Een clean sheet, blijer kan je een keeper niet hebben. Ook in de voorbereiding. Het geeft de desbetreffende keeper weer een plusje op het formulier van zijn trainer. Doelman in kwestie? Jeffrey Verkerk. Hij strijdt samen met Wesley de Ruiter voor dat ene plekje onder de lat bij FC Rijnvogels. 

Als Verkerk het seintje krijgt dat er buiten een journalist op hem staat te wachten na het gewonnen oefenduel tussen VVSB en FC Rijnvogels (0-1), komt hij vrij rap de kleedkamers uit. Glimlachend. ,,Goed voor je zelfvertrouwen. Fijn om je team zo te kunnen helpen”, lacht de doelman die van tweedeklasser TOGB over is gekomen. Hij weet donders goed dat het nog niet om het ‘echie’ gaat, maar dat hij z’n trainer een luxeprobleem aan het geven is.

Concurrentiestrijd
Zijn directe concurrent, De Ruiter, keepte 56 duels in de Eredivisie. De Leidenaar is ook nieuw bij Rijnvogels, maar kent de streek op z’n duimpje als oud-keeper van vv Noordwijk en Rijnsburgse Boys. En Verkerk? Die komt uit de buurt van Rotterdam. Voor hem is alles nieuw. Maar dat weerhoudt hem duidelijk niet om vol vertrouwen onder de lat te staan op De Kooltuin.

,,Ik ben nu alleen nog even de binnendoorweggetjes naar Katwijk aan het ontdekken.”

,,Wesley en ik liggen elkaar heel goed, eigenlijk”, is Verkerk positief over zijn collega. ,,We gunnen elkaar het beste. We waarderen elkaar. Maar het is voor mij wel het belangrijkste dat ik uiteindelijk die basisplek krijg. De concurrentie is gezond. Als je die niet hebt, word je zelf ook nooit beter.”

Over concurrentie hoef je de 24-jarige Verkerk niks meer uit te leggen. De doelman keepte, voordat hij bij Sportlust ’46 en TOGB onder de lat stond, in de jeugdopleiding van Feyenoord en FC Dordrecht. Een pittige leerschool waar hij vier tot vijf keer in de week trainde. De ervaring die hij daar op jonge leeftijd al op deed, komt nu handig van pas.

Rotterdam
,,Zo ben ik bijvoorbeeld heel bewust met mijn voeding bezig. Ik wilde hier afgetraind aan het avontuur beginnen. Het is logisch dat het allemaal fysiek wat pittiger weer is bij FC Rijnvogels dan bij TOGB. Maar ook mentaal. Ik kom gelijk vanuit mijn werk, vanuit Rotterdam, wat een uur rijden is. Dat is aanpoten. Maar zolang je hier bij Rijnvogels de kansen krijgt, moet je ze pakken. Ik ben nu alleen nog even de binnendoorweggetjes naar Katwijk aan het ontdekken”, lacht Verkerk.

,,Ik ga geen uur in de auto zitten om hier alleen maar op de bank te gaan zitten.”

De doelman praat makkelijk. Met bravoure, alsof hij al jaren rondloopt met bij de hoofdklasser. Hij ligt lekker in de groep, zegt hij. Sowieso is de sfeer prima in de voorbereiding op De Kooltuin. Dat is prettig voor de Katwijkers na een matig jaar in de Derde Divisie. Verkerk heeft dan ook geen problemen in het aansturen van de linie die voor zijn neus loopt. Zelfs nu hij dus pas sinds een paar weken echt actief keeper is in Katwijk.

Niveauverschil
,,Daar werd bij TOGB ook al op gehamerd. Daar zeiden ze tegen mij: ‘Als je stappen wilt gaan maken, spreek ze persoonlijk aan, ga ze coachen’. Dat pak ik nu ook weer op. Mocht ik nu iets over het hoofd zien, dan wordt dat mij hier gelijk verteld. Bij TOGB is dat niveau net iets lager. Hier worden eventuele fouten afgestraft.”

,,Als je het niet doet, word je ook geen basiskeeper”, is de Rotterdammer recht door zee. ,,Mijn concurrent doet het ook. Als ik het niet zou doen, word ik daar op afgestraft. Ik zorg er voor dat de trainer niet meer om mij heen kan. Wesley zal hetzelfde proberen. Uiteindelijk moet de trainer de keuze maken. Ik ga geen uur in de auto zitten om hier alleen maar op de bank te gaan zitten.”

Foto: FC Rijnvogels


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude