Veel clubs snakken naar de winterstop. Even de knop om en focussen op iets anders dan voetbal. Voor FC Lisse is het laatste duel van 2015 tegen concurrent RVVH nog van groot belang. Haakt de ploeg aan bij de grote middenmoot of zakt de ploeg naar de één na laatste plaats in de Topklasse? VIDB beschouwt voor met middenvelder Rik Vermeulen.

FC Lisse leek op de goede weg onder Robbert de Ruiter. Er werden punten gepakt tegen topploegen, maar na een goede serie werd vorige week opeens vrij kansloos van GVVV verloren met 3-1. ,,We voetbalden best redelijk. GVVV hanteerde echter de countertactiek. Dat ben ik niet gewend van ze, maar ze deden het slim. En wij niet.”

Ondanks de goede resultaten van de laatste weken is de situatie waarin de geelhemden zich bevinden nog niet al te rooskleurig. Vermeulen hult zich in nevelen als het gaat om het uitspreken van bepaalde prestaties de komende periode. ,,We hebben als groep besloten om niet te kijken waar we staan. We kijken naar onszelf. We hebben ons in de tweede periode een doelstelling gesteld en die kunnen we nog ruimschoots halen. Wat die is? Dat blijft binnenskamers. Maar van daaruit gaan we voetballen.”

Net toen Lisse punten ging pakken de afgelopen weken, haakte Vermeulen af met een blessure. Zijn basisplaats is hij daarom voorlopig kwijt. ,,Ik ben er een maandje uitgeweest. De jongens die er stonden hebben het goed gedaan. Dan sta je er iets anders in. Ben je niet een onderdeel geweest van het team. Nu moet ik m’n kans pakken als ik minuten krijg”, is hij bescheiden.

Aanvaller
Vermeulen wordt door De Ruiter in het 4-4-2-systeem gezien als een van de twee spitsen. ,,Daar moet ik het nog eens met de trainer over hebben”, zegt hij serieus. ,,Hij ziet een rol als balvaste aanvaller in dit systeem voor mij. Hij weet perfect hoe deze speelwijze gespeeld moet worden. Maar ook ik moet, net zoals heel de ploeg, er aan wennen. En hoe je het wendt of keer: ik kan op m’n kop gaan staan, maar als hij mij in de aanval wilt opstellen, kan ik daar niet veel aan doen, ook al wil ik misschien ergens anders spelen. We zijn een team en we moeten elkaar helpen.”

Van tegenstander RVVH, waar in de heenwedstrijd met 1-1 gelijk tegen werd gespeeld, heeft Vermeulen een goed beeld. ,,Voorin kunnen ze aardig ballen. Het scheelt wel dat Martha er niet bij is. Ze spelen volgens mij altijd behoudend en in de tegenstoot. Dat deden ze thuis ook. En dat beheersen ze ook. Die Agatowski is een goede speler. Daar draait veel om bij RVVH.”

Mentaliteit
De middenvelder onderkent de importantie van het duel. ,,We mogen hem niet verliezen. De doelstelling tegen deze ploegen moet altijd drie punten zijn.”

Vermeulen heeft, ondanks de slechte start, nooit het idee gehad dat zijn ploeg niet de juiste mentaliteit had om te presteren. ,,Ik heb altijd wel de juiste spirit gevoeld. Daar moeten we het ook van hebben. Keihard werken.” Met een zege sluit ‘Lis’ weer aan bij de middenmoot en is nog alles mogelijk.

Vermeulen: ,,In de Topklasse is er nog niets beslist. Het is een vreemde competitie. Ploegen zijn al bezig met rekenen en punten sprokkelen. Zo voelt het in ieder geval wel.” Vermeulen, een kind van de club, maakte dit seizoen met het overlijden van Han de Haan een de zwartste bladzijde mee uit zijn carrière. ,,We zijn wel wat gewend, maar dit was heel heftig. Bizar eigenlijk. Maar daar is al genoeg over gezegd en geschreven.”

Over zijn eigen functioneren het afgelopen jaar is Vermeulen best tevreden. ,,Ik heb denk ik een redelijke eerste seizoenshelft gedraaid. Niet heel slecht, ook niet top. Ik ben nu weer helemaal fit. En het plezier is weer helemaal terug. Dat is een tijdje anders geweest. Na de winterstop wil ik weer helemaal fit zijn en m’n steentje bijdragen.”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)