Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Dat was ‘m dan Willem. De competities zitten erop. Hoe heb jij de ontknoping ervaren?
,,Best matig eigenlijk. Ik zat zelf bij Jong Groningen – FC Lisse. Het duel werd gespeeld in het stadion van FC Groningen zelf. Leuk hoor van FC Groningen, maar om met 500-600 man in zo’n lege bak te zitten, dat is echt niks. Ik wil een compliment maken naar hoe wij als pers zijn ontvangen. Dat was goed. We mochten overal komen, konden alles doen. Maar als ik dan achteraf hoor dat er supporters van Lisse niet eens confetti mee mochten nemen, dan begrijp ik daar weinig van. Geeft dat een beetje viezigheid? Die supporters proberen er tenminste nog sfeer in te brengen.”

En dan.. het resultaat.
,,Via mijn koptelefoon hoorde ik dat Quick Boys – IJsselmeervogels in de eerste helft gelijk op ging. Vlak voor rust werd het daar 0-1. Als ik het niveau zag van FC Lisse in de tweede helft dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ze de ruststand geweten moeten hebben van de wedstrijd in Katwijk. Daarnaast was Jong Groningen gewoon een stuk fitter. Maar dat is ook logisch, zo ver in het seizoen. De voetballers van FC Lisse studeren of werken. De spelers van Jong Groningen trainen elke dag.”

Als stuntje had FC Lisse Radio 1 verslaggever Andy Houtkamp uitgenodigd om verslag te doen voor FC Lisse TV. Heb je hem nog gesproken?
,,Jazeker, het was leuk om hem weer even te zien. Ik ben hem regelmatig tegen gekomen toen ik nog bij ADO Den Haag zat voor Omroep West en hij voor Radio 1 verslag deed. Hij doet wel eens vaker wat dingetjes voor FC Lisse hoor, wat voice-over klusjes en zo. Ik vind het mooi dat hij dat blijft doen, daar voelt hij zich niet te groot of te goed voor.”

De ploeg van Robbert de Ruiter gaat nu de nacompetitie in. Wat voor kans geef je de club voor promotie?
,,Dat vind ik moeilijk om te zeggen, omdat ze tegen Dongen voetballen en ik die ploeg niet ken. Ik heb het er met Robbert nog wel over gehad. Het is nu de bedoeling dat de hoofdjes weer leeg moeten worden. Ik zou nu gewoon zeggen dat de kansen fifty-fifty zijn. Maar die nacompetitie blijft een mooi ding. Je kan niet ‘even je dag niet hebben’.”

Rijnsburgse Boys haalde tegen Capelle de nacompetitie. Hoe is dat ontvangen in Rijnsburg?
,,Ja, die jongens zijn knap terug gekomen tegen Capelle hoor. Maar goed, het is weer het verhaal van het seizoen. Ze stonden 0-3 achter en winnen met 4-3. Goed terug geknokt, maar ze krijgen veel te veel goals tegen. “

De ploeg van Pieter Mulders speelt nu tegen Westlandia. Is dat het affiche van de nacompetitie voor onze regio?
,,Nou ja, Dongen – Lisse is net zo mooi. Maar vanuit het oogpunt van onze regio of die van Omroep West is dit op papier misschien wel de fraaiste. Dat komt ook omdat het de meest scorende ploegen uit de Derde Divisie zijn. Westlandia natuurlijk in de zondagvariant, Rijnsburgse Boys in de zaterdagvariant. Het is ook een treffen tussen twee ploegen uit een bloemenregio. Ik denk zelfs dat mensen uit Rijnsburg ook supporters van Westlandia op de veiling tegen komen. In het Westland zijn het vooral de kwekers, hier wonen de handelaren.”

Deze week werd ook bekend dat Donny van Oijen naar Rijnsburg vertrekt, al was dat op een gegeven moment een publiek geheim. Daar komt een aardig trio voorin te staan.
,,Jongeneelen, Serbony en Van Oijen? Ja, het moet natuurlijk nog blijken hoor. Er moet wel een klik zijn. Dat zal tussen Donny en Jeffrey alvast wel goed zitten. En dan heb je volgend seizoen ook nog Maikey Parami. Overigens zijn ze bij Rijnsburgse Boys nog bezig met een nieuwe spits. De trainer heeft volgend jaar genoeg keuzes. Ik denk wel dat ze vooral achterin nog wat kunnen gebruiken. Ze hebben voor op de goal Virgil Deen erbij gehaald. Het zal een prima doelman zijn, maar je moet wel van hoge huizen komen als je Richard van Nieuwkoop er uit wil spelen. Hij heeft niet altijd z’n beste wedstrijden gehad dit seizoen, maar het is wel een belangrijke pion voor Rijnsburg.”

Even kort nog naar Nieuw Zuid. Is IJsselmeervogels de terechte kampioen?
,,Ja. Het is de meest constante ploeg geweest van dit seizoen. Ze hebben de breedste selectie en het halen van Berry Powel was een gouden greep. Langs deze weg wil ik ze graag feliciteren.”

Hoe anders is het in Katwijk zelf geweest? Hoewel Quick Boys een promovendus is in de Derde Divisie, hadden ze er daar denk ik meer van verwacht?
,,Je kan moeilijk spreken van een geslaagd seizoen. Maar ook uit zulke seizoenen kan je wel iets halen. Het is een leerjaar geweest. Max van Steen komt er aan. Dat zijn dingen waar je jezelf aan kan optrekken. Maar ik heb nog wel ander nieuws.”

Wat dan?
,,Ik zat op een verjaardag en hoorde via via dat ze bezig zijn om Yordi Teijsse terug te gaan halen. Ik heb hem gelijk even een whatsappje gestuurd. Yordi reageerde eigenlijk vrij snel, waarin hij tegen mij zei dat ze er helaas waarschijnlijk niet uit gaan komen.”

Voor FC Rijnvogels is het doek gevallen, Willem.
,,Erg jammer. Maar goed, je staat waar je hoort te staan. Nu is het zaak om de boel bij elkaar te houden en met wat nieuwe jongens zo snel mogelijk weer naar de Derde Divisie te gaan. Ik hoop voor FC Rijnvogels dat Noordwijk of Ter Leede straks promoveert naar de Derde Divisie. Dan heb je toch een concurrent minder volgend jaar.”

Peter Messemaker werd buiten de basis gelaten in de laatste wedstrijd. Verbaasde jou dat?
,,Niet helemaal. We hebben allemaal de beelden gezien van de afgelopen tijd. Daar ging Peter niet altijd vrijuit. Het blijft wel een ervaren jongen. Die kan je er altijd goed bij hebben. Hij is in goede doen een basisspeler, maar in slechte doen moet hij af en toe plaatsmaken. Daarnaast is hij een mentor voor elke jonge voetballer of nieuwe spelers. Ik lees wel eens wat over dat clubs ‘versterkingen’ haalt, maar dat weet je nooit van te voren. Of het versterkingen zijn moet nog blijken, het zijn nieuwe jongens. Zo, heb je weer een mooie quote binnen toch? Haha.”

Nu we het toch over Rijnvogels hebben. Vriend ‘Brug’ [Willem Brugmans red.] gaat de TC in. Dat vind je wel mooi zeker?
,,Ja, dat is mooi voor hem. Tegelijkertijd vind ik het een gemis voor Rijnsburgse Boys. Willem is een Rijnsburg-man. Hij heeft daar staan schilderen, kent de club van binnen en buiten, is elftalleider geweest, alles. Hij wordt nu betrokken bij de TC van FC Rijnvogels, dat is natuurlijk een heel breed begrip. Ze willen gebruik maken van zijn netwerk. En dat is groot. Tja, als ik nu aan Brug vraag waar we op zondag naar toe gaan, dan moet hij misschien wel een ‘spelertje bekijken’. Prima hoor, haha! Ik gun het hem van harte.”

Ter Leede, Noordwijk, Valken en Kagia mogen zich gaan opmaken voor een mooi toetje van het seizoen.
,,En ik hoop ontzettend dat Kagia de stap naar de Tweede Klasse gaat maken. Ze moeten weg uit die Derde Klasse. Zo snel mogelijk. Voetballen tegen ploegen die een evenknie zijn van de Lisserbroekers. Valken wil ook heel graag. Ze spelen wel gelijk tegen Nieuwenhoorn. Een bekende ‘zondagclub’ uit het verleden. Het wordt best een klus denk ik. Het zal een elftal van hetzelfde niveau als Valken ’68 zijn.”

Hoe staat het met Noordwijk en Ter Leede. Heb jij vertrouwen in een goede afloop voor die clubs?
,,Noordwijk speelt tegen DOVO. Dat is een gerenommeerde club hoor. Noordwijk en DOVO hebben eind jaren negentig nog tegen elkaar gestreden om het landskampioenschap bij de amateurs. Ter Leede speelt tegen Staphorst. Die heb ik vorig jaar gezien tegen FC Lisse. Lisse liep er overheen. Maar goed, we zijn weer een jaar later. Het elftal kan er heel anders uit zien.”

De beide clubs gaan natuurlijk wel op een andere manier de nacompetitie in.
,,Daar heb je gelijk in. Het vertrouwen bij Noordwijk zal een stuk hoger zijn. Ter Leede heeft de titel door de handen zien glippen.”

Kijk, het was natuurlijk de zondag van Feyenoord. Dat weten we. Maar heb je nog wat uit de regio mee gekregen?
,,SJC is toch weer razend goed hoor. De club had het halen van de nacompetitie niet in eigen hand, maar de concurrentie werkte mee. De Noordwijkers konden natuurlijk vrijuit voetballen. Hoe de nacompetitie ook afloopt. SJC mag trots zijn. Ze hebben het toch maar afgedwongen.”

Nu wacht de dubbele confrontatie met Quick, de ploeg van Paul van der Zwaan.
,,Das een mooie clash. Volgens mij kennen Paul en Kees Zethof elkaar wel. Hebben die ook niet als spelers tegenover elkaar gestaan? Pin me er niet op vast. Ze nemen het voetbal bij Quick behoorlijk serieus. Dat blijkt wel uit het feit dat Paul daar voor de groep staat. Het is een ervaren man. Hij stond onder andere nog bij Ter Leede en VVSB voor de groep.”

Hoe anders is het gevoel bij Teylingen…?
,,Inderdaad. Daar spelen ze nacompetitie naar de verkeerde kant toe. Ze hebben alles te verliezen. Full Speed uit Delft niet. Het is anders voetballen als je kan promoveren naar de Tweede Klasse of kan degraderen naar de Derde Klasse.”

Warmunda blijft behouden voor de Derde Klasse vanwege het wegvallen van een aantal zondagclubs.
,,Die trend is logisch. Zaterdagclubs hebben vaker meer sfeer en ambiance. Vergeet daarnaast niet dat wanneer je voetbalt voor je plezier en er niet of weinig voor betaald wordt, dat je als je op zondag voetbalt je hele weekend kwijt bent. Je moet er altijd rekening mee houden. De publieke belangstelling valt ook vaak tegen in verband met het voetbal in de Eredivisie en het is vaak een familiedagje, die zondag.”

,,Warmunda moet beseffen dat ze wel zijn geëindigd op een promotie-/degradatieplek. Dat ze nu er in blijven vanwege het wegvallen van andere clubs is mooi meegenomen. Maar alsnog moeten ze voor volgend jaar nog wel een schepje er bovenop doen. Ik heb het vorige week al gezegd, maar Alan Campfens zal z’n netwerk moeten afspeuren naar versterkingen.”

Jij hebt zondag vooral voor de tv gezeten zeker? Wat dacht je toen je Dirk Kuijt zo zag schitteren?
,,Dit is toch een jongensboek? Ongelooflijk! De manier waarop Feyenoord op voorsprong kwam, was wat gelukkig. Die jongen van Heracles gleed uit. Maar aan die manier van juichen en het publiek opzwepen zag je de frustratie van Kuijt afspatten. Schitterend. Hij is een leider. Ook in de kleedkamer. De jongens luisteren naar hem. Hij heeft dit soort duels al een stuk of twintig keer gespeeld, met deze soort druk. Het is een ervaringsdeskundige.”

,,Het is 18 jaar geleden voor Feyenoord geweest. Dat is niet niks. En al helemaal niet als je bedenkt dat je dan altijd maar je concurrenten kampioen hebt zien worden; Ajax en PSV. Goed, er zat een keer Twente en een keer AZ tussen. De tranen van supporters snap ik wel. Nu is de vraag wat Dirk gaat doen. Ik geloof dat hij wel als trainer helemaal onderaan wil beginnen. Dat heeft hij aan mensen in zijn omgeving vertelt. Ik zou graag zien dat hij nog een jaartje met Feyenoord de Champions League in gaat. Wil Dirk zich zelf alleen schikken aan de rol die hij de laatste tijd heeft gehad? Dus veel vanaf de bank. Bij Oranje was hij dat op een gegeven moment zat. Blijft wel een feit dat hij een voorbeeld is voor elke prof.”

Wil je nog iets kwijt?
,,De felicitaties nogmaals richting IJsselmeervogels. Die club hoort thuis in de Tweede Divisie. Als Spakenburg er ook in blijft dan krijg je die mooie derby weer.”

Die treffen, als Rijnsburgse Boys ook door gaat, wel ‘de Uien’.
,,Ook een club die in de Tweede Divisie thuishoort qua statuur, organisatie en accommodatie. Ik vind alleen dat Spakenburg de afgelopen tijd te vaak negatief in het nieuws is geweest vanwege de supporters. Daar kan je als club soms niks tegen doen, maar je kan als bestuur daar wel je afschuw over uitspreken. Dat heeft de club te weinig gedaan. Verder wil en kan ik daar niet te veel over kwijt, omdat ik de inhoud verder te weinig daar voor ken.”

Oh nog even tot slot. Bas Ruigrok is gestopt bij VVSB. Hoe vond je dat nieuws?
,,Hij wordt vader toch? Natuurlijk verliest VVSB een zeer gewaardeerde kracht, maar ik begrijp hem wel. En de club respecteert dat ook. Weet hij al wat hij volgend jaar wil doen? Gewoon helemaal niet meer voetballen toch? Als hij nou wel nog bijvoorbeeld één keer per week zou willen trainen is dat toch een gouden jongen voor clubs als Valken ’68, Van Nispen of Hillegom? Gewoon één keer verplicht trainen en nog een keer vrijwillig. Maar hij zal z’n pensioen anders gaan invullen denk ik zo.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen