Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. In deel vier is het de beurt aan redacteur Tom van der Wilt. 

Naam: Tom van der Wilt
Leeftijd: 30
Functie: Redacteur VIDB
Achtergrond: Journalist. Werkzaam voor VIDB, Dagblad De Limburger. Gewerkt bij Ajax, Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad.

Beste prestatie:
Er viel over de gehele linie niet zo heel veel te vieren dit jaar. Pas op het einde in de nacompetitie werd het ‘spannend’. Met SJC, Noordwijk, Ter Leede, Rijnsburg en FC Lisse waren er verschillende ijzers in het vuur. De laatste twee hebben het ook echt afgemaakt. Daarom kies ik voor deze clubs als beste prestatie. En dan heeft FC Lisse over het gehele seizoen een minimaal streepje voor. Omdat ze beschikten over een iets minder brede selectie dan Rijnsburg en heel lang in de race waren voor het kampioenschap.

Rijnsburg was minimaal verplicht om te promoveren samen met IJsselmeervogels. Het ook doen, is een stuk moeilijker. Bij Lisse was de druk een stuk lager, maar als je daar staat en je ziet de Tweede Divisie op papier, dan wil je ook heel graag. Dat gaf Robbert de Ruiter ook toe na de promotie.

Een eervolle vermelding is er voor SJC en Katwijk. Weer nacompetitie, een jaar na promotie naar de Hoofdklasse. Dan heb je het heel goed gedaan. En verliezen van Quick is geen schande. Katwijk wordt derde in de Tweede Divisie. Dat is razend knap. Ieder jaar spelen ze bij de bovenste ploegen mee op het hoogste niveau en dat met aanvallend voetbal.

Tegenvaller:
Dat waren er meer dan vorig jaar. Quick Boys heel matig, Ter Leede die twee keer de kans op promotie laat glippen. Valken’68 en Kagia die uitspreken omhoog te willen, maar beide stranden roemloos in de nacompetitie. Rijnvogels dat onnodig degradeert. Maar ik kom toch, net zoals vorig seizoen, weer uit bij Noordwijk. Met een selectie die nog beter was dan vorig seizoen had de ploeg met een paar punten voorsprong kampioen moeten worden in de Hoofdklasse. In de nacompetitie zaten ze dan net aan de verkeerde kant van de medaille. Dat kun je de ploeg niet verwijten. Andries Wendt heeft het gewoon heel goed gedaan om daar überhaupt te komen en de finale te halen.

Het is eerder al misgegaan. Het lange vorige seizoen, blessures van bepaalde spelers. Het zat allemaal niet mee, maar toch wist de ploeg zich nooit in de titelstrijd te mengen. Het wegsturen van Dogan Corneille heeft uiteindelijk nog bijna goed uitgepakt. Op de een of andere manier kreeg hij het niet aan de praat. Met zulk materiaal is daar, hoe aardig ik Corneille ook vind, de trainer debet aan. Ik moet de leiding van Noordwijk, die ik een jaar geleden hevig bekritiseerde om het gevoerde beleid, op deze plek een compliment maken met de aanstelling van Kees Zethof. Het zal even tijd nodig hebben om te wennen aan elkaar, maar niemand moet raar opkijken of Noordwijk doet volgend seizoen wel volop mee om de titel.

Beste speler:
Puur op basis van de schoonheid van het spel zeg ik Jeffrey Jongeneelen en Martin van Eeuwijk. Beiden te goed voor de Derde Divisie en dat lieten ze bijna wekelijks zien. Jongeneelen schoot Rijnsburg persoonlijk naar de Tweede Divisie tegen Spakenburg. Van Eeuwijk was met afstand de beste speler op het veld met zijn acties. Maar de baltovenaar liep ook tegen zoveel domme kaarten aan dat hij daarmee zijn ploeg dupeerde. Logisch dat op het einde van het seizoen z’n ploeggenoten dat wel zat waren. Dat heeft een speler van zijn kaliber niet nodig. Die hoeft niet te schoppen of gefrustreerd te raken.

Jeffrey Jongeneelen viert een treffer

Toch kom ik met een derde naam: Joel Tillema. Topscorer van Rijnsburgse Boys. Als rechtsback begonnen en later getransformeerd tot een aanvallende middenvelder die aan de lopende band scoorde en daarmee zijn ploeg de nacompetitie bezorgde. Hij lijkt als loper tussen de linies volledig tot wasdom te zijn gekomen. Daar ligt ook zijn kracht, samen met zijn fraaie techniek en scorend vermogen. Een hele goede zet van trainer Pieter Mulders. Dat maakte het verschil voor Rijnsburg. Ik kan nu al uitkijken naar een voorhoede met Van Oijen, Serbony, Jongeneelen en Tillema. Een garantie voor spektakel. Wel zal de ploeg defensief wat moeten verbeteren, anders wordt een topklassering heel lastig. Hoe goed de voorhoede was, zo matig was het verdedigend.

Grootste talent:
Rowdy van der Putten. Als je pas 21 jaar bent, ben je wat mij betreft nog steeds een talent. Hij moest even wennen bij FC Lisse. Ik heb hem daar in het begin ook slechte wedstrijden zien spelen, maar ook toen al was hij beslissend. En dat is eigenlijk alleen nog maar meer geworden. Maar dit was op Derde Divisie-niveau. Volgend seizoen moet hij het ook in de Tweede Divisie laten zien. Pas als hij dat ook doet, is hij klaar voor een eventuele terugkeer naar de Jupiler League. Ik denk overigens dat hij het dan ook op dat niveau kan laten zien. Het verschil is niet heel groot meer tussen de top van het amateurvoetbal en de Jupiler League. Vaak loont het juist om in de Tweede Divisie te blijven voetballen. Als je dan nog een leuke baan ernaast hebt, is dat beter dan dat je in de Jupiler League voetbalt voor een handvol toeschouwers soms en waarvan je weet dat dat je top is.

Rowdy van der Putten viert goal

Mooiste moment:
Dan ga ik toch voor een wedstrijd waar ik zelf bij ben geweest. En dat waren er helaas dit seizoen misschien wat te weinig. Er zijn ongetwijfeld mooiere momenten geweest, maar de wedstrijd Westlandia – Rijnsburg was toch wel een aparte. Rijnsburg had thuis verloren, moest winnen, ontsnapte in het begin van de wedstrijd met een bal tegen de paal om vervolgens de thuisploeg bij een lekker zonnetje helemaal weg te spelen. Het was denk ik het beste Rijnsburg van dit seizoen en die wedstrijd heeft de basis gelegd voor de promotie. Tegen Spakenburg was de ploeg gewoonweg zakelijker, al was zeker het thuisduel met twee schitterende goals van Jongeneelen, de spanning en een volle Middelmors ook meer dan fraai.

Het eerste seizoen van de nieuwe voetbalpiramide betitel ik als….:
Teleurstellend. Veel anders kan ik er niet van maken. Het is al zo vaak beschreven. De scheve regelgeving tussen amateur-en profclubs. De beloftenelftallen, die geen meerwaarde zijn voor amateurclubs, behalve misschien het verzorgde voetbal. Het gedoe met de licentie-eisen, de spanning die er niet was in de Tweede Divisie. De Tweede Divisie is an sich een goed plan, net zoals destijds de Topklasse. Daar moest ook iedereen aan wennen. Alleen dit is niet goed doordacht. Er waren teveel kunstgrepen. Wat mij betreft moeten we toe naar een splitsing met een Tweede Divisie voor amateurs en voor beloften. Dat plan ligt op tafel. De club hebben duidelijk gezegd dat ze het zo willen. Nu is het aan de KNVB om daar gehoor aan te geven.

Cijfer voor seizoen 2016-2017:
Vergeleken met vorig seizoen was de oogst een stuk minder. Er was ook veel minder spanning in veel competities. Een echte climax was er niet echt. Dat werd pas op het einde goedgemaakt door Lisse en Rijnsburg. Er was natuurlijk de degradatie van FC Rijnvogels. Twee clubs gepromoveerd en eentje gedegradeerd. Dan is de balans toch aan de positieve kant uitgeslagen. Daarom geef ik dit seizoen een goede 7.

Foto Jongeneelen: Hans Heemskerk
Foto Van der Putten: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)