In de laatste aflevering van 2016 van Vergeten Verleden dit keer geen traditionele duik in het rijke voetbalverleden van de Duin- en Bollenstreek. Aan het einde van het jaar, met de winterstop voor de deur, komt het fenomeen ’cultheld’ aan de orde. Met daarbij de vraag aan de lezers om namen aan te leveren om tot een regionale ‘Culthelden Top-5 van toen en nu’ te komen. Wie is of was jullie cultheld op de bollenvelden? Namen van oude en nieuwe helden zijn van harte welkom. Dus: reageren maar.

In het Nederlandse profvoetbal liggen de culthelden voor het oprapen. Melvin Platje, Christian Gyan, Josef Kiprich, Patrick Pothuizen, Sjaak Polak, René van Rijswijk, Stanislav Manolev, Stijn Vreven en Berry van Aerle – om maar een greep te doen – hebben op dit gebied hun sporen al lang en breed verdiend.

Op de amateurvelden zijn deze helden uiteraard ook terug te vinden. Hun bekendheid beperkt zich echter doorgaans tot de eigen regio. Hun heldendom is er niet minder om. Recentelijk nog reikte Dennis van Meegdenburg van GVVV wel tot landelijke bekendheid. Als spits van de blauwen uit Veenendaal was hij met 42 jaar en 25 dagen de oudste speler die in de Topklasse uitkwam.

Met GVVV promoveerde hij vorig seizoen ten koste van Rijnsburgse Boys naar de Tweede Divisie. Een week eerder was hij al oudste doelpuntenmaker toen hij tegen IJsselmeervogels (1-1) de enige treffer van GVVV voor zijn rekening nam. Over thuisbasis De Panhuis schalde de voorgaande seizoenen bij elk door Van Meegdenburg gescoord doelpunt steevast ‘Mijn Opa, mijn opa’ uit de luidsprekers. Over ultiem heldendom op latere leeftijd gesproken.

Renpaard
Dan is er nog het verhaal van Freddy de Grooth. Freddy wie? Juist ja, Freddy de Grooth uit Groningen. 33 jaar oud en stevig gebouwd. Scoort sinds jaar en dag aan de lopende band in de Groningse Ommelanden. Jarenlang voor Groninger Boys, maar sinds drie seizoenen voor Pelikaan S. Een naam die weinig associaties zal oproepen bij de doorsnee voetballiefhebber.

De vereniging uit Oostwold heeft haar naam te danken aan een paard. Met dank aan Jo Smit, steenrijk industrieel en paardenliefhebber, kwam de club uit Oostwold ooit van de grond.  Smit was eigenaar van Quicksilver S, hèt renpaard uit de Nederlandse drafhistorie. Pelikaan S uit zijn stal was een goede nummer twee op dat gebied. Uit dankbaarheid aan Smit vernoemden de oprichters hun club naar deze draver.

Nuchter
Terug naar Freddy de Grooth. Sinds drie seizoenen vertoont hij zijn voetbalkunsten bij Pelikaan S, dat na drie kampioenschappen op rij dit seizoen uitkomt in de Tweede klasse J. De beelden van het duel van afgelopen zaterdag tegen Klazienaveen werden uitgezonden door RTV Drenthe en zijn te bekijken via www.rtvdrenthe.nl/tv/progrmma /21/Onze-Club/aflevering/16728  vanaf minuut 5.35.

Freddy schiet, scoort, geeft een hakje en kapt twee tegenstanders uit. Daarbij omgeven door spelers als oud-PEC Zwolle en WKE-speler Anton Jongsma en Yoshua St Juste (voorheen FC Groningen). Met Kurt Elshot als trainer in de dug-out, wil Pelikaan S nog meer stappen zetten op de voetballadder. De treffer die De Grooth zaterdagmiddag scoorde, verraadde zijn klasse. Dat de commentator hem als doelpuntenmaker noemt, mag logisch worden genoemd. Dat hij daar vervolgens aan toevoegt, ‘In Groningen beter bekend als Freddy Frikandel’, is bij het zien van de beelden niet helemaal onbegrijpelijk. Freddy blijft nuchter onder die bijnaam. ,,Daar zal ik wel nooit van afkomen”, liet cultheld De Grooth ooit optekenen.

Criteria
Dennis en Freddy. In die richting moeten we denken als het om een eigen regionale cultheld gaat. En natuurlijk, ze zijn of waren er! Maar aan welke criteria dient een voetballer te voldoen om voor die status in aanmerking te komen? Zoals Hugo Borst ooit aangaf bestaat er eigenlijk geen goede definitie van een cultheld. ,,Het enige zekere kenmerk is dat hij karikaturale elementen bevat”, stelt Borst. Dat maakt het er niet gemakkelijker op, maar laten we afspreken dat de ultieme cultheld aan de volgende criteria zou moeten voldoen: Hij valt in en scoort, is bepaald niet de mooiste man van het veld en heeft een onvoorwaardelijke liefde voor de club en het spel.

Wellicht is dat te extreem voor één en dezelfde persoon, maar het geeft wel de richting aan om in aanmerking te komen voor het predicaat cultheld. Om blanco te beginnen worden voorzetten in die richting door mij achterwege gelaten. Hou Freddy de Grooth in het achterhoofd en je komt al een heel eind. Nomineer dus zelf je eigen cultheld en vermeldt in korte bewoordingen waarom juist deze voetballer dat in het jouw ogen is.  We zijn razend benieuwd!

Foto: TweeNul.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude