Rodelantaarndrager FC Lisse heeft de achterstand op haar concurrent Kozakken Boys zaterdag met nog één wedstrijdronde te gaan terug weten te brengen tot een punt. Waar het team van Sjaak Polak vocht als een roedel leeuwen voor de dik verdiende 2-1 zege ging de enig overgebleven concurrent voor het behalen van promotie/degradatiewedstrijden op eigen veld met dezelfde cijfers ten onder tegen de Treffers. 

En dus is FC Lisse in ieder geval nog tot komende zaterdag tweededivisionist. Om dat nog langer te rekken moet FC Lisse in Amsterdam van AFC winnen en moet Kozakken Boys verliezen bij SVV Scheveningen. Alleen in dat geval springt  FC Lisse nog op de ranglijst over de Werkendammers heen en mag het in een barrage met een aantal derdedivisionisten en Excelsior Maassluis vechten voor een langer verblijf in de Tweede Divisie komend seizoen.

Ongebreidelde werklust
Dat FC Lisse zichzelf nog zo ver heeft weten te brengen dat het nog niet definitief is gedegradeerd, heeft alles te maken met de ongebreidelde werklust die het team tentoonspreidde. Het geloof in een goede afloop tegen Koninklijke HFC kreeg daarbij een flinke boost door een vroege goal van Jaap Zwetsloot. De rechterspits was in de aanvangsfase al tweemaal dicht bij een treffer maar werd toen nog net afgetroefd door doelman Mitchel Michaelis van de Haarlemmers.

De derde kans voor de rechterspits was wél raak. Aanvankelijk werd Maxim van der Meer vrij voor de doelman gezet, maar was Michaelis er nog net op tijd bij. Toen Franklin Lewis de rebound bij Zwetsloot afleverde was de Haarlemse doelman geslagen: 1-0.

Thuisclub blijft baas op het veld
Voorzichtig kroop HFC wat meer uit haar schulp. Het speelde twee kansen bij elkaar voor de pauze. De eerste was voor de 19 jarige aanvaller Xander van den Berg, die in vrije positie ver naast schoot, enige tijd later was Max Veerman met een tegendraads ingekopte bal dicht bij een treffer. Hij mikte net over het doel van Joost Meendering. Aan de overkant werd Jaap Zwetsloot nog eens de ruimte in gestuurd maar kon Van der Meer net niet afmaken.

De grootste kans van de eerste helft na de 1-0 was voor de schier ongrijpbare Max Hudepohl, die knap door Van der Meer werd gelanceerd. In de 1-op-1 was Michaelis weliswaar winnaar maar de vleugelflitser kreeg een rebound. Wessel de Boer kon op de doellijn de tweede inzet van Hudepohl onschadelijk maken. Voor de rust deden Hudepohl en Remi van Ekeris elk nog een vruchteloze  poging de 2-0 op de borden te schieten.

Lisse in een fauteuil
Waar voor de pauze met name aan de coaching van Polak te merken was dat zijn team hoog druk moest zetten was dat direct na de rust niet anders. Dat leverde dan ook veel balbezit op en ook heel snel de 2-0. Hudepohl slingerde een vrije trap van de rechterflank voor het doel waar Van der Meer bij de tweede paal binnen kopte. FC Lisse overliep de tegenstander in deze fase en kort na de treffer van Van der Meer leek Romano de Jonge de wedstrijd in het slot te gooien. De  voorzet van Jaap Zwetsloot schampte echter het hoofd van de middenvelder en verdween voor het doel langs. Ook een pegel van Toon Zwetsloot had het duel kunnen beslissen maar dit verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

Onverwachte tegentreffer
Waar HFC feitelijk niets in te brengen had kwam het in ieder geval cijfermatig onverwachts terug in de wedstrijd. Verdediger Marijn Ploem mocht te ver oprukken met de bal aan zijn voet en kon ongehinderd uithalen. Het schot leek niet onhoudbaar maar verdween even goed in de rechter beneden hoek. En zo was het geen 3-0 maar 2-1 en dus weer een wedstrijd.

Lisse speelt de voorsprong knap over de streep
Waar mogelijke angst een slechte raadgever zou zijn geweest bleef Lisse zich met volle inzet geven in pogingen een derde goal te scoren. Daarbij schoot onder meer Darryl Baly technisch knap op het Haarlemse doel maar redde Michaelis en was invaller Enzo Stroo al langs de Haarlemse verdedigers toen hij in extremis voldoende uit balans werd gebracht om doeltreffend uit te kunnen halen. De uitstekend leidende scheidsrechter Thom Winkel zag er geen strafschop in.

De aanvalslust van de thuisclub had als grootste voordeel dat de verdediging nauwelijks onder druk kwam te staan en de 2-1 onveranderd  bleef tot na de 97e en laatste minuut. Waar HFC al ruim twee maanden zonder zege bleef pakte FC Lisse verdiend haar laatste mogelijkheid om concurrent Kozakken Boys de stuipen op het lijf te jagen. Het moet komende zaterdag nog een keer allemaal heel erg mee gaan zitten, maar na het afgelopen weekend moet niets meer voor onmogelijk worden gehouden.

Tekst: Theo Uphus
Interview: Cock Jue
Foto’s: FC Lisse

Lees ook: FC Lisse klopt Kon. HFC en mag nog altijd hopen

POPULAIRE BERICHTEN