De dip waarin Rijnsburgse Boys momenteel verkeert lijkt met de week groter te worden. Tegen de Koninklijke HFC, dat niet eens naar de hoogste versnelling hoefde te schakelen, werd een smadelijke 4-0-nederlaag geleden. Geen moment leek er iets te halen voor de Uien in Haarlem. Na afloop gaf trainer Martijn Lagendijk aan dat persoonlijke fouten bij de goals zijn ploeg de das omdeden. Dat was zeker waar, maar wanneer je tien van de elf spelers hiervoor kunt aanwijzen, dan kun je ook spreken van een collectieve wanprestatie.

De nieuwe oefenmeester heeft weinig tot geen ervaring op het hoogste niveau, maar het is te makkelijk om Lagendijk als hoofdschuldige aan te wijzen voor deze vormcrisis. Zeker met de wetenschap dat de selectie ten opzichte van vorig seizoen, toen tot en met de laatste wedstrijd werd meegespeeld om de hoofdprijs, nagenoeg intact is gebleven. Lagendijk toonde zich nog wel strijdbaar na afloop, maar dat er wat moet veranderen is duidelijk. Op deze manier wordt er tegen geen enkele tegenstander meer punten gepakt en kan het lelijk misgaan. Genoeg werk op de Middelmors en terug naar de tekentafel dus.

Balbezit van korte duur
Vanaf de aftrap liep het niet bij de Rijnsburgers tegen Kon. HFC. De bezoekers waren niet in staat om de bal langer dan, pak ‘m beet, acht seconden in de ploeg te houden. Voor de Haarlemmers een simpele opdracht: wachten totdat Rijnsburg de bal op het middenveld verspeelde en dan in de omschakeling gevaar stichten. Hierbij stond het vizier niet op scherp of was de enige Rijnsburger met een voldoende, te weten doelman Wesley Zonneveld, een sta-in-de-weg.

De eerste kans voor de bezoekers kwam na een kwartier. Uit een voorzet van Delano Asante schampte Dani van der Moot de bal met het hoofd. Dit bleek later de enige serieuze kans voor de Uien in de eerste helft. Een minuut later aan de andere kant was het wel raak. Het basisdebuut van Mark Mieras (opvallend genoeg kreeg hij de voorkeur boven Bert Koomen) was een zeer ongelukkige. Dijkstra haalde de trekker over namens de thuisploeg: 1-0.

Ziekenboeg dijt uit
De Rijnsburgers konden maar geen grip op de wedstrijd krijgen en keer op keer was de passing onnauwkeurig waarbij het initiatief bij de Haarlemmers werd gelegd. Die zullen zelf ook wel wat verrast zijn geweest door het gemak en bovenal de ruimte die ze kregen. Tekenend was de 2-0 van Veerman voor HFC. In niemandsland worden aangespeeld en de tegenstander massaal op vijf meter zien dekken. De getelefoneerde bal ging er onberispelijk in. Dat de beker met gif nog niet leeg is, bleek wanneer Jeroen Spruijt ernstig geblesseerd het veld moest verlaten. De uitkomst is nog niet duidelijk, maar dat hij een aantal weken zal moeten laten schieten is dat wel.

Korte opleving na rust
Na rust was er even een fase van tien minuten waarin de Uien iets meer van zich af leken te bijten. Mieras was uit zijn lijden verlost en de opdracht van Lagendijk leek z’n vruchten af te werpen. Maar het rendement uit drie hoekschoppen was ronduit teleurstellend. Verder in de tweede helft ontstond de bekende patstelling. HFC hoefde niet bij 2-0 en de Rijnsburgers konden niet. Eigenlijk snakte een ieder naar het einde van de wedstrijd, maar scheidsrechter Van Zuilichem, die trouwens zijn kaarten in de auto had laten liggen, kon moeilijk na 60 minuten affluiten. Invaller Bouchnafa en Heeremans wisten de score zelfs nog te verdubbelen: 4-0. Misschien in score wat geflatteerd, maar dat de ploeg van Tamerus de verdiende winnaar was van dit treffen stond als een paal boven water.

De wonden moeten worden gelikt en snel ook, want in tegenstelling tot de meeste andere clubs mag Rijnsburgse Boys volgende week weer aan de bak. De inhaalwedstrijd tegen buurman Quick Boys komt op een beslissend moment. De buurman in vorm kan zowel voor de ommekeer als voor de nekslag zorgen. In ieder geval de moeite waard om te gaan bekijken.


VIDB sprak na afloop met Daan Walraven. Beluister dat audio-interview hieronder:


Tekst en interview: Marcel van der Vijver
Foto’s: Rijnsburgse Boys

Lees ook: Nederlagen voor Katwijk, Rijnsburgse Boys, Noordwijk en FC Lisse


POPULAIRE BERICHTEN