Op een spekglad kunstgrasveld in Lisserbroek trok Foreholte deze zaterdag aan het langste eind. In een van twee kanten zeer slordige wedstrijd waren de Voorhouters uiteindelijk met 1-2 te sterk voor Kagia. De bezoekers weten de overwinning uiteindelijk met een man minder over de streep te trekken.  

Het mocht eigenlijk een wonder heten dat beide teams op dit veld – dat meer gelijkenissen toonde met een ijsbaan – nog een relatief acceptabele pot voetbal op de mat hebben gelegd. Allebei de ploegen hadden een andere strategie bedacht om dit hinder te beslechten. De thuisploeg koos er voor het merendeel van de wedstrijd het middenveld over te slaan en met lange ballen gevaar voor de goal van Foreholte te stichten. De  bezoekers probeerde ondanks de omstandigheden verzorgd voetbal op de mat te leggen. Geheel in lijn met hun imago als vriendenteam probeerde Foreholte iedere aanval gezamenlijk uit te voeren.

Goal afgekeurd, later alsnog 1-0
Gedurende de eerste helft zouden allebei de speelstijlen een doelpunt opleveren. Kagia gaf in de vijftiend
e minuut al een waarschuwingsschot toen een lange bal goed verlengd werd en Tijs van der Ginkel in de 1-op-1 koelbloedig afrondde. Deze volgens coach Koen van der Vlugt ‘’zuivere goal’’ werd echter afgevlagd en afgekeurd. Tien minuten later volgde weer een lange bal waaruit Kagia gevaar wist te stichten. Een vrije trap van Rens Lamboo belandde midden in het zestienmetergebied van Foreholte en Gijs de Graaf wist zijn kopbal dusdanig verassend uit te voeren dat de bal met een boog over doelman Pim Meeuwissen heen kon vliegen: 1-0 Het was op dat moment een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Die verhoudingen zouden vanaf dat moment kantelen. Foreholte drong meer en meer aan en vlak voor rust kreeg het loon na werken. Een aanval over vele schijven belandde plots voor de voeten van Gregor Zalewski en die kon ongehinderd vanaf 18 meter aanleggen en met iets wat het midden houdt tussen een streep en een schuiver beland de bal rechts van Aron Wijsman die er enkel naar kon kijken. Niet veel later volgt de rust, met een op basis van de kansen een terechte 1-1 stand.  

Geduld
In de tweede helft werden de toeschouwers die de moeite hadden genomen om het comfort van de warme kantine te verlaten niet bepaald beloond. Het spel hing van, deels door het veld ingegeven, fouten aan elkaar. Wel viel het spelbeeld wat Kagia uiteindelijk de das om zou doen snel te herkennen. De thuisploeg werd de gehele tweede helft omsingeld en kwam er feitelijk niet meer aan te pas. Het was wachten tot Foreholte een moment zou vinden waarop het veldoverwicht omgezet kon worden in een doelpunt.

Uiteindelijk zou het tot de 77e minuut duren voordat Boyd Slobbe het geduld van zijn ploeg beloonde. Een goed genomen hoekschop werd door de centrale verdediger recht op de keeper gekopt. Doelman Aron Wijsman kreeg de bal niet weggewerkt en Slobbe stond bij de rebound nog steeds even ongedekt, schoot de bal richting dak van het doel en vierde de goal met de meegereisde supporters.

Niet veel later zal blijken dat de laatste vijftien minuten van de wedstrijd bestempeld konden worden als Boyd’s kwartiertje, toen de verdediger zijn tweede gele kaart kreeg voor een vermeende handsbal.

In de slotminuten wist Kagia het numerieke overwicht in kansen noch goals om te zetten en hield Foreholte vrij eenvoudig stand. De thuisploeg ging met vier man voorop spelen maar de Voorhoutse achterhoede liet zich op een enkele kans na niet verassen. Een opsteker voor de ploeg van Mario Koswal die in de afgelopen wedstrijden regelmatig de tegenstander in de slotminuten juist langszij zag komen. Dat het dit keer met een man minder juist wel lukte, stemde de trainer van deze zeer jonge ploeg – de gehele selectie van Foreholte is geboren na het jaar 2000 – terecht trots. “Dit laat zien dat die jongens ook leren en dat ze ook volwassener worden.’’

Vanaf het moment dat Foreholte met een man minder op het veld stond, liet het inderdaad zien de slimmigheidjes van het voetbalspel te verstaan. Een zakelijke gele kaart, ballen via de tegenstander buiten werken, een blessure hier en daar; allemaal zeer volwassen ogende handelingen waardoor Kagia in de slotminuten geen kans kreeg om een vuist te maken en na deze verliespartij weer wat vaster in de gevarenzone gebeiteld zit.

Hoop
En toch is er hoop voor de ploeg uit Lisserbroek. Precies een jaar geleden had Kagia op een wedstrijd van de winterstop, net als nu, ook nog slechts zes punten bij elkaar gesprokkeld maar wist het zichzelf toch naar een vijfde plaats te knokken. “Natuurlijk hebben we er nog hoop in, al is de competitie sinds vorig seizoen sterker geworden dus het wordt lastiger om zo’n serie neer te zetten”, stelt trainer Van der Vlugt. “Aan de andere kant, we hebben tien competitiewedstrijden gespeeld en negen daarvan hebben we tot het einde kans op resultaat gehad.’’  


Beluister hieronder de volledige audio-interviews met beide trainers:

Van der Vlugt


Koswal


Tekst: Bas Brouwer
Foto: Foreholte

Lees ook: Valken ’68 en Foreholte winnen allebei streektreffen, Teylingen blijft maar zegevieren

POPULAIRE BERICHTEN