Het wedstrijdformulier werd er regelmatig bij gepakt in Rijnsburg. Niet alleen om te kijken wie de jeugdige Feyenoorders waren die hun debuut mochten maken op de Middelmors, maar vaak ook voor de eigen spelers. In de basis van de Rijnsburgers stonden drie vertrouwde gezichten van vorig seizoen: Joel Tillema, Richard van Nieuwkoop en Niek Ossevoort. Deze elf hielden Feyenoord wel achter zich en lieten de bekerwinnaar verdwaasd met een 1-0 achterstand de kleedkamer ingaan.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst was na afloop op z’n zacht gezegd ‘not amused’ over het niveau van zijn elftal. Hij laakte de houding van de Feyenoord-spelers. Hoewel het van tevoren al duidelijk was dat beide ploegen met twee verschillende elftallen in beide helften zouden acteren, had Van Bronckhorst er ook alle reden toe. De Rotterdammers keken tot de 57e minuut tegen een 0-1 achterstand aan, maar lieten daarna het krachtsverschil duidelijk worden op het scorebord. Aan de hand van een excellerende Tonny Vilhena gaf het Rijnsburgse Boys alsnog voetballes: 1-5.

Of de einduitslag de vreugde op de Middelmors bedierf? Geenzins. Natuurlijk hoopten de Rijnsburgers even op een stunt. Maar de duidelijk verbeterde selectie die Feyenoord in de tweede helft inbracht, greep de macht. Naast de prima spelende Vilhena lieten ook Eljero Elia, Dirk Kuijt, Jens Toornstra en Nicolai Jorgensen zien waarom zij een basisplek verdienen in het keurkorps van trainer Van Bronckhorst. Op een volle Middelmors (4500 toeschouwers) liet Feyenoord nog even zijn klasse zien. Met name de 1-3 van Jorgensen (achter het standbeen) en de 1-4 van Toornstra (stiftje) waren een lust voor het oog.

De in de tweede helft spelende Bart Freke kon na afloop nog wel lachen, hoewel hij niet vaak vijf goals tegen gekregen zal hebben in een helft. ,,Voetballen tegen Feyenoord is nooit vervelend, maar in het veld was het wel even naar”, knipoogt Freke. De aanvoerder van Rijnsburg in de tweede helft was eerlijk. ,,We spelen natuurlijk wel tegen de top van Nederland. Als je ziet wat voor jongens er in de tweede helft inkomen en hoe snel dat allemaal gaat en hoe sterk ze zijn. Tja. Op tv lijkt het allemaal zo makkelijk, nu zag ik echt hoe goed ze waren.”

Conditie
Freke was vooral blij om zelf weer op het veld te staan. De oer-Rijnsburger sukkelde twee jaar lang met blessures en kreeg tot overmaat van ramp de ziekte van Pfeiffer. Topfit voelt Freke zich nog niet, maar de resultaten van de shuttle run-test deze week tijdens een training geeft de burger moed. Freke was een van de betere van de selectie. De verdediger begint te lachen als hij met het feit wordt geconfronteerd. ,,In de vakantie heb ik doorgetraind. Het ging conditioneel goed deze week tijdens de training ja, maar echt topfit wil ik mezelf nog niet noemen. Natuurlijk heb ik ook even vakantie genomen, maar ik ben wel eerder weer begonnen om aan mijn conditie te werken.”

Freke zal toen hij dit seizoen voor het eerst de kleedkamer binnenliep de nodige nieuwe gezichten hebben ontdekt. Nieuwbakken trainer Pieter Mulders kan werken met een vrijwel nieuwe selectie. Een van de nieuwe jongens is Marc Magan. De middenvelder kwam over van Jong Cambuur, studeert in Amsterdam en zag in Rijnsburgse Boys dus een prima club, dicht bij zijn studie. De jonge Magan wil vooral minuten maken en gaf zijn visitekaartje af door de openingstreffer te maken. Joel Tillema kapte zijn tegenstander Miquel Nelom uit en gaf ‘m panklaar voor op  het hoofd van Magan, die op zijn beurt de bal prima diagonaal binnenkopte. ,,Dit vergeet ik de komende weken even niet meer”, lacht Magan. ,,Iedereen ging helemaal uit z’n dak, het kon niet mooier.”

Warm
Magan voelt zich goed bij Rijnsburg. ,,Een warme en grote club. Als je ziet hoeveel mensen hier waren en nog staan te wachten op de spelers van Feyenoord voor een handtekening. Ik heb een goed gevoel bij deze club.” Ook Bart Freke klinkt tevreden als hij praat over de nieuwe selectie van Rijnsburg. ,,We zijn nu weer een week bezig. Al gelijk vanaf het begin is het duidelijk hoe de trainer wil gaan spelen. Iedereen is heel gretig. Dat is een goede zaak. Ook ik zal moeten vechten voor mijn plekje. Twee jaar er uit vanwege blessures werkt natuurlijk niet mee, maar goed ik doe gewoon honderd procent mijn best. Het ligt aan de trainer wie hij op gaat stellen.”

Rijnsburgse Boys – Feyenoord 1-5 (1-0). 40. Magan 1-0,  57. Elia, 1-1, 61. Vilhena 1-2, 63. Jorgensen 1-3, 75. Toornstra 1-4, 87. Vilhena 1-5

Rijnsburgse Boys eerste helft: Van Nieuwkoop, Tillema, Prijs, Artien, Goeman, Ossevoort, Verdam, Magan, Jongeneelen, Tjon-A-Njoek, El Yaakoubi

Rijnsburgse Boys tweede helft: De Ruiter, Gielisse, Verlaan, Freke, Strooker, Van Lunteren, Sardar, Knoester, Wijks (80. Van Leeuwen), Leonard (80. Van Dijk), Hudepohl

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)