Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. In deel 2 redacteur en verslaggever Stefan Baars, die zijn eerste seizoen bij VIDB achter de rug heeft. 

Naam: Stefan Baars
Leeftijd: 34
Functie: Redacteur en verslaggever Voetbal in de Bollenstreek
Achtergrond: Freelance-journalist en redacteur

Beste prestatie:
FC Lisse is de eerste uitschieter die mij opkomt. Met een relatief kleine selectie hebben zij het voor elkaar gekregen om promotie af te dwingen naar de Tweede Divisie. Het stuivertje wisselen aan de kop van de ranglijst ontspon zich al snel na de winterstop en heeft voortgeduurd tot de laatste speeldag van de competitie. Het team heeft zich opgeladen voor de duels in de nacompetitie en deze uiteindelijk overtuigend winnend afgesloten. De complimenten zijn met name voor de getoonde veerkracht. Daarnaast vind ik de prestaties van SJC indrukwekkend. Zij zijn de
rising stars van de streek. Ik ben benieuwd naar de prestaties van deze club in het volgende voetbalseizoen.

Tegenvaller:
Zonder twijfel noem ik dan vv Noordwijk. Vooraf was de club bestempeld als één van de titelfavorieten in de Hoofdklasse, het liep anders. Zowel in de selectie als in de staf was voldoende kwaliteit aanwezig om de stap omhoog te maken. Ze hebben nauwelijks geïmponeerd en hebben de verwachtingen geheel niet waar kunnen maken. Een trainerswissel gedurende het seizoen is veelzeggend. De potentie is niet op het veld tot uiting gekomen.

Beste speler:
Verschillende keren heb ik met veel plezier gekeken naar Martin van Eeuwijk. Een rasvoetballer
pur sang. Ik kan me een thuiswedstrijd van FC Lisse herinneren waarin hij slechts één keer de bal verloor. Dansend over het veld en overal zoekend naar de ruimte voor zijn acties en steekpasses. Hij laat een voorhoede beter spelen en geeft de spitsen het vertrouwen dat de kansen gaan komen. Ik ben groot fan van hem. Voetbal is vermaak. Ik sluit deze categorie af met de wens dat hij voor de Bollenstreek behouden blijft.

Grootste talent:
Onze Danny van den Bosch. Hij heeft zich dit seizoen ontpopt als alleskunner waar de Bollenstreek-regio nog veel profijt van gaat hebben. De veelzijdigheid in zijn spel in ongeëvenaard. Op verschillende creatieve manieren weet hij openingen te vinden die leiden tot goals met impact. Oh wacht, ik moet een speler noemen. Lastig. Dan noem ik Rowdy van der Putten. Zijn start was stroef bij FC Lisse en meermaals heb ik toen gedacht dat het geen aanwinst was. Hij heeft het tegendeel dubbel en dwars bewezen. Zijn laatste goal – de fraaie stift – bij Harkemase Boys, heb ik, met vele anderen, voor altijd op het netvlies.

Mooiste moment:
Twee weken geleden tijdens een weekend op Terschelling. Huh? Echt? Ja, dat was het weekend waarin zowel Rijnsburgse Boys als FC Lisse zichzelf mochten scharen tot de amateurelite in de Tweede Divisie. De uitwedstrijden tegen Spakenburg en Harkemase Boys werden door beide clubs winnend afgesloten en promotie werd bewaarheid. Ik vierde vakantie op het Waddeneiland en bleef op de hoogte van de ontwikkelingen door het enthousiaste en gedreven team van Voetbal in de Bollenstreek. Volgend seizoen acteren nog meer clubs uit de Bollenstreek op het hoogte amateurpodium. Iets om trots op te zijn.

Het eerste seizoen van de nieuwe voetbalpiramide betitel ik als….
Een fiasco gaat ver maar een pijnlijk experiment moet ik het zeker noemen. De piramide is tot stand gekomen in samenspraak tussen de KNVB en de clubs. De gevolgen toonden direct de nadelen; toeschouwersaantallen liepen terug en in de Tweede Divisie was de spanning pijlsnel uit de competitie door de overmacht van Jong AZ. Normaliter vragen competitiewijzigingen om een aantal jaren geduld voordat de indelingen meer in de plooi gaan vallen. Ik ben voorstander van de confrontaties tussen de beloftenelftallen en de grootmachten uit de amateurwereld. Helaas heeft de KNVB in het voorjaar de keutel ingetrokken toen verschillende machtige verenigingen de krachten bundelden om aan te dringen op wijzigingen in de structuur. Een domper dat verschillende belangen niet tot gezamenlijke doelstellingen hebben geleid.

Cijfer voor seizoen 2015-2016:
Ik neigde naar een zeven, tot de nacompetitie. Het
dessert van het seizoen werd vakkundig en smaakvol opgediend door Rijnsburgse Boys en FC Lisse. Zij trekken de waardering omhoog en daarom kom ik uiteindelijk uit op een 7,5.

Foto: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO2-2SJC
Foreholte 4-0VV Wilhelmus
Hillegom 4-0HMSH
Teylingen 0-0HVV
VVH/Velserbroek 4-1Van Nispen (zon.)