouwen. Hij sprak ook positief over de laatste linie heb ik gelezen? Ja, dat is ook wel een goed kwartet met Robert van Boxel, Tom Zoontjes, Roel de Goede en Niels Buijs. De Goede kan zaterdag het record van Leon van der Zwet uit de boeken spelen. Hij heeft dan de meeste optredens in het eerste van Lisse. Dat gun ik Roel wel. Het is een sympathieke jongen die voor iedereen klaar staat. En belangrijk in het veld. Hij scoort altijd een voldoende.”

Diezelfde Monteny toonde zich ook heel positief over Robbert de Ruiter. Waar zou dat vandaan zijn gekomen?

,,Ook dat snap ik wel. Ik ken ‘Robbie’ al twintig jaar. Hij gaf als jeugdtrainer mijn kinderen ook training bij Rijnsburgse Boys. De Ruiter weet heel goed hoe hij mensen voor zich aan het werk krijgt. Dat doet Robbert niet bewust of schijnheilig. Hij is gewoon een goed mens en spelers willen extra voor hem lopen. Hij is iemand die duidelijkheid schept, een man met een visie. En persoonlijk vind ik het ook leuk dat het nu goed gaat.”

Waarom?

,,Omdat ik vorig jaar al heb gezegd dat het een prima keus is geweest van FC Lisse om hem aan te stellen. Hij deed het vorig jaar ook goed, door niet te degraderen. Jongens gaan voor hem door het vuur. Zelfs reserves.”

In de Tweede Divisie speelt Katwijk weer gelijk. Wordt het een structureel probleem?

,,Dat vind ik lastig om te zeggen. Wij doen met Omroep West de Tweede Divisie pas op maandag, dus ik kom daar niet op zaterdag. Daarom heb ik Katwijk alleen in de beker aan het werk gezien. Ik denk gewoon dat de ploegen dicht bij elkaar zitten in die competitie.”

VVSB won thuis van UNA, na een 0-2 ruststand. Jij kent Wilfred van Leeuwen een beetje. Denk je dat hij boos is geweest in de rust?

,,Haha, dat weet ik niet. Maar ik las dat hij tevreden was met het spel en vooral de tweede helft. Er hing ook een goede sfeer op De Boekhorst hoorde ik. Giovially Serbony scoorde ook weer. Dat vind ik mooi. Iedereen schreef hem twee jaar geleden af, ik niet. VVSB ligt op koers, misschien wel boven verwachting. Alleen Jong AZ doet het beter. En Katwijk doet ook prima mee.”

Stel, de KNVB-bekerwedstrijd tussen VVSB en Katwijk zou deze week zijn. Is VVSB dan psychologisch de favoriet na dit weekend?

,,Dat denk ik niet. Het is gewoon een derby. De ranglijst zegt helemaal niets. Dat zag je vorig jaar toch ook met VVSB? Zelfs het verschil van klasse of competitie maakte niks uit.”

Noordwijk, Quick Boys en FC Rijnvogels wonnen zaterdag. Drie ploegen die het moeilijk hebben. Hoe duid jij dat?

,,Alle drie hebben ze het keihard nodig, dus dat is voor elke vereniging prettig. Het leuke is dat Quick Boys en FC Rijnvogels komend weekend tegen elkaar spelen.”

Wat verwacht je daar van?

,,Dat het een spannende en beladen wedstrijd wordt. Beladen in de positieve zin van het woord. Ik denk niet dat het zo’n wedstrijd wordt als vorig jaar, toen Quick Boys echt veel beter was.”

Heb je zondag nog wat gedaan, Willem?

,,Nee, zoals je weet ben ik net verhuisd en het was slecht weer. Een middagje even thuis is ook niet verkeerd. Ik heb een beetje naar Ajax en Feyenoord gekeken.”

Nog wel meegekregen wat de regioploegen gedaan hebben?

,,Ja Warmunda heeft weer verloren hè? Tja, dan kan als promovendus. SJC, Hillegom en Foreholte winnen weer. Dat is goed om te zien. Vooral SJC zat er al vaker dichtbij. Goed om te zien dat ze nu wel de volle buit pakken. Ook knap van Foreholte om zo ruim te winnen na het verlies van vorige week.”

Over Foreholte gesproken. Die maakten deze week bekend om te gaan samenwerken met Ajax. Wat denk jij als je zo’n bericht hoort?

,,Een amateurclub wordt er nooit slechter van. Maar verder stelt het volgens mij nooit zo veel voor.”

Ajax gaat z’n kennis overdragen aan jeugdtrainers van Foreholte. Er kunnen ook weer jeugdspelers van Foreholte naar Ajax gaan.

,,Kennisoverdracht is altijd goed. Als er jeugdtrainers een kijkje in de keuken mogen nemen bij de Amsterdammers dan zal Foreholte daar alleen maar van profiteren. Nogmaals het is gunstig, maar ik vraag me altijd af hoeveel wijzer een amateurclub hiervan kan worden.”

Foreholte en Ajax hebben natuurlijk al een geschiedenis. Edwin van der Sar begon z’n carrière daar en tegenwoordig staan Voorhouters als bijvoorbeeld Django Warmerdam en Stan van Bladeren onder contract van de Amsterdammers.

,,Vergeet dan ook niet de rol van de Arroyo’s. Fred Arroyo is scout bij Ajax. Het zal ze vast geholpen hebben.”

Dan blijft er natuurlijk nog één vraag over. Is je verder nog iets opgevallen dit weekend?

,,Poeh, niet veel. Dan wil ik toch graag nog even terugkomen op Rijnsburgse Boys. Ik heb gisteren lang met Arie Lagendijk zitten whatsappen. Die was ook aanwezig op de Middelmors afgelopen zaterdag. Hij was niet de eerste de beste trainer hè? Dat is een kundig man. Hij vond dat Leonard de ploeg beter liet voetballen. Ik ken Arie al dertig jaar en hij is de beste trainer die ik ooit heb meegemaakt. Hij ziet het wel. Weet je, ik denk dat Arie bij elke club een meerwaarde zou zijn als adviseur. Of hij dat zou willen dat weet ik niet, hij is een trainer in ruste. Maar die man heeft zoveel kennis. Elke club zou gebaat met hem zijn.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)