Iedereen die wel eens verbouwd heeft, weet dat er altijd van alles mis gaat. De planning, waar vaak al veel werk in zit, kan halverwege het project op de schop. Ook het budget, zo scherp mogelijk vastgesteld, blijkt geen haalbare kaart. Hele televisieseries worden er inmiddels aan gewijd: de arme drommels die met de handen in het haar zitten in een bouwval, terwijl de rekeningcourant in rap tempo de nullijn nadert.

Hoe anders is dat allemaal bij Valken ’68? Daar besloot men tot een grote verbouwing van het eigen onderkomen en wat blijkt? Alles op loopt rolletjes. ,,We liggen op schema”, beaamt voorzitter Jaap Janssen. ,,Eind november zou de aannemer moet opleveren en dat gaan we halen.” Om meteen een belangrijke kanttekening te plaatsen: ,,Voor onze vrijwilligers gaat het dan pas beginnen.” Aan hen is het om de handen flink uit de mouwen te steken, want er zal nog flink geklust moeten worden. Schilderen, inrichten, you name it.

In 1974 werd het huidige sportcomplex in gebruik genomen. Het kreeg de naam van het tuindersgebied waar het in lag: ‘t Duyfrak. In 2001 werd het complex al eens fors uitgebreid, met nieuwe kleedkamers en een overdekte tribune. Bij de laatste verbouwing is onder meer een ruimte gecreëerd voor de fysiotherapeut, alsmede een nieuwe opslagruimte. Ook is er een kamer bijgekomen voor de wedstrijdbesprekingen van de selecties. De oude ruimte is bij het sponsorhome getrokken, waardoor een veel ruimere en dus bruikbaarder ruimte ontstaat.

Financiën
Erg mooi natuurlijk, maar wie betaalt dat dan allemaal? Voorzitter Janssen: ,,Iedere twee jaar houden we een veiling. De laatste editie was afgelopen week. We hebben een recordomzet gehaald. Financieel is alles daarmee rond en dat is echt super.” Die recordomzet bedroeg een indrukwekkende 50.000 euro. Hoe de club zo’n imposant bedrag binnen kon halen, weet Janssen wel te verklaren: ,,De mensen hier zijn trouw aan de club, we hebben echt trouwe leden.”

Zij zijn het die uiteindelijk met het geld over de brug moeten komen. ,,Wij betalen onze spelers niet, dus iedere euro gaat ook echt naar de club en de accommodatie. De leden zien het dus ook wel terug.” Janssen wil twee andere belangrijke partijen echter niet vergeten: ,,Een commissie is maanden bezig geweest om alles voor te bereiden. Zij halen de kavels binnen en regelen alles. Voor hen is dit resultaat ook echt top. En uiteindelijk zijn het ook de sponsoren die de kavels beschikbaar stellen. Daar zaten fantastische dingen tussen.”

Een kavel, twee rooien
Opvallendste kavel was misschien wel die ‘van de twee rooien’, zoals Valken ’68 dat op zijn eigen website betitelde. Selectiespelers Erwin van der Nagel en Herman Binnendijk stelden zichzelf beschikbaar voor een avondje stappen of andere activiteit naar keuze. Het bracht een bedrag van ruim 600 euro in het laatje. Janssen: ,, Ja, dat was wel de meest ludieke kavel. Hoe het kan dat daar zoveel op geboden werd? Ach mensen bieden tegen elkaar op. Krachten en portemonnees worden gebundeld, en voor je het weet zit je boven de 600 euro.”

Al met al gaat het dus uitstekend in Valkenburg. De club schrijft zwarte cijfers, steekt zich niet in de schulden voor projecten als deze verbouwing, en kan de toekomst dus met vertrouwen tegemoet zien. Doordat er net naast de cllub 800 nieuwe woningen verrijzen en aan de andere kant van de Rijn – in wat dan net Oegstgeest is – ook nog eens een hele nieuwe wijk verschijnt, lijkt het in de toekomst qua groei wel goed te zitten. Janssen: ,,We liggen nu mooi centraal en als we een nieuw veld nodig hebben, hebben we met de gemeente al de afspraak dat dat er mag komen. Maar dat doen we pas als het zover is, want dat kost ook weer geld.” Al zal er tegen die tijd vast wel weer een veiling zijn.

Tekst: Stefan Rijnders

Foto: Valken ’68

ziezoo


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)