Net gedegradeerd en nul uit drie. Als je niet oppast kan je als gedegradeerde ploeg zomaar in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Gelukkig voor Ter Leede werd die ban in de wedstrijd tegen ARC voortijdig gebroken. Op een zalige nazomerse voetbalzaterdag wisten de Sassenheimers voor het eerst te winnen in de Vierde Divisie en in dat proces ook nog eens de nul te houden.

Met name dat laatste mag een verassing genoemd worden. Dat de ploeg van Niek Oosterlee scoren kan, was inmiddels al duidelijk. In elk van de afgelopen drie wedstrijden werd het net gevonden, maar liet het defensief afweten waardoor de doelpuntenbalans na drie gespeelde wedstrijden op 10-5 in het negatieve stond. Wedstrijden met een hoge Entertainment-value, dat absoluut,  maar ongetwijfeld ook bron van zorgen voor de Alphense oefenmeester. Het was daarom des te opmerkelijk dat zijn ploeg ditmaal een defensief buitengewoon stabiele wedstrijd op de mat wist te leggen.

Degelijk
De eerste helft stond de wedstrijd in het teken van degelijkheid. De tegenstander uit Alphen had weliswaar wél al een wedstrijd gewonnen maar bevond zich met drie uit drie ook in de onderste regionen van Vierde Divisie A. Beide ploegen voetbalden zodoende in de openingsfase vanuit een stabiele organisatie en leken vooral gedreven op het voorkomen van fouten. ARC viel in dit steekspel als eerste door de mand toen in de achtste minuut Boy Tetteroo met een sluwe steekbal de voltallige ARC-verdediging in het hemd, en Carlito Fermina alleen voor de keeper zette. De nieuwe spits schoot de één-op-één echter niet ver genoeg in de hoek om deze ultieme spitsenkans te verzilveren.

Gebrekkige finesse in de eindfase, het zou gedurende de eerste helft geen incident blijken. Vaak wist Ter Leede rondom het zestienmetergebied de eindpass niet te vinden en wanneer die wel gevonden werd ontbrak de finesse in de afwerking. Luc de Kruijs (schuiver vanaf hoek 16), Marc de Kruijs (tweemaal een vrije schietkans) en Tim Bloemendaal (komt net te kort na goed druk zetten op de keeper) hadden allen in de eerste helft hun vizier nog niet op scherp staan. Een oude voetbalwet leek dan langzaamaan van kracht te worden maar de Sassenheimse defensie beperkte het Alphense gevaar tot enkele afstandsschoten.

Dynamisch
De tweede helft begon zowaar nog meer impassegewijs dan de eerste. Het was een tactisch geschuif van links naar rechts en wapenfeiten bleven lange tijd uit. Beide ploegen blonken uit in defensieve zekerheid en zeker aan de kant van Ter Leede vielen er van tijd tot tijd mooie pogingen tot combinatievoetbal te zien. Met name Tetteroo blonk hierbij uit met zijn dynamiek en werklust.

Het was pas in de 67e minuut dat er een werkelijk hoogtepunt te noteren viel. Het was Marc de Kruijs die scherp reageerde op een te korte terugspeelbal, in twee instanties doelman De Vogel omspeelde en de 1-0 in een leeg goal kan schieten. De wedstrijd bleek opengebroken en, zal later blijken, ook het seizoen. Wat volgde was een combinatie tussen een offensief onmachtig ARC en een defensief zeer solide Ter Leede. Het centrum van de defensie wist van geen wijken en dwong de tegenstander tot voorzetten die óf door eerdergenoemde centrum weggewerkt kon worden óf doel volledig misten.

Naarmate het einde van de wedstrijd naderde, voerde ARC de druk meer en meer op met als resultaat meer ruimte voor het heel de wedstrijd al goed combinerende Ter Leede. Uiteindelijk wist de Alphense verdediging in minuut 80 dusdanig weinig raad met een scherpe voorzet van Tim Bloemendaal dat de bal via verdediger Oversloot in de eigen goal verdween. 2-0. Een Alphens slotoffensief lijkt nu op handen maar voor deze eenmaal goed en wel op gang is heeft Ter Leede de 3-0 al tegen de touwen gewerkt. Na zijn ‘assist’ bij de 2-0 was Bloemendaal in de 85e minuut zeer attent bij matig uitverdedigen van ARC en schiet vanaf randje zestien de bal zeer gecontroleerd in de verre hoek. De wedstrijd in het slot en Ter Leede van ‘de nul’ af.

Dat er veel druk op de wedstrijd lag, bleek uit de ontlading die van buitenaf te horen was vanuit de kleedkamer. Het clublied werd met de passie van een Italiaans volkslied ingezet, en waarom ook niet? Ter Leede heeft na drie verliesbeurten de eerste punten binnen en mag gezien het spel van vandaag ook stiekem weer keen klein beetje omhoog kijken.

Ter Leede – ARC 3-0 (0-0)
67. Marc de Kruijs 1-0
80. Eigen doelpunt Oversloot 2-0
85. Tim Bloemendaal 3-0


Samenvatting van Bollenstreek Omroep


Tekst: Bas Brouwer
Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Remises voor VVSB en FC Rijnvogels, eerste overwinning Ter Leede


POPULAIRE BERICHTEN