Waar men bij Rijnsburgse Boys met de 1-1 eindstand op de Middelmors prima kon leven – want cijfermatig was het behoud van de Tweede Divisie daarmee gewaarborgd – betekende deze eindstand voor FC Lisse vrijwel zeker degradatie. Slechts de nederlaag van concurrent Kozakken Boys bij ADO ’20 houdt de illusie op klassebehoud nog een week in leven.

De druiven waren voor FC Lisse ook deze wedstrijd weer zuur. Het team van Sjaak Polak vocht lange tijd om de 0-1-voorsprong over de streep te trekken, maar de wedstrijd duurde daarvoor uiteindelijk een paar minuten te lang.

Blessures en schorsingen
Coach Hein Leliveld moest voor aanvang van de wedstrijd door zes spelersnamen een streep zetten. Andre Morgan was geschorst omdat hij vorige week in Hardenberg tegen zijn vijfde gele prent dit seizoen aan was gelopen. Voor hem stond Mark Mieras nu als linksback in het veld. Overigens waren er nog steeds blessures van Wesley Zonneveld, Robin van der Meer, Furhgill Zeldenrust, Bram Ros en Rob Zandbergen.

Sjaak Polak had voor deze gelegenheid zijn basis volledig ondersteboven gehaald. Bij hem twee schorsingen vanwege het pakket verzamelde gele kaarten voor Remi van Ekeris en Jaap Zwetsloot. Ten opzichte van vorige week zaten er ook nog vier basisspelers op de Middelmors nu op de bank. Dat gold voor Tim Brinkman, Nerivio Kasanwirjo, Justin van der Puten en Qisino Ngobese. Dat betekende dan weer (verrassende) basisplaatsen voor Romano de Jonge, Franklin Lewis, Darryl Baly en Maxim van der Meer.

Opening voor de gasten
De bedoelingen van FC Lisse werden in de eerste minuten al helder. Het nam brutaalweg het initiatief en dat leidde na acht minuten ook tot een fraaie kans. Romano de Jonge had al een keer naast gekopt namens de gasten toen Ricardo van Rhijn uithaalde. Via een Rijnsburgs been caramboleerde het leer net naast. Kennelijk wakker geschrokken zetten de Uien meteen ook een mooie aanval op die door Nino Klaver na afleggen van Steff van Rooijen net naast het Lisser doel werd gejaagd.

Net voor het halve uur legde Rijnsburgse Boys enkele soepel lopende aanvallen op de mat. Bij de eerste daarvan kon Dani van der Moot Jeroen Spruijt net niet bereiken, bij de tweede kon Van der Moot net niet bij de voorzet van Asante en bij de derde schoot Klaver keihard van grote afstand net naast.

In deze fase kwam Max Hudepohl aan de andere kant middels een omhaal tot een doelpoging naast. De grootste kans van de eerste helft deed zich na 38 minuten voor. Een voorzet van Mark Mieras werd door Van der Moot naar de tweede paal doorgespeeld en Asante het laatste tikje op de schoen. Dat lukte niet naar wens, de bal huppelde net naast het doel. Met 0-0 ging de rust in.

Snelle voorsprong Lisse
Waar het FC Lisse voor rust niet lukte een snelle goal te scoren was da na de thee anders. De bezoekers zetten een aanval op die bij technicus Hudepohl op rechts terechtkwam. De voorzet naar de tweede paal was keurig op maat en Maxim van der Meer tikte de 0-1 tegen de touwen. Enkele minuten later was voor de spits van dienst aan de overzijde de wedstrijd voorbij. Van der Moot was al voor de pauze enkele malen aangetikt door tegenstanders en kreeg te veel fysiek ongemak. De bij de Uien vertrekkende Michi Huijsman was zijn vervanger.

Even later moest nog een andere spits naar de kant. Rowdy van der Putten blesseerde bij een actie de hamstring en gevreesd wordt dat zijn seizoen over is.

Ruimtes steeds groter
Mede als gevolg van het flinke tempo tijdens de wedstrijd werden de ruimtes naarmate de tijd vorderde steeds groter. Dit betekende ook dat het aantal kansen steeds groter werd. Zo werd De Jonge in extremis geblokt en werd een schot van Bram de Bruin door Meendering gestopt. In deze periode probeerde Lisse het tempo ook een beetje via de Real Madrid-variant te ontregelen. Met name Maxim van der Meer voerde daarbij een perfecte “blessureact” op die er vanaf de tribune vooral hilarisch uitzag. Het mocht uiteindelijk niet baten. Lesley Bakker stond koud op het veld toen hij van buiten het strafschopgebied snoeihard uithaalde. Meendering kon niet bij het gedrukte schot: 1-1.

Het voor Lisse teleurstellende gelijkspel houdt voor de club praktisch een achterstand van vier punten in op Kozakken Boys. Het heeft nog twee wedstrijdronden om de achterstand weg te poetsen en daarmee degradatie te voorkomen. Rijnsburgse Boys mag zich na de 1-1 officieel tweededivisionist voor komend seizoen noemen.

Tekst: Theo Uphus
Foto’s: Rijnsburgse Boys