Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. Onze redacteur en verslaggever Ruben Beukers geeft de aftrap.

Naam: Ruben Beukers
Leeftijd: 20 jaar
Functie: Verslaggever, redacteur en social media-redacteur
Achtergrond: Journalist: ook werkzaam voor het Haarlems Dagblad en studeert journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht.

Beste prestatie
Er waren dit seizoen meerdere prestaties om trots op te zijn. Noordwijk stond vanaf de eerste speelronde op de eerste plek en kende een overtuigend en goed seizoen dat uiteindelijk werd afgesloten met een verdiend kampioenschap. Ook buurman SJC zette een fantastische prestatie neer door kampioen te worden en voor het eerst in de geschiedenis te promoveren naar de Derde Divisie. Ik vond het kampioenschap van SJC iets minder overtuigend dan die van Noordwijk. Toch was die net zo knap. Op bezoek bij je grootste concurrent kampioen worden is natuurlijk klasse. Zowel Sjaak Polak als Kees Zethof hebben een fantastische prestatie neergezet. Wat mij opviel was dat het beide heren de rust bewaarden. Een kampioenschap in je debuutjaar bij een nieuwe club is en blijft knap.


Toch vind ik dat Katwijk de beste prestatie heeft geleverd. Er was zo ongelofelijk veel te doen dit jaar omtrent het eerste elftal. Één van de grondleggers van het succes, Dick Schreuder, vertrok vrijwel uit het niets en het overlijden van Sander Molenaar heeft een grote rol gespeeld op De Krom dit jaar. Ook Jack van den Berg wist de rust te bewaren en heeft het uitstekend gedaan. Dat Katwijk kampioen is geworden op het hoogste amateur niveau vind ik de beste prestatie. Zeker als je kijkt naar wat er dit seizoen is gebeurd. Ook de technische man van de club, Cees Bruinink, verdiend de nodige complimenten voor het samenstellen van deze selectie.

Tegenvaller: 
Helaas waren er ook dit seizoen weer tegenvallers. Ik vind de degradatie van FC Lisse niet de grootste tegenvaller. Teveel dragende spelers waren geblesseerd en daarnaast hielpen de penalty-soap tegen Hoek en het wegsturen van Brian van der Werff en Martin van Eeuwijk niet mee. Valken’ 68 kende ook een te wisselvallig seizoen, maar ook deze club vind ik niet de grootste tegenvaller. Ik vind dat buurman Quick Boys de grootste tegenvaller was dit seizoen. De zesde plek is met deze selectie te weinig. Daarnaast vond ik het bij vlagen te kinderlijk voor woorden hoe er met sommige situaties dit seizoen is omgegaan. In mijn ogen heeft het ontslag van Jan Zoutman niks geholpen. Gert Aandewiel heeft het eigenlijk goed gedaan totdat de situatie rond Yordi Teijsse ontstond. Een club als Quick Boys had dit veel professioneler kunnen en moeten oplossen.

Beste speler:
Er waren dit seizoen een aantal uitblinkers. Marciano Mengerink, Yordi Teijsse, Tjeerd Westdijk en Tom Duindam blonken uit in het maken van doelpunten. Daarnaast heb ik dit seizoen genoten van Joel Tillema, Jeffrey Jongeneelen, Vladimir Jozic, Marc Langeveld en Emiel Wendt. Toch vond ik er één speler ver boven uit steken: Robbert Susan. Hij was niet alleen als aanvoerder belangrijk op het veld, maar ook naast het veld. Na het wegvallen van Sander Molenaar nam hij gelijk zijn taken op. Dat tekent een echte leider en een prachtig mens. Ook was Susan belangrijk met zijn doelpunten voor de kampioen van de Tweede Divisie en had ik het idee dat hij zijn team elke wedstrijd weer op sleeptouw nam. Wat mij betreft de beste amateurvoetballer die er op dit moment is.

Grootste talent:
Dit seizoen braken er niet veel talenten door. Lloyd van der Wilden deed het naar behoren in zijn eerste seizoen bij VVSB en dat valt ook te zeggen over Ricardo van Kuyvenhoven en Tim Bloemendaal bij Quick Boys. Toch kies ik voor iemand anders, namelijk Joris van Dongen van Hillegom. Dat is een technisch vaardige speler die op het middenveld, maar ook op de flanken kan spelen. Dit seizoen ontwikkelde hij zich tot een vaste waarde voor de Hillegommers. Ondanks dat Hillegom een lastig en moeizaam seizoen kende, was hij één van de lichtpuntjes.

Mooiste moment:
De wedstrijd Kozakken Boys – Katwijk was natuurlijk geweldig. Zeker voor een jonge verslaggever. Het kampioensfeest wat daarop volgde was misschien wel mooier. Toch kies ik voor de wedstrijd Katwijk – Jong Sparta. De sfeer die er hing op De Krom was bijna Engels. Het publiek stond echt als een blok achter de ploeg van Jack van den Berg. Daarnaast maakte de sfeeractie na afloop veel indruk op mij.

De belofteteams in het amateurvoetbal vind ik…
Geen toevoegde waarde. Qua spelopvatting vind ik ploegen als Jong FC Groningen, Jong FC Volendam, Jong Almere City en Jong Sparta Rotterdam veel toevoegen, maar voor de clubs uit het amateurvoetbal is het niks. Ik denk dat de KNVB een competitie moet opzetten die aantrekkelijk is voor deze teams. Daarnaast zijn deze ploegen een grote irritatie geworden bij de trouwe supporters van clubs uit de Derde en Tweede Divisie. Wat mij betreft halen we deze ploegen eruit en maken we gewoon een mooie amateur competitie.

Cijfer voor seizoen 2017-2018:
Ten opzichte van het seizoen 2016-2017 was dit seizoen sensationeel. Er gebeurde bijna elke week wel wat. Ik dacht dat ik vorig seizoen een zeven gaf. Met drie kampioenschappen en de vele gebeurtenissen geef ik het seizoen 2017-2018 een 8,5.

Foto’s Bobkat.nl, Dirk van der Reep, Hans Schalk.

Lees ook: ‘Eigen jongens maken reclame op De Zanderij (plus video’s)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels