Het schiet op. De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 21 maart mag je lokaal naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Veel Nederlanders zijn de laatste decennia steeds cynischer geworden over de politiek. ‘Het zijn allemaal graaiers’, ‘ze zijn allemaal leugenaars’ of ‘die politici zijn allemaal boeven’, hoor ik tegenwoordig regelmatig op straat als ik als lokaal politicus over straat loop.

Soms ook logisch dat men zo denkt, zeker omdat er de laatste jaren vanuit Den Haag regelmatig wat is beloofd aan de kiezer. Ik noem maar de duizend euro of het referendum. Maar ik kan u zeggen: de meeste politici doen hun uiterste best.

Een lokaal politicus werkt bovendien ook nog eens ontzettend hard en omgerekend is zijn uurloon ontzettend laag. Dan hebben we het nog geen eens over het feit dat jouw stem lokaal van groot belang is voor jouw voetbalclub. De verkiezingen zijn een mooie kans om voetbal in de verschillende gemeenten op de politieke agenda te zetten. De sport heeft een groot belang bij de uitslag.

Accommodaties
Eén van de belangrijkste partners voor de voetbalclubs is namelijk gemeente. Zij maken het beleid en investeren in sportaccommodaties, velden en de ontwikkeling van voetbal. Vitale en sterke clubs, die midden in de maatschappij staan, vormen de basis van het voetbal in Nederland. Samen met de lokale politiek wordt ervoor gezorgd dat clubs hun centrale rol in de buurt kunnen vervullen.

‘Zo lag het percentage vier jaar geleden in de Bollenstreek tussen de 53 en 61 procent, terwijl de opkomstpercentages vorig jaar bij de verkiezingen zo rond de 80 procent lagen.’

De meeste mensen in Nederland beseffen niet dat de lokale politiek misschien nog wel belangrijker is dan de landelijke. Jouw stem kan namelijk net het verschil uitmaken, eerder nog dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Daarnaast gaat het over wat er direct in jouw eigen omgeving gebeurt, dus ook over jouw voetbalvereniging waar jij wekelijks komt.

Neem het complex van FC Lisse als voorbeeld. Toch liggen de opkomstpercentages lokaal altijd veel lager dan bij de landelijke verkiezingen. Zo lag het percentage vier jaar geleden in de Bollenstreek tussen de 53 en 61 procent, terwijl de opkomstpercentages vorig jaar bij de verkiezingen zo rond de 80 procent lagen.

Biertje of standpunten?
Verdiep je dus dit keer wel in de lokale politiek. Het is ontzettend belangrijk. Ik raad niet aan om alle verkiezingsprogramma’s van alle partijen letter voor letter te lezen, maar jij als voetballiefhebber zou toch het kopje sport met extra interesse moeten lezen. Neem daar dit weekend lekker de tijd voor, in plaats van een biertje op zaterdagavond in de kroeg.

Neem woensdag de moeite om te stemmen, ook al heb je het helemaal gehad met de politiek. Dan kan je in ieder geval lekker klagen als iets misgaat, want zo zijn wij Nederlanders natuurlijk!

Foto: Quick Boys

Lees ook: ‘,,Het bedrag is hoog, maar wel reëel. Het gaat alleen om de financiële dekking”‘



POPULAIRE BERICHTEN