Na een enerverend duel met Staphorst is FC Rijnvogels er in geslaagd de punten op de Kooltuin te behouden. Dat was zeker verdiend maar niet gemakkelijk. Min of meer moest het team van coach Dogan Corneille dat zichzelf verwijten, want tijdens het eerste uur voetbalde de thuisclub enkele handen vol kansen bijeen, maar weigerde FC Rijnvogels die na de snel verkregen 2-0 allemaal af te maken. De  ongelukkige tegentreffer kort voor rust bracht de spanning terug en die bleef tot het wedstrijdeinde aanwezig.

Corneille had vooraf wel wat te puzzelen. Naast een aantal blessures – sommigen voor korte tijd, sommigen langdurig – moest hij het ook doen zonder de geschorste Nabil Haddadi. Het deed niets af aan de instelling en de wil om aanvallend spel op de mat te leggen. Weliswaar werden aanvankelijk enkele doelpogingen van de Noordelingen geblokt, het eerste echte gevaar werd gesticht door Willem Schonenberg, die zijn kopbal net voorlangs het doel van Staphorst zag verdwijnen. Even later stond de 1-0 alsnog op het scorebord. Victor van Montfort zag zijn inzet nog op de paal belanden, de rebound werd door Kasper Michel binnen geknald, 1-0.

FC Rijnvogels rook bloed en ging meteen door voor uitbreiding van de voorsprong. Doelman Anthony van Zaltbommel wist dat vooralsnog te voorkomen, onder meer bij pogingen van Van Montfort, Roy van Leeuwen en Sieb Rutgers. Aan de overzijde was Martijn Brakke een keer gevaarlijk en kreeg Haanstra een keer veel ruimte maar mikte hij ver over. Bij de eerstvolgende tegenaanval viel de 2-0, gescoord door Tom Bijen. Rijnvogels bleef vlot combinerend baas op de eigen Kooltuin maar kwam wel een keer goed weg bij een kopbal van Julius Duit, die doelman Pim van der Plas knap zag redden. Kort daarna meldde Rijnvogels zich weer kansrijk aan de overkant, het schot van Rutgers werd uit de hoek gehaald door Van Zaltbommel.


Na de wedstrijd sprak onze verslaggever Theo Uphus met Dogan Corneille. Beluister dat audio-interview hieronder


Kort voor rust viel alsnog de 2-1. Een curieus doelpunt dat ontstond door het tegendraadse effect van een op de grond stuitende bal. Van der Plas greep daardoor mis en zag Schra de bal het lege doel in lopen: 2-1.

Met name in het derde kwart van de wedstrijd stapelden de mogelijkheden voor Rijnvogels zich op. Van Leeuwen kwam vrij op links  maar vond geen afmaker, Rutgers kon een voorzet net niet onder controle krijgen bij de tweede paal en nogmaals Van Leeuwen vond even later de paal bij een knap schot. Na een uur spel kwam ook Staphorst weer eens tot een kans, echter de pegel van Kjelt Engbers werd verwerkt door Van der Plas. Rijnvogels zette nog even door voor de 3-1 en leek die ook gemaakt te hebben. De assistent van de prima leidende scheidsrechter Kaper had echter gezien dat de bal al achter de lijn was geweest voordat de voorzet werd gegeven. Geen 3-1 derhalve.

In het laatste kwart van de wedstrijd nam Staphorst het initiatief over van de Katwijkers. In deze periode onderscheidde met name Reinier Crediet zich enkele malen door gevaarlijk voor het doel van Van der Plas op te duiken. Die was echter voldoende alert om de doelpogingen te pareren. Bovendien zette Corneille zijn team in verdedigend opzicht wat meer op safe neer, van 4-3-3 naar 5-3-2, en ondanks druk van Staphorst gaf Rijnvogels weinig meer weg. De conclusie na afloop van deze wedstrijd mocht daarom ook zijn dat de punten verdiend op de Kooltuin bleven en het team voetballend klaar lijkt voor de derby van komende zaterdag bij VVSB.

Tekst: Theo Uphus
Foto’s: EWLOnline

Lees ook: Katwijkse Vogels winnen opnieuw thuiswedstrijd, Spakenburgse Vogels te sterk voor VVSB


POPULAIRE BERICHTEN