Scoren op je verjaardag is speciaal. Als dat dan ook nog eens de enige en daarmee winnende treffer is, wordt het bijzonder. Ivailo Staal flikte dat kunstje namens Quick Boys op Sportpark Schildman in de allerlaatste minuut van het duel tegen ASWH. Daarmee incasseerde de ploeg van Erwin Grünholz in dit zespuntenduel de derde overwinning op rij. Dat vriend en vijand het er na afloop over eens waren dat het dit keer gestolen punten betrof, maakte de feestvreugde er in het blauw-witte kamp niet minder om.

Het verjaardagscadeau in de vorm van drie punten, dat Staal zichzelf en zijn ploeg bezorgde, had vooraf wel even door het hoofd van de doelpuntenmaker gespookt. Dat het op zijn 25ste verjaardag op de valreep ook zover zou komen, was echter iets heel anders.

,,Vooraf heb je het er met je medespelers wel even over, maar dat het ook werkelijkheid wordt, is natuurlijk fantastisch. Zeker als dat na negentig minuten gebeurt “, aldus de speler die de enige grote kans die zijn ploeg deze middag kreeg vastberaden in de winnende treffer wist om te zetten.

Dat Quick Boys helemaal geen aanspraak mocht maken op drie punten was daarmee voor even naar de achtergrond gedrongen. Zowel Staal als diens trainer Grünholz waren het er na afloop roerend over eens dat de zege van hun ploeg in de categorie ‘gestolen’ thuishoorde. ,,Zoiets telt verder niet”, jubelde de oefenmeester met een glimlach van oor tot oor. ,,In dit spel gaat het om de knikkers. Die zijn bij ons terecht gekomen.”

Tactische ingreep
ASWH vroeg zich op datzelfde moment één kleedkamerdeur verderop waarschijnlijk af hoe het zo had kunnen lopen. De thuisploeg opende een stuk scherper, waarbij Quick Boys vooral op het middenveld maar geen grip kon krijgen op het spel van de gastheren. ,,Aan hun spel zag ik zeker niet terug dat zij zo laag op de ranglijst staan. We hadden het er knap lastig mee en pas toen we overschakelden op 3-5-2, kregen we iets meer grip op de tegenstander”, blikte Grünholz terug op de openingsfase.

,,Zo is het een wel heel bijzondere wedstrijd voor me geworden.”

Dat Quick Boys de kleedkamer halverwege met een brilstand opzocht had de ploeg meer te danken aan het gebrek aan scorend vermogen bij de tegenstander dan aan het eigen spel. Een drietal vlammende Ambachter schoten verdwenen over en naast de goal van Paul van der Helm. De beste mogelijkheid was echter voor Sam van de Kreeke. De spits kopte in kansrijke positie over. En Quick Boys? Dat kwam niet veel verder dan een rollertje van Jeffrey Ket dat ver naast de goal van Michel Franken verdween.

Na de thee waren beide ploegen meer in evenwicht, hoewel ASWH ook in het tweede bedrijf meer aanspraak mocht maken op een voorsprong. Bij de thuisploeg zag het er tot de zestien steeds goed uit, maar eenmaal in de buurt van doelman Paul van der Helm bleef de oplossing uit. Dat was aan de overzijde niet veel anders. Ook daar viel geen doelrijpe kans te noteren, waarna ASWH in de slotfase noodgedwongen wat gas diende terug te nemen.

De thuisploeg moest daarmee de tol te moeten betalen voor de geleverde inspanningen. ‘Dan maar een punt’, zal de gedachte in de hoofden van de spelers van de thuisploeg zijn geweest. Dat was echter buiten de jarige job gerekend. Op aangeven van Ket haalde de middenvelder in de slotminuut de trekker succesvol over.

,,Hij kan nog meer stappen zetten. Net als we nu als team ook doen.”

,,Zo is het een wel heel bijzondere wedstrijd voor me geworden. Na twintig minuten ben ik een linie gezakt. We waren echt zoekende in die fase. Daarna ging het beter. Met mezelf, maar ook met de ploeg. Toen ik in de slotfase mee naar voren ging, had ik al het idee om uit te halen als de bal kwam. Dat gebeurde en hij zat er nog lekker in ook”, blikte Staal terug op hèt moment van de wedstrijd.”

Scoren op juiste moment
Terwijl Quick Boys en haar aanhang nog volop feest vierde op het veld, kon een teleurgestelde ASWH-trainer Rogier Veenstra niet anders dan diep teleurgesteld vaststellen dat deze nederlaag wel heel erg zuur was. ,,We zijn al wekenlang op zoek naar een beloning voor ons spel. Dat had tegen een directe concurrent ook gekund vandaag, maar dat je dan helemaal met lege handen staat voelt als een mokerslag.”

Diens collega Grünholz hield, begrijpelijk, een heel ander gevoel over aan de wedstrijd. Daarbij had de oefenmeester ook nog een boodschap in petto voor zijn matchwinnaar. ,,Ondanks veel balverlies houden we de nul en scoren we op het juiste moment. Daar gaat het in de Tweede Divisie om. En nu op naar de twintig punten voor de winterstop. En wat Ivailo betreft: die kan en moet nog beter. Zowel tactisch als fysiek. Ik ken hem al uit mijn Haaglandia en Westlandia-tijd. Hij kan nog meer stappen zetten. Net als we nu als team ook doen.”

ASWH – Quick Boys 0-1 (0-0) 90. Staal 0-1

Quick Boys: Van der Helm, Gomez Nieto, Bosman, Tesselaar, Ravensbergen, Kuyvenhoven (86. De Kruijs) , Staal, Ket, Kamp, Kaars (58. De Vré), Bekooij

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Geduld is het sleutelwoord bij Katwijk’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)