,,Het is heel simpel. Ze waren gewoon beter. Dan moet je deze nederlaag volwassen accepteren.” Was getekend, Robbert de Ruiter. De coach van FC Lisse toonde zich na afloop van de nederlaag bij Jong FC Groningen (1-0) van zijn realistische kant. Een overwinning en daarmee een eventuele titel behoorde daardoor geen moment echt tot de mogelijkheden. Vooral ook omdat IJsselmeervogels geen fout maakte bij Quick Boys en zijn voorsprong van twee punten intact hield. De Vogels pakten het kampioenschap, voor FC Lisse rest de nacompetitie. 

Toegegeven: het was een leuke ervaring om in het fraaie Euroborg te spelen. Daarmee was alles wat betreft het bezoek aan het Hoge Noorden wel gezegd. FC Lisse had zich in een gunstig scenario tot kampioen van de Derde Divisie kunnen kronen, maar de ploeg leek er zelf niet eens in te geloven. Alsof het onheil, een Spakenburgse overwinning op Nieuw Zuid, al werd voorvoeld.

Tel daarbij de vrijwel lege tribunes op – er zat een paar honderd man in de Euroborg – en het surrealistische kampioensdecor was compleet. Kortom, een middagje om snel te vergeten.

,,We hadden nauwelijks problemen. Alleen voorin konden we geen potten breken.”

Coach De Ruiter had zijn ploeg al voor een lastige middag gewaarschuwd. ,,Groningen is gewoon een heel lastige tegenstander. Dat geldt eigenlijk voor ieder beloftenteam in deze fase van de competitie. Ze zijn veel fitter en hebben daarnaast een groep van 25 spelers. Plus alles wat ze nog regelmatig uit het eerste halen.”

Spelers bedanken na afloop het meegereisde publiek

,,Wij lopen juist met een aantal jongens die al dertig zijn”, vervolgt De Ruiter. ,,Maar als ik zie hoe Zoontjes, Van Boxel, Rauws en Valk hebben verdedigd, dan kan ik ze niets verwijten. De goal was het gevolg van een organisatorische fout. We lieten de linksback lopen, terwijl we daar afspraken over hadden gemaakt, en een centrale verdediger schoof ‘m binnen. Verder vind ik het heel knap hoe onze verdedigers zich staande hebben gehouden, we hadden nauwelijks problemen. Alleen voorin konden we geen potten breken. We werden op alle fronten afgetroefd.”

,,Op het moment dat je als amateurvoetballer voor het eerst 34 potjes wegspeelt en daarna nog eens vier om de eindstreep te halen, is dat pittig.”

Toch dienden zich in het tweede deel van het eerste bedrijf een aantal kansen aan. Rowdy van der Putten schoot echter naast, terwijl Steven Olsthoorn, Koen Fokkema en Martin van Eeuwijk de verkeerde keuzes maakten. Daardoor gingen mogelijkheden op goede kansen verloren.

In de eerste minuut van de tweede helft volgde direct de 1-0 van Jong FC Groningen. Het was een mokerslag voor de Lissenaren, die nog wel probeerden de rug te rechtten, maar het was eigenlijk tegen beter weten in. De bezoekers oogden zichtbaar vermoeid, wat de vraag deed rijzen of het mogelijk is om er woensdag tegen Dongen alweer te staan.

Rug rechten
,,Uiteindelijk moeten de ruggen volgende week zaterdag weer volledig gerecht zijn, als je woensdag maar niet teveel schade oploopt”, stelde De Ruiter. ,,Gelukkig is niet dinsdag, maar woensdag de eerste wedstrijd omdat we tegen een zondagteam spelen. Dus hebben we een dag extra rust. Op het moment dat je als amateurvoetballer voor het eerst 34 potjes wegspeelt en daarna nog eens vier om de eindstreep te halen, is dat pittig.”

De Ruiter strijdbaar tot besluit: ,,Je moet het zien als een uitdaging en niet als een hindernis. Anders hebben we echt een probleem.  Ik heb wel het idee dat we er woensdag weer volle bak zullen staan.”

Jong FC Groningen – FC Lisse 1-0 (0-0). 46. Breij 1-0

FC Lisse: Orlowski, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, Valk (57. Stevens), Rauws, Vermeulen (82. Rifai), Van Eeuwijk, Van der Putten (66. Van der Zwet), Olsthoorn, Fokkema

Foto’s: Hubert Habers

Interview met Koen Fokkema

Samenvatting Omroep West

Interview Robbert de Ruiter
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)