In de rubriek Vergeten Verleden duikt Leo Schrama in de historie en reconstrueert hij bijzondere verhalen uit het regionale amateurvoetbal. In de derde aflevering van het nieuwe seizoen Het is juni 1994. SJC fungeert als sparringpartner van en toen ook al onrustig Oranje.

De hoofdrolspelers van toen zijn nog altijd de hoofdrolspelers van vandaag. Ruim 22 jaar geleden, we schrijven juni 1994, sloeg Oranje haar tenten in de voorbereiding op het WK, dat later die maand in de Verenigde Staten van start zou gaan, als vanouds op in Noordwijk. Net als nu was ook toen chaos het trefwoord rond het Nederlands elftal. De trainingen werden destijds op het sportcomplex van SJC afgewerkt, maar voor de club zelf telde dat allemaal niet. De zwart-witten zwaaiden voor de ogen van 9.000 toeschouwers Oranje uit met een oefenwedstrijd. Die ging weliswaar met 0-6 verloren, maar dat werd maar al te graag voor lief genomen.

Heel SJC maakte zich begin juni 1994 op voor het oefenduel tegen het grote Oranje van Dick Advocaat. Extra tribunes, een tot VIP-room omgetoverde sporthal en een legioen aan vrijwilligers zorgden ervoor dat de Lageweg er klaar voor was om de 9.000 aanwezige toeschouwers een fantastische middag te bezorgen.

Krokodillentranen
Met Dick Advocaat, wiens naam rond Oranje de afgelopen weken bleef rondzingen, is de eerste hoofdrolspeler al genoemd. De volgende in het rijtje is Ruud Gullit, die de selectie in Noordwijk volkomen onverwachts de rug toekeerde om terug te vliegen naar Milaan, waar hij destijds voor de rossoneri speelde. Tot groot ongenoegen van aanvoerder Ronald Koeman, die geen goed woord over had voor zijn oude strijdmakker. Koeman, ook nu nog betrokkene in het huidige koningsdrama rond Oranje, wist zich die dagen in de defensie vergezeld van de huidige bondscoach Danny Blind. Waarbij het eerder al duidelijk was geworden dat ook Marco van Basten, ook hij is sinds kort ‘Oranjeklant’ af, de trip naar de andere kant van de oceaan niet zou meemaken. De spits van AC Milan ondervond te veel last van zijn gekwetste enkel. Er mag in het voetbal sindsdien veel veranderd zijn, de namen en de problemen zijn dat nauwelijks.

Een bijzonder verontwaardigde Koeman verweet Gullit destijds publiekelijk na diens plotselinge vertrek toneel te spelen. Daarbij huilde Gullit volgens de Barcelona-ster de nodige krokodillentranen om zijn vlucht te legitimeren. Volgens Advocaat ging het hier om een ordinaire machtsstrijd binnen het team. Een strijd die Gullit verloor waarna deze met de staart tussen de benen het hazenpad richting Italië koos.

Vriendenprijsje
Terug naar SJC, dat zich als tweedeklasser onder trainer Ben van Leeuwen vooral verheugde op het oefenduel. Een wedstrijd die de zwart-witten ook nog eens een flink financieel voordeel zou opleveren. Waar Quick Boys een week eerder voor een vergelijkbare wedstrijd nog 30.000 harde guldens diende neer te tellen, omgerekend zo’n 13.500 euro, bedong SJC-penningmeester Aad Kromhout een bedrag dat wel iets hoger was dan 10.000 gulden. Het was in ieder geval aanzienlijk lager dan de buren in Katwijk neertelden. ,,Een bedrag waar we mee uit de voeten kunnen. Noem het maar een vriendenprijsje”, aldus de schatkistbewaarder aan de Lageweg.

sjc-2

Zo was het maar net, want naar schatting werd het hoofdveld aan de Lageweg die dag omzoomd door zo’n 9.000 betalende toeschouwers. Die brachten in totaal ongeveer 80.000 gulden in het zwart-witte laatje. De bijkomende extra kosten van naar schatting 40.000 gulden voor het plaatsen van extra tribunes, de vergoeding aan de KNVB en het tijdelijke VIP-dorp dienden hierop in mindering te worden gebracht. Voor SJC ging het er echter vooral om dat de club haar visitekaartje aan voetbalminnend Nederland zou afgeven.

Uitstekend resultaat
De bijzondere voetbalmiddag begon met de landing van een helikopter op het hoofdveld. Op de bomvolle tribunes zag het publiek voor de aftrap de jeugdige Jan Aandewiel met de wedstrijdbal uit de helikopter stappen. Voor het speeltuig telde de hoogste bieder op de veiling maar liefst 10.000 gulden neer. Een bedrag dat overigens ten goede kwam aan een voetbaltoernooi voor gehandicapten.

Het duel zelf was, en dat viel te verwachten, eenzijdig. SJC-goalie Ted van der Meer had met name voor de thee zijn handen vol. Het leverde drie oranje treffers op. Ronald de Boer (2x) en Jan Wouters bleken trefzeker. Na de pauze passeerde Ronald de Boer de doelman nogmaals. Dennis Bergkamp maakte met twee treffers het halve dozijn vol.

sjc

SJC-trainer Van Leeuwen gunde zijn gehele selectie het plezier om een duel tegen Oranje op hun conduitestaat bij te schrijven. Waar Advocaat slechts driemaal wisselde, kwamen er bij SJC in totaal 21 spelers in actie. Van hen was Piet Hazenoot nog het dichtst bij de eretreffer. Een katachtige reflex van doelman Theo Snelders, die na de thee werd vervangen door Edwin van der Sar, voorkwam erger. Vooraf had Van Leeuwen zijn spelers vooral op het hart gedrukt om te genieten en er niet al te fors in te gaan met het oog op eventuele blessures bij de Oranjehelden. Aan die opdracht hielden zijn discipelen zich, hoewel SJC’er Paul van den Berg het na de rust na een stevige tackle het nog wel even aan de stok kreeg met Dennis Bergkamp.

Van den Berg na afloop: ,,Hij begon meteen te zeuren dat ik zijn been had kunnen breken. Ik heb hem toen gezegd dat hij zich niet zo moest aanstellen. En dat terwijl hij me ook nog een keer natrapte.” Ook Stephan Hulsebosch liet zich niet onbetuigd. Na een stevig duel met John de Wolf moest niet de Noordwijker, maar de gelouterde Feyenoorder voor verzorging naar de zijlijn. Voor het overige viel er geen wanklank te noteren tijdens het oefenduel waarin Dick Jol de touwtjes strak in handen had. Remco Martens had naar zijn zeggen met een geïnteresseerde Aron Winter tijdens het duel zelfs het SJC-seizoen nog even doorgenomen.

Kanttekening
Voor Van Leeuwen kon de dag niet meer stuk en viel de schade achteraf mee. ,,In mijn ergste dromen kwam ik uit op 0-18. Dat het ‘slechts’ 0-6 werd, vond ik zelfs een uitstekend resultaat. Ik had vooraf 0-12 in gedachte, hoewel je natuurlijk altijd hoopt op de welbekende eretreffer”, bekende de oefenmeester na afloop. Dat deze niet op het scorebord verscheen vormde slechts een kanttekening in de marge van een geslaagde voetbalmiddag.

POPULAIRE BERICHTEN