Natuurlijk: Lisse dwong in 2010 ook nog promotie naar de Topklasse af. Heel fraai, maar de laatste echte hoofdprijs dateerde van twee jaar eerder. Bij het landskampioenschap in 2008 was Rik Vermeulen als enige speler van de huidige selectie van de partij. ,,Kampioen worden is mooier, maar dit heeft ook wel wat hoor”, glunderde Vermeulen zaterdag in Harkema waar via de nacompetitie een ticket voor de Tweede Divisie werd opgeëist.

Terwijl de Lissenaren na de 1-4-zege bij Harkemase Boys gezamenlijk het feest vierden, zonderde Vermeulen zich even een momentje af. Van een paar meter afstand sloeg hij de verrichtingen van zijn uitbundige teamgenoten gade. Vroeger had hij waarschijnlijk zelf de rol van aanjager vertolkt, bekent de middenvelder. Die laat hij nu over aan de jongere generatie. Een rol die bijvoorbeeld Brian van der Werff als een maatpak lijkt te passen.

,,Ik denk dat je wel kan zien wie er allemaal een feestneus ophebben”, grijnst Vermeulen. ,,Maar maak je niet druk hoor. Er zijn er wel meer die een goed feestje kunnen vieren.”

Vermeulen bereidt de 0-2 van Rowdy van der Putten voor

Het past allemaal in de ontwikkeling die Vermeulen heeft doorgemaakt. Niet alleen als voetballer, maar vooral ook als mens. Hij is (nog) meer een teamspeler geworden. Al vindt hij tegelijkertijd zijn plek in het huidige Lisse lastig te definiëren. ,,Ik heb dit seizoen meerdere rollen gehad. Kan daar niet één plakkaat op plakken. Ik heb meerdere dingen moeten invullen op een manier zoals het team dat nodig had.”

Hoewel zijn wereldgoal tegen Huizen ‘viral’ ging, was er steeds vaker een rol buiten de schijnwerpers weggelegd. De Tovenaar, zoals de bijnaam van Vermeulen op Ter Specke luidt, speelde veelal in dienst van het elftal. ,,Als je met een Martin van Eeuwijk speelt, heb je meer teamspelers nodig. Ik denk dat dat wel het verschil heeft gemaakt op wat voor manier ik voetbal. Ik vul het heel anders in, anders dan vroeger. Maar je wordt ouder en meer ervaren, en al doende leer je.”

,,Ik denk wel dat dit knapper is. Alhoewel: voor beide valt wat te zeggen.”

Dat gold in zekere mate ook voor zijn rol buiten het veld. ,,Laat ik het zo zeggen. Het is niet echt een makkelijk seizoen geweest, dat is ook wel eens naar buiten gekomen. Ook al hebben we heel goed meegedaan het hele seizoen. Als ik jong was, had ik wel anders gereageerd op bepaalde zaken. Dit jaar heb ik me daarin wel redelijk netjes gedragen.”

Vermeulen weigerde man en paard te benoemen en wilde vooral van het momentum genieten. ,,Ik denk dat iedereen dat wel kan invullen”, antwoordde hij op de vraag wat zich precies allemaal had voorgedaan. ,,Maar eigenlijk wil ik het hier bij laten. Ik kan nu heel moeilijk gaan doen en er dingen over gaan zeggen. Maar kijk om je heen. Iedereen is vrolijk, iedereen is blij. We hebben iets gepresteerd wat niemand voor mogelijk had gehouden. Daar kun je alleen maar van genieten. Dat ben ik ook zeker aan het doen.”

Vergelijking
Vermeulen maakte als enige speler van de huidige Lisse-selectie het landskampioenschap in 2008 mee. Voor de middenvelder is het ondoenlijk om die prestatie met het huidige succes te vergelijken. ,,Ik denk wel dat dit knapper is. Alhoewel: voor beide valt wat te zeggen. Je wordt niet voor niets kampioen. Dit jaar hebben we ook tot de laatste speeldag meegedaan voor de titel. Maar wat maakt het eigenlijk uit? We zijn gewoon gepromoveerd!”

De ontlading is groot bij FC Lisse

Na afloop gingen afscheidnemende oudgedienden als Tom Zoontjes, Richard van Heulen en Tim Orlowski op de schouders. Eerstgenoemde is al jaren de aanvoerder van de FC Lisse. Vermeulen, die dit seizoen al enkele wedstrijden de band droeg bij afwezigheid van Zoontjes, lijkt de voornaamste kandidaat om hem op te volgen.

,,Het zou een eer zijn, absoluut. Maar dat is pas volgend seizoen. Ik wil eerst hiervan genieten”, vertelt Vermeulen, die zichzelf wel goede kansen toedicht. ,,Ik verwacht het wel, maar als het niet zo is, even goede vrienden.”

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer