Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. Onze hoofdredacteur Gerben Oostdam geeft de aftrap. 

Naam: Gerben Oostdam
Leeftijd: 29
Functie: Mede-oprichter en hoofdredacteur van VIDB
Achtergrond: Journalist: ook werkzaam op de media-afdeling van Ajax.

Beste prestatie
Het ligt voor de hand om een club te kiezen die is gepromoveerd, maar ik kies voor SJC. Het is een prachtige prestatie geweest dat de Noordwijkers als promovendus zo lang bovenin de Hoofdklasse A meedraaiden en uiteindelijk de nacompetitie haalden. En dat met een ploeg die al jaren bijeen is, en veelal uit eigen jongens bestaat. Dat die vaste kern iedere keer nog zijn niveau weet op te krikken, vind ik bijzonder knap. Ook omdat de jeugdopleiding van SJC niet hoog speelt, en de overstap naar de senioren dus groot is. De credits zijn voor Kees Zethof. Ik ben heel benieuwd hoe hij het bij Noordwijk gaat doen. 

Verder wil ik Katwijk eruit lichten. Terwijl het niveau hoger wordt en de nodige amateurgrootheden in problemen komen, handhaaft Katwijk zich ogenschijnlijk moeiteloos aan de top. Een derde plaats in de Tweede Divisie mag er zijn, vooral omdat er ook de nodige tegenslag is geweest, vooral op fysiek vlak. 

Tegenvaller:
Dat is toch VV Noordwijk. Met deze selectie had Noordwijk meer moeten klaarspelen. Het winnen van de Districtsbeker en halen van de nacompetitie vind ik simpelweg te mager. Ik zag zaterdag het duel tussen ODIN ’59 – Ter Leede, twee ploegen die in mijn ogen een kwalitatief mindere selectie hebben. Toch is Ter Leede zowel in de competitie als nacompetitie veel dichterbij promotie geweest. Een teken aan de wand. Net als dat Noordwijk onder interim-coach Andries Wendt opeens ging veel beter ging voetballen en presteerde. Een compliment waard voor Wendt natuurlijk, maar tevens een teken dat onder Dogan Corneille niet het onderste uit de kan werd gehaald. Ook het seizoen van Quick Boys vind ik aan de zeer magere kant. 

Beste speler
Jeffrey Jongeneelen. Knap dat een speler in zijn eerste seizoen bij een nieuwe club meteen zo beslissend kan zijn. Jongeneelen is weer de publieksspeler geweest die hij in zijn eerste jaren bij Katwijk ook was. Op basis van de eerste seizoenshelft zou ook ik Martin van Eeuwijk kunnen noemen. Ik geef hem een meer dan eervolle vermelding, maar vanwege zijn mindere tweede seizoenshelft in combinatie met wat akkefietjes die zich hebben voorgedaan – voor het nacompetitieduel tegen Dongen eiste de groep een plek op de bank voor Van Eeuwijk vanwege zijn gedrag – geef ik de voorkeur aan Jongeneelen. 

Grootste talent
Wat Kevin van der Zwet liet zien, was knap. Maar dat betrof slechts een korte fase van het seizoen. Daarom noem ik Marc de Kruys van Ter Leede. Een echte, ouderwetse linksbuiten en iemand met bravoure. Het mooie aan hem vind ik dat hij zijn acties blijft maken, ook al zijn bij wijze van de vorige drie mislukt. Als De Kruys’ zich op deze manier blijft ontwikkelen, gaat hij een mooie voetbaltoekomst tegemoet. Ik vroeg hem zaterdag na de verloren nacompetitiefinale bij ODIN of er interesse voor hem is geweest. Hij antwoordde ‘helemaal niets’, maar dat kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen. Sterker nog, in dat geval zit er een flink aantal clubs te slapen. 

Mooiste moment
Dat vond ik de wedstrijd tussen Quick Boys – Rijnsburgse Boys, en met name de prachtige ambiance. Er stond sportief weinig op het spel, en eerlijk gezegd reisde ik met niet al te hoge verwachtingen af naar Nieuw Zuid, maar al met al werd het een schitterende voetbalmiddag. Reclame voor het amateurvoetbal. Niet zozeer vanwege het voetbal, dat was niet eens ontzettend goed, maar vooral vanwege de prachtige sfeer en het dito voetbalgevecht dat zich ontspon. 

Het eerste seizoen van de nieuwe voetbalpiramide betitel ik als….
‘Voor verbetering vatbaar’. Ik ben van mening dat je op gegeven moment gewoon moet starten. Bepaalde verhoudingen zullen zich vanzelf gaan uitkristalliseren. Dat gebeurde ook bij de oprichting van de Topklasse, toen veel mensen ook sceptisch waren. Toch heb ik het idee dat er over bepaalde dingen vooraf niet goed is nagedacht. De Tweede Divisie is (nog) niet het visitekaartje waarop gehoopt was en dan druk ik me nog mild uit. Voor komend seizoen ziet het er goed uit, vooral uit regioperspectief, maar het kan het jaar erna weer compleet anders zijn. Of gaat de KNVB zoals de geruchten nu aanzwengelen twee Tweede Divisies in het leven roepen: 1 voor amateurclubs en 1 voor beloftenteams? Dat zou een geweldige oplossing zijn. Anders zijn we over een jaar weer terug bij af. 

Cijfer voor seizoen 2016-2017
Een jaar geleden gaf ik een 8. We hadden toen die heroïsche laatste speelronde, waarin op zaterdag voor liefst zeven ploegen nog wat op het spel stond, het sensationele bekeravontuur van VVSB en de eenmalige terugkeer van Edwin van der Sar onder de lat bij Noordwijk. Dat spektakel was dit seizoen een stuk minder. Natuurlijk: het was een historisch jaar met de intrede van de nieuwe voetbalpiramide en vooral de Derde Divisie was genieten geblazen. Maar over de gehele linie was het minder spannend dan vorig seizoen. De nacompetitie maakte echter het nodige goed. Daarom geef ik een 7+!
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)