Uit de actie van Jaap Aartman rond de zeventigste minuut sprak de pure wanhoop die bij VVSB (zat.) als een deken over de ploeg hing tegen DoCoS in de finale van de nacompetitie. Met een ouderwets ‘pootje-haken’ versperde hij Leidenaar Lars de Ridder de weg naar de open goal om de 4-0 binnen te schieten. De Noordwijkerhouter nam de rode kaart na z’n impulsieve actie zonder een woord met de arbiter te wisselen aan. Met het hoofd gebogen wandelde de middenvelder naar de kleedkamer toe. Het was zaterdagmiddag niet de middag van VVSB (zat.). DoCoS won afgetekend met 5-1 op het complex van vv Noordwijk dat diende als ‘neutraal terrein’.

De totale off-day van de Noordwijkerhouters viel op een pijnlijk moment. De ploeg van Rob Jonkman had binnen twee jaar met succes een vijfjarenplan al kunnen afronden. Toen de zaterdagtak van VVSB in 2017 werd opgericht, bedachten de beleidsbepalers dat de stap naar de Tweede Klasse binnen vijf jaar zou moeten worden gerealiseerd.

Onwaardig
Het elftal, dat dient als een landingsplek voor de jeugd van VVSB, startte zo voortvarend aan die klus dat het binnen twee jaar met reuzenstappen in de finale van de play-offs voor een plek naar de Tweede Klasse terechtkwam. Daarin lagen zenuwen en misschien wel te hoog opgelegde verwachtingen als een sluier over de prestatie van de Noordwijkerhouters.

,,Het was een finale onwaardige wedstrijd”, had trainer Jonkman zich geërgerd. ,,Het is zo gaaf voor deze ploeg om onder deze ambiance te voetballen tegen zo’n tegenstander… En dan lukt het niet. Het was slecht, het oogde ook heel slecht. Het was gewoon apathisch.”

,,Er stond spanning op deze wedstrijd. Dat zag je ook bij die gasten. Dat konden we niet van ons af voetballen.”

Zo vlak na de wedstrijd kon de oefenmeester wel verklaren waarom juist in dit duel zijn ploeg niet thuis gaf. ,,Dat heeft te maken met ervaring. De afgelopen twee weken hebben we drie van dit soort potten gespeeld, maar buiten de wedstrijd tegen Van Nispen (zat.) om voor de periodetitel, hebben we het hele jaar niet zulke wedstrijden gespeeld, met dit belang. Er stond te veel spanning op deze wedstrijd. Dat zag je ook bij die gasten. Dat konden we niet van ons af voetballen. Dat is enorm zonde, want ik weet wat deze jongens kunnen.”

Zelfkritisch
Eigenlijk liet het eerste kwartier al zien, hoe de rest van de wedstrijd zou verlopen. DoCoS won vooral de slag op het middenveld. Nadat Christiaan van Empel de score had geopend voor de Leidenaren, leek VVSB (zat.) even wakker. Plots kreeg de ploeg vooral over rechts via Ramon Hoek wat kansjes. Dat de 2-0 vlak voor rust viel uit een rebound die ‘invalkeeper’ Tim Warmerdam net voor de voeten van opnieuw Van Empel bokste, was eigenlijk al de nekslag voor de Noordwijkerhouters.

,,Die tegengoal is het enige dat ik mezelf kan verwijten”, was de jonge Warmerdam (20) onnodig kritisch op zichzelf. Hoewel hij vijf tegengoals te verwerken kreeg, deelde hij niet eens zo zeer mee in de malaise van zijn team. Sterker nog bij een 3-0 tussenstand pakte hij de penalty die aanvoerder Aartman veroorzaakte door De Ridder onderuit te halen.

,,We mogen nu een uurtje balen, maar vanavond maken we er nog een mooi slotfeestje van met een barbecue met de selectie.”

,,Dat was wel een lekker gevoel, maar dat was dan ook het enige. We hebben in de twee vorige wedstrijden er alles uit kunnen halen. Dan is het heel zuur dat het net op het moment dat het moet, dat het niet gaat. Niemand zei voor de wedstrijd dat er zenuwen rondspeelden in het hoofd, maar je zag het gewoon. Daardoor was iedereen slordig en was het heel lastig voetballen.”

Geen ramp
Nog voor de penalty had Tim Gonlag DoCoS al op 3-0 gezet en gingen de Noordwijkerhouters kopjes nog lager hangen. De 3-1 van Koen Damen, terwijl VVSB al met tien man stond, gaf acht minuten voor tijd nog een minimaal sprankje hoop. Die bleek ijdel. Vlak voor het einde en in blessuretijd schoten de Leidenaren zich naar nog een jaar Tweede Klasse, het niveau waarop de withemden sinds 2017 op actief zijn. En precies het jaar dat de zaterdagtak van VVSB net het levenslicht zag.

Dat VVSB (zat.) uiteindelijk verloor was pijnlijk voor de direct betrokkenen, maar absoluut geen ramp. De ploeg lag met het halen van de finale van de play-offs al ver voor op het door VVSB uitgestippelde schema. ,,We zijn nog niet zo ver om zulke klussen af te maken. Jammer, maar geen man over boord”, relativeerde Jonkman. ,,Kijk, deze finale is VVSB-onwaardig geweest. Maar als je ons hebt zien voetballen in de Derde Klasse, dan mag je gewoon trots zijn. We mogen nu een uurtje balen, maar vanavond maken we er nog een mooi slotfeestje van met een barbecue met de selectie.”

DoCoS – VVSB (zat.) 5-1 (2-0) 23. Van Empel 1-0, 37. Van Empel 2-0, 61. Gonlag 3-0, 82. Damen 3-1, 87. Voorthuijzen 4-1, 90+2. Gajadien 5-1

Rood: 71. Aartman (VVSB (zat.))

Bijz.: 71. Warmerdam stopt penalty van De Ridder (DoCoS)

VVSB (zat.): T. Warmerdam, Hoek, Van der Boog, Van der Raadt, B. de Jong, Aartman, Homan (57. M. Warmerdam), Koeckhoven, Sukurica (78. A. de Jong), Immerzeel, Damen

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Promotie naar Tweede Klasse nog net een stapje te ver voor VVSB (zat.)’

Interview met Fadil Sukurica (VVSB (zat.)) na de wedstrijd tegen DoCoS


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)