Een opvallende wending. De licentiecommissie van de KNVB heeft veertien clubs uit de Tweede en Derde Divisie bestraft met drie punten in mindering. Aanleiding is dat de verenigingen in kwestie niet aan de licentie-eis van contractspelers voldoen. 

Die veelbesproken licentie-eis houdt in dat clubs in de Tweede Divisie dit jaar acht contractspelers binnen hun selectie moeten hebben en volgend jaar dertien. Voor de Derde Divisie geldt dat de verenigingen nu drie spelers op de loonlijst moeten hebben staan en volgend jaar zes.

Alle clubs uit de Tweede en Derde Divisie dienden voor 1 november aan de licentie-eisen te voldoen, anders zouden straffen volgen. Vervolgens werd er in december uitstel verleend tot 13 januari.

Constructief gesprek
De clubs in last hadden juist gehoopt de dans te gaan ontspringen. Eind vorige week gingen de KNVB en de bezwaarmakende amateurverenigingen om de tafel. ,,Het was een buitengewoon goed en constructief gesprek. De KNVB heeft onze bezwaren aangehoord en begrijpt onze zorgen”, reageerde Paul Rüpp, voorzitter van UDI ’19. De clubs koesterden de hoop dat er nieuwe afspraken gemaakt zouden kunnen worden en dat puntenaftrek (voorlopig) van de baan was.

De licentiecommissie heeft echter alsnog ingegrepen. In een verklaring op de website van de KNVB wordt het volgende gesteld: ,,Het is de taak van de commissie een zuiver speelveld te waarborgen waarin alle clubs aan dezelfde competitievoorwaarden voldoen. Dit doet recht aan een eerlijk competitieverloop en aan het gegeven dat er veertig clubs zijn die wel aan de voorwaarde voor contractspelers voldoen.”

AFC
De KNVB laat weten dat twintig clubs aan alle eisen voldoen en dat er 24 met één of twee voorwaarden aan de slag moeten. In totaal zijn veertien clubs bestraft met puntenaftrek: Daaronder bevindt zich onder meer AFC, competitiegenoot van VVSB en Katwijk.

,,Niemand zal dat leuk vinden. Maar de licentiecommissie heeft gesproken. En daar moeten we het voorlopig mee doen. Zo werkt ons licentiesysteem. Een licentiesysteem dat is ontwikkeld en in werking gesteld door het voetbal zelf; clubs en bond. Zo werkt het in ons voetbal”, reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.

Foto: Aad de Winter/bobkat


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen