Op voorhand hoopte Robbert de Ruiter vooral de schade beperkt te houden in Dongen. ,,Om het vervolgens thuis op een groot veld af te maken. Een soort Staphorst-verhaal.” Die behoudende opvatting bleek achteraf niet nodig. FC Lisse won na een 2-0-achterstand bij rust uiteindelijk met 2-5. ,,Als we dit nog weggeven, zijn we niet goed wijs.”

De wedstrijd, maar vooral Dongen, toonde twee gezichten. Bij rust leidden de enthousiaste Brabanders met 2-0. Niet dat ze fantastisch voetbalden, maar ze legden wel een enorme arbeidsethos aan de dag. Na de thee stortte Dongen echter als een kaartenhuis in elkaar.

,,Een ploeg die zo’n gebrek aan kwaliteit heeft, maar dat zo waanzinnig kan compenseren met werklust, is niet makkelijk te bespelen”, vertelt De Ruiter. ,,Vergeet niet: deze ploeg heeft goede statistieken, vooral thuis. Ze hebben hier twee keer gelijkgespeeld, twee keer verloren en de rest gewonnen. In totaal 65 punten gehaald, net zoveel als ons. Ik wist dat we thuis op ons grote veld tegen deze ploeg voetballend het verschil zouden kunnen maken. Daar had ik al genoeg beelden voor gezien. Gelukkig hebben we ze vandaag al op achterstand gezet.”

Voetballend draaide het de tweede helft als een trein. Het inbrengen van Martin van Eeuwijk gaf Lisse zienderogen een impuls. De spelmaker, om tactische redenen op de bank gehouden, kreeg zelfs het thuispubliek op de banken met een aantal oogstrelende acties. Van Eeuwijk voelde zich als een vis het water, maar dat gold evengoed voor Rowdy van der Putten. De aanvaller ging na het vervangen van dissonant Steven Olsthoorn in de punt spelen, een rol die hem vanwege de zeeën van ruimte in de Brabantse defensie als een maatpak paste.

,,Ik zei tegen de jongens: ‘we moeten het vandaag beslissen’. “

De Ruiter: ,,,Alles paste op gegeven moment precies. Martin die klaar stond om in te vallen, maar Boyd die eerst nog die vrije trap binnenschoot. Eerlijk is eerlijk: die hadden we wel nodig. Martin viel goed in, en hetzelfde gold voor Kevin (van der Zwet, red.). Dat zijn toch spelers met uitstraling aan de bal. Rowdy in de punt was natuurlijk ook lekker. Vooral ook vanwege het grote speelveld. Via een fantastische aanval kwamen we op 2-2. Toen dachten zij ongetwijfeld: shit, we moeten nog een eindje.”

Om precies te zijn een halfuur. Lisse rook bloed en drukte vol het gaspedaal in. ,,Ik zei tegen de jongens: ‘we moeten het vandaag beslissen’”, sprak Van Eeuwijk. Hoewel hij bij vlagen het publiek betoverde, was Van der Putten van minstens net zoveel waarde. Hij leverde een panklare assist bij de 2-2 en tekende vervolgens nog een loepzuivere hattrick aan.

Tweede adem
Opvallend was de Lissese dadendrang wel. Zaterdag, op bezoek bij Jong FC Groningen, zat de ploeg er nog compleet doorheen. De Ruiter vreesde toen enigszins de snelle start van de nacompetitie, maar Lisse hervond op tijd zijn tweede adem.

Dongen leidde zoals gezegd bij rust met 2-0. Vooral de tweede treffer van Remon Koenen mocht er zijn. Lisse kreeg zelf ook een aantal uitstekende mogelijkheden, maar was niet doeltreffend en kreeg daarvoor bijna de rekening gepresenteerd. Dongen liet, nadat een inzet van Tom Zoontjes op de doellijn was gekeerd, in de tegenaanval een grote kans een marge van drie onbenut. ,,Bij 3-0 was het wel klaar geweest”, bekende De Ruiter eerlijk.

Dongen – FC Lisse 2-5 (2-0). 26. Koenen 1-0, 34. Kools 2-0, 51. Stevens 2-1, 61. Fokkema 2-2, 84. Van der Putten 2-3, 85. Van der Putten 2-4, 90+1. Van der Putten 2-5

FC Lisse: Orlowski, Rifai, Van Boxel, Zoontjes, Valk, Rauws, Vermeulen (69. Van der Zwet), Stevens, Van der Putten, Olsthoorn (52. Van Eeuwijk), Fokkema (87. De Vries)

Archieffoto: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)