In de Vierde Divisie A werd zaterdag de Bollenstreekderby Ter Leede – SJC gespeeld. Er stonden niet alleen regionale belangen op het spel, maar ook de posities op de ranglijst. Beide teams startten met 13 punten op de ranglijst en de winnaar kon zich via een zege naar de middenmoot hijsen. Dat genoegen smaakten de Sassemers nadat zij de Noordwijkers met maar liefst 4-1 hadden afgedroogd na een wedstrijd die volledig in de regen werd afgewerkt.  

Die ruime zege voor Ter Leede kon je in de eerste tien minuten nog zeker niet aan zien komen. Met name Martijn van Trigt begon ambitieus aan de wedstrijd. Zijn eerste schot was nog een prooi voor Daan Prins, bij de tweede poging versloeg hij de doelman van Ter Leede. De linkerspits werd echter op zijn beurt verslagen door de arbitrage, die buitenspel had geconstateerd.  

Ter Leede neemt de leiding
Coach Niek Oosterlee van de thuisclub was even nadrukkelijk aanwezig langs de lijn en het initiatief kantelde vervolgens in het voordeel van Ter Leede. Dat leidde ook tot de 1-0. Een schitterende crosspass van Luc naar Marc de Kruijs gaf laatstgenoemde ruimte om gevaar in de SJC verdediging te stichten. Doelman Kevin Schelvis kon aanvankelijk nog redden, maar was kansloos op de geplaatste rebound van Boy Tetteroo, 1-0. 

Het zat SJC vervolgens ook niet mee en de bezoekende ploeg kreeg al snel te maken met een personele aderlating. Captain Timo Ruigrok raakte al vroeg geblesseerd, probeerde het nog wel even maar moest zich toch laten vervangen. Chris Hoogervorst was zijn vervanger. 

De thuisclub begon steeds soepeler te draaien. Met name ook doordat de gebroeders De Kruijs gemakkelijk werden gevonden, met name door niet strak genoeg verdedigen van de backs uit Noordwijk. De buitenspelers konden te gemakkelijk de combinatie zoeken dan wel voorzetten op maat afleveren. Het leidde bijvoorbeeld tot een knappe boogbal van de Marc de Kruijs op het dak van het doel. 

Logische 2-0
Alhoewel SJC eenmaal dicht bij een treffer kwam, Daan Prins ranselde een kopbal van Van Trigt uit zijn doel, was de 2-0 het logische gevolg van het betere spel van rood/geel. Spits Carlito Fermina werd vanaf rechts aangespeeld, draaide soepel bij zijn bewaker weg en vond de verre hoek achter Schelvis. Die 2-0 werd ook de ruststand, echter daarmee kwam Ter Leede nog goed weg. In de extra tijd van de eerste helft kopte Van Trigt een voorzet van Wesley Haasnoot tegen de kruising. 

Kort na de pauze lag die 2-1 alsnog achter goalie Prins. Ter Leede kreeg een hoekschop van de Noordwijkers niet goed weggewerkt en Haasnoot profiteerde daar handig van. Het was de opmaat tot een tweede helft die minder goed voetbal liet zien zien, maar waarbij inzet en spanning nu de ingrediënten werden. Maar waar mogelijk werd gedacht aan een initiatief van SJC bleef het meeste balbezit en initiatief toch van de thuisclub komen. De aardigste momenten kwamen van Luc de Kruijs, die van rechts over schoot, en Tom Duindam aan de overzijde, die werd geblokt.  

Fermina beslist de wedstrijd
Halverwege de tweede helft besliste Fermina het duel definitief. Opnieuw draaide hij bij zijn bewaker weg om aansluitend dodelijk uit te halen; 3-1. Vijf minuten later kreeg de wedstrijd alsnog een wat ander gezicht. Tetteroo ging rond de middenlijn fors door op Jordy Groot. Nog voor de vraag werd beantwoord welke kleur de bijbehorend kaart zou hebben, speelde Max de Haas voor eigen rechter door Tetteroo naar het gras te helpen. Scheidsrechter Luc Baars hield het op tweemaal rood.

En dat leverde dan weer meer speelruimte op voor beide teams. Het was Ter Leede dat het beste op de 10 -tegen-10 situatie reageerde. Mike van den Steenhoven leverde een subtiele steekpass af en invaller Oscar Minnaard rondde perfect af. De Noordwijkers waren daarmee al afgedroogd voor ze de kleedkamers bereikten; 4-1. 


Na afloop spraken we met de winnende trainer Niek Oosterlee. Beluister dat audio-interview hieronder:


Tekst en interview: Theo Uphus
Foto: Johanna Oskam

Lees ook: Ter Leede wint derby tegen SJC met ruime cijfers


POPULAIRE BERICHTEN