De contractverlenging van Rik Vermeulen leek misschien wat lang te duren, maar er was bij zowel FC Lisse als de 33-jarige speler zelf eigenlijk geen twijfel over het verlengen van het contract. „Er waren alleen wat zaken die voorrang kregen bij de club.’’ Zo gaat Vermeulen zijn vijftiende seizoen in als speler van de Lissers.

De middenvelder, die dit jaar ook wel regelmatig als balvaste spits werd gebruikt, kende vooral in de eerste seizoenshelft de nodige blessureleed aan zijn rug. Dat was dan ook het enige punt van twijfel voor de clubman. „Hoe ouder je wordt, hoe vervelender zo’n rugblessure kan zijn. Maar ik ken mijn lichaam inmiddels goed genoeg dat ik weet dat het nu goed zit. Ik zit nu op 95 procent, maar iedere voetballer heeft altijd wel wat last van kleine pijntjes.’’ Zijn pijnlijke lichaamsdeel probeert hij met rek- en strekoefeningen zo lenig mogelijk te houden.

Vermeulen speelde dit jaar zijn 324ste competitiewedstrijd en werd daarmee recordhouder voor de ‘FC’. Toch houdt hij nog altijd van het spelletje om er nog zeker één seizoen aan vast te plakken. „Zo lang het kan, wil ik gewoon doorgaan. Nu ik wat ouder ben, geniet ik van andere dingen. Dat begint soms al in de kleedkamer of in de bus naar een uitwedstrijd toe. Maar ook van een mooie aanval of jonge jongens die het goed doen.’’

,,De jeugd kijkt op een andere manier naar bepaalde dingen dan dat ik doe.”

Sinds het seizoen 2005/2006 heeft ‘De Tovenaar’, zoals hij liefkozend wordt genoemd door het publiek van FC Lisse, van alles meegemaakt bij de club. Zelf is hij als speler en als mens ook enorm veranderd.  „Dat is lastig om over jezelf te zeggen, maar ik merk wel dat het gevoel bij mij altijd goed moet zijn om keuzes te maken. Daarnaast ben ik me ervan bewust dat ik, maar eigenlijk elke voetballer, moet veranderen om het zo lang vol te houden.”

Jeugd
Vorig seizoen stopten generatiegenoten Robert van Boxtel en Roel de Goede beiden met voetballen bij de Lissenaren. Daardoor speelt er nu bijna geen één speler meer met ongeveer dezelfde leeftijd als Vermeulen in het eerste elftal van FC Lisse. Uiteraard vindt hij dat jammer, maar de 33-jarige speler is een liefhebber.

„Ik kan genieten van elke goede voetballer. De jongere gasten zien ontwikkelen is ook mooi om te zien. Ik kan ook nog leren van de jonge jongens. Waar dat hem dan in zit? De jeugd kijkt op een andere manier naar bepaalde dingen dan dat ik doe. Soms pas ik mijn mening daarom weleens aan en combineer ik mijn standpunt met dat van hun.’’

„Daarnaast vindt mijn vriendin het soms ook wel lekker dat ik even weg ben.’’

Daarnaast is het volgens de Lissenaar niet gek dat hij nu samen met Erik Cummins de enige dertiger is in de selectie van FC Lisse. In de toekomst komt dat volgens Vermeulen waarschijnlijk nog wel vaker voor. Dat komt door de veranderende voetbalcultuur.

„Het amateurvoetbal is de laatste jaren steeds professioneler geworden. Dat zorgt ervoor dat jonge voetballers in de Keuken Kampioen Divisie veel meer voor een maatschappelijke carrière zullen kiezen en daarnaast hun hobby willen blijven beoefenen in de Tweede Divisie. Daardoor zullen oudere voetballers langzamerhand minder op de hoogste amateurniveau’s te bewonderen zijn, denk ik.’’

Doelstelling
Afgelopen maandag begon FC Lisse alweer met trainen, maar ondanks zijn oudere leeftijd vond Vermeulen het weer heerlijk om te beginnen. „Met dit weer is het altijd lekker om te voetballen. Ik woon vijf minuten van de club, dus dat helpt natuurlijk ook wel mee. Daarnaast vindt mijn vriendin het soms ook wel lekker dat ik even weg ben.’’

Op komend seizoen heeft Vermeulen een gezonde en realistische kijk. „De doelstelling bepalen we pas aan het begin van het jaar. Voor mezelf hoop ik uiteraard op een basisplek, maar ik laat alles rustig op me afkomen.’’

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Owobowale wil bij ADO zijn carrière nieuw leven inblazen’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels