Echt heel erg tevreden kroop Mart Vergouwen – voorzitter van vv Katwijk – donderdag niet achter het stuur vanuit de Zeisterbossen naar huis. Oké, er waren successen behaald tijdens de bondvergadering op het punt van het inperken van selectiespelers voor een beloftenelftal. Maar het grootste onderwerp van de vergadering voor de Katwijkers, de licentie-eisen voor het promoveren vanuit de Tweede Divisie, kon weer de ijskast in. 

,,Het zijn weer van die tijdelijke maatregelen”, treurt de preses van de kersverse kampioen van de Tweede Divisie. Op de bondsvergadering werd afgesproken dat de komende twee jaar de verplichte promotie van de Tweede naar de Eerste Divisie wordt bevroren. En dus bekroop Vergouwen toch een onbestemd gevoel na de vergadering.

,,Het probleem is dat er verdeeldheid bestaat bij de betaald voetbal organisaties. Inherent aan die verdeeldheid is dat er voor de amateurs dan weinig kan worden geregeld. Zie het zo: als het boven regent, dan druppelt het beneden. Het neemt niet weg dat ik het ontzettend prettig vind dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de beloften.”

,,Toch kroop steeds meer het gevoel bij me naar binnen: deze vergadering was een gemiste kans.”

,,Dat er geen beloften in de Hoofdklasse terecht komen, lijkt me een goede ontwikkeling. Ook over het wel en niet gebruiken van spelers uit het eerste elftal zijn ook veel betere afspraken gemaakt. Maar toch kroop steeds meer het gevoel bij me naar binnen: deze vergadering was een gemiste kans.”

Eerder in de week maakte Voetbal International duidelijk dat de achttien Eredivisieclubs het niet eens konden worden over de veranderingen die de KNVB wil doorvoeren in de competitie-opzet. Daarin werd ook gesproken over een zwaardere degradatie-regeling in de voetbalpiramide.

Zijlijn
Vergouwen legt uit: ,,Eind vorig seizoen is er een werkgroep opgestart om uit te zoeken hoe we de voetbalpiramide nog meer kunnen optimaliseren. Die projectgroep is in gesprek geweest met de bvo’s, die op hun beurt weer bij hun achterban te rade zijn gegaan. De bvo’s zijn helaas niet op één lijn gekomen. Kijk, als zij al niet op één lijn komen, heeft het ook geen zin om bij met de amateurs verder te gaan.”

,,Deze situatie is alleen voor niemand goed. Wij staan als amateurs aan de zijlijn te wachten. De grote clubs moeten over hun schaduw heen stappen, anders komt er nooit wat van terecht. Ik heb als voorzitter van Katwijk ook zo mijn eisen tijdens vergaderingen, maar daar moet ik ook wel eens 25 of 30 procent van laten varen. Het is een kwestie van compromissen sluiten.”

,,Het is toch een onwijs gave competitie, of niet dan?”

Door de impasse zijn er nog steeds geen duidelijke afspraken gemaakt over de kosten die er bij de clubs terecht komen bij een eventuele promotie naar de Eerste Divisie. ,,Sterker nog, we weten nog niet eens wat de verplichtingen zijn bij promotie en wat niet”, benadrukt Vergouwen. ,,Ook gesprekken over het aantal contractspelers in de Tweede of Eerste Divisie zijn we nog niet aan toegekomen. Het enige dat we nu weten is het dat het de komende twee jaar niet verplicht is om te promoveren.”

Ambitie
Toch wil Vergouwen niet te veel de negativiteit benadrukken. Hij ziet ook in de Tweede Divisie de toekomst rooskleurig in voor zijn Katwijk. ,,Het is toch een onwijs gave competitie, of niet dan? We krijgen er één beloftenteam bij: Jong Vitesse. Die zijn super-ambitieus. Wie weet komt Jong Almere City daar ook nog bij. Dat weten we zaterdag pas. Aan ons als amateurs de taak om hun van een kampioenschap af te houden. We gaan weer een mooi seizoen tegemoet in de Tweede Divisie.”

Archieffoto: vv Katwijk

Lees ook: ‘Ook komende seizoenen nog geen promotieplicht Tweede Divisie’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC