Zaterdag 9 september. De mussen vielen nog in groepen uit de dakgoot, de winterjassen boden nog een warm tehuis aan de motten, Frans Timmermans dacht nog de verkiezingen te kunnen winnen en Martijn Lagendijk was nog trainer van Rijnsburgse Boys. Die zaterdag wonnen de Rijnsburgers in Veenendaal met 1-4 bij GVVV. Een eeuwigheid geleden zo lijkt het. Een serie van elf weken met louter nederlagen en een incidenteel gelijkspelletje en de wereld ziet er anders uit in de wereld der Uien. Vorig week waren er genoeg aanknopingspunten in het verre Assen gezien de gecreëerde kansen, maar bleef de ploeg wederom met lege handen achter. Zaterdagmiddag werd tegen een andere ploeg die het kwijt lijkt te zijn, HHC Hardenberg, zowaar weer eens een driepunter behaald: 2-1. Op basis van het laatste halfuur ook niet onverdiend trouwens.

Zoals gezegd zitten beide ploegen niet in hun allerbeste fase. Hardenberg staat nog op een respectabele zesde plaats, maar ziet de punten wel fors morsen de laatste weken. Al was de uitschakeling tegen Heracles Almelo voor de beker natuurlijk wel een stunt van jewelste. Op een zwaar veld probeerden beide teams vooral in de omschakeling toe te slaan. Dit zorgde voor een laag tempo en veel rondspelen op eigen helft. Doordat beide ploegen grossierden in fouten leverde dat echter wel kansen op aan beide kanten.

De bezoekers kregen in de beginfase hoekschoppen aan de vleet, maar echt gevaarlijk werden de elf Hardenbergers niet. Dat gold ook voor de thuisploeg. Na ruim een half uur spelen kon Nino Klaver namens de Rijnsburgers met de bal aan de voet verrassend ver komen. Zijn besluiteloosheid leverde echter knullig balverlies op waardoor Pascal Mulder een counter kon inzetten. Diezelfde Mulder was ook degene die de counter kon verzilveren. Met een lepe bal tekende hij voor de 0-1.

Opvallend was ook dat Klaver, vorig seizoen nog één van de revelaties, na het balverlies het verdedigende herstel snel liet varen en Mulder overdroeg aan zijn collega’s. Dat liep niet goed af.

Gouden wissel
Uit een hoekschop van Rijnsburg kopte Dani van der Moot nog op de onderkant van de lat. Er lijkt een vloek te zijn uitgesproken op de goalgetter in het geel-zwart. Aan de andere kant kon Jesper Drost de score verdubbelen, maar doelman Wesley Zonneveld redde knap. Vlak na rust kreeg die goalgetter aan de andere kant, de lange Rob van der Leij, een kans om de genadeklap toe te dienen, maar hij trof het zijnet.

Met nog een half uur op de klok werd Van der Moot ingeruild voor Anthony van Dongen. De inval-aanvaller van Rijnsburg krijgt niet vaak de kans om zich waar te maken, maar deze wissel leek de wedstrijd wel te doen kantelen. Sterker nog, met zijn tweede balcontact zorgde hij voor de gelijkmaker. Klaver maakte iets van zijn fout goed door vanaf rechts de voorzet te produceren. Furhgill Zeldenrust lokte twee verdedigers mee en voor Van Dongen de kans om het net te vinden: 1-1.

Negen uit drie
Tot de gelijkmaker was een puntendeling een logische. Duidelijk is wel dat deze twee ploegen niet gaan meedoen in de kopgroep van de competitie. Toch wordt er wel als team gestreden. De bezoekers uit Hardenberg hadden daarbij wel steeds meer overtredingen voor nodig en de Rijnsburgers werden de bovenliggende partij. Uit een prima vrije trap van Zeldenrust kopte verdediger Dennis van der Plas puik raak in de verre hoek: 2-1.

Billenknijpen tot het einde om de langgekoesterde overwinning over de streep te trekken was daarna het devies. Daarin slaagde de formatie van de positief ingestelde Hein Leliveld. De assistent die het stokje heeft overgenomen als hoofdverantwoordelijke heeft nog veel werk te verzetten, maar ziet terecht wel degelijk lichtpuntjes om mee verder te gaan op de Middelmors en de gevarenzone achter zich te laten.


Na afloop spraken we met Anthony van Dongen. Beluister dat audio-interview hieronder:


Tekst en interview: Marcel van der Vijver
Foto: Rijnsburgse Boys

Lees ook: Rijnsburgse Boys klopt HHC en boekt eerste zege in ruim tweeënhalve maand tijd

POPULAIRE BERICHTEN