Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. In deel vijf Frank Venema

Naam: Frank Venema
Leeftijd: 29
Functie: Redacteur VIDB
Achtergrond: Freelance-journalist (werkervaring bij NOS, Omroep West, Bollenstreek Omroep)

Het is makkelijk om SJC te noemen, daarom doe ik dat nu ook even. Om als promovendus uit de Eerste Klasse gelijk weer in de nacompetitie terecht te komen voor promotie naar de Derde Divisie, is een bizar goede prestatie. Ook FC Lisse en Rijnsburgse Boys staan hoog op mijn persoonlijke lijstje. Toch wil ik een lans breken voor de twee clubs uit de Tweede Divisie: Katwijk en VVSB. Beide elftallen wisten zich zonder problemen te handhaven in de hoogste amateurdivisie van ons land.

De meeste aandacht ging, eigenlijk logischerwijs, het afgelopen jaar naar de Derde Divisie. Vier clubs uit onze regio, waarvan er twee zelfs nog bovenin meedraaiden. In de schaduw van die divisie maakte VVSB en Katwijk er een mooi seizoen van. Bij VVSB was het nooit saai met duels die eindigde in 6-0, 0-7 of 4-4. En Katwijk deed zelfs nog eventjes mee om de bovenste plaatsen.

Toen de de ploeg van Dick Schreuder na de winterstop verloor van Jong AZ, was het qua spanning wel afgelopen in die divisie. Daarom ben ik erg benieuwd naar komend seizoen. Achilles’29 zal afgezwakt aan de competitie beginnen, na de nodige financiele strubbelingen in Groesbeek. Met vier regioploegen in de Tweede Divisie staat ons een mooi seizoen te wachten.

Katwijk wint uit bij Spakenburg en viert dat met de fans

Tegenvaller:
Laat ik eens geen club noemen, maar een voorval deze winter: de casus-Serbony. Die zaak kende alleen maar verliezers.  ,,Ik denk dat iedereen hier een les uit kan trekken: VVSB, Rijnsburgse Boys en ik”, zei hij daar zelf over destijds.

Op een zaterdagochtend kwam het bericht binnen dat VVSB-aanvaller Giovialli Serbony per direct zou zijn weggestuurd bij VVSB. Op zo’n moment werkt onze redactie op volle toeren. Iedereen wil weten wat er precies aan de hand is. Er worden belletjes gepleegd met de hoofdrolspelers. Noem maar op. Het zijn, gek gezegd, wel moment die je als journalist bijblijven of het werk spannend maken.

De rol die VVSB zich innam bij die kwestie is niet onlogisch, maar misschien wel wat naïef. De club wilde zijn voormalige speler in bescherming nemen, wat te prijzen valt. Maar in een dorp als Noordwijkerhout gaat zo’n bericht als een lopend vuurtje. Het ene gerucht was nog meer gekker dan de ander. Een maand lang sluimerden berichten door de regio. Uiteindelijk was de verklaring dat de spits fraude had gepleegd met de door VVSB beschikbaar gestelde middelen.

Aan de andere zijde leek het Rijnsburgse Boys niks te interesseren dat Serbony de fout in was gegaan. De geel-zwarten waren al lang blij dat hij voor hen had gekozen. De club had destijds een ander signaal af kunnen geven. Daarnaast werd hun spits van dat moment, Joost Leonard, via de ‘groepsmail’ op de hoogte gesteld van de komst van Serbony. Au! Leonard vertelde dat in de taxirit met Willem van Zuilen. Een fantastische aflevering overigens. Zelden zie je een voetballer zo eerlijk op beeld.

En Serbony zelf? Die was begin februari blij dat het weer over voetbal ging. De hardwerkende aanvaller verwoorde het zelf misschien nog het beste: ,,Een smet op mijn carrière.”

Beste speler:
VVSB-rechtsback Richelo Fecunda. Zonder twijfel de speler die de meeste indruk op mij heeft gemaakt het afgelopen seizoen. Klein van stuk, bescheiden, misschien wel iets te zelfs. Op het veld een beest, maar voor de goal van de tegenstander ook wel te lief. Dan mag hij meer voor eigen succes gaan. Maar dat Fecunda bij VVSB de enige speler is die geen minuut gemist heeft zegt voldoende. Snel, aanvallend ijzersterkt, verdedigend staat hij ook met zijn geringe lengte z’n mannetje. Een back naar m’n hart.

Ook vind ik dat Robbert Susan hier nog extra aandacht verdient. Al jaren de regisseur van vv Katwijk. Als je dat kan, bij de nummer drie in amateurland, dan ben je een grote. Men vindt het misschien inmiddels ‘gewoon’ dat Susan bijna altijd een voldoende haalt. Maar dat hij als middenvelder de topscorer is geworden van Katwijk zegt genoeg. Ook op mentaal gebied een voorbeeld voor vele spelers. Geniet van dit soort spelers, zolang ze op het veld staan zou ik zeggen. Hij wordt dit jaar ook alweer 30…

Grootste talent:
Een voetballer die op 19-jarige leeftijd speelt alsof hij al jaren actief is in het amateurvoetbal is iemand die er over tien of vijftien jaar nog steeds staat: Toon Zwetsloot. Ik houd van spelers die niet altijd meteen opvallen, maar gigantisch belangrijk zijn voor een elftal. Lars Rauws (FC Lisse) is ook zo’n speler. Al is die denk ik nog net even wat verdedigender ingesteld. Ik zie Zwetsloot als een iets dynamischere voetballer in zijn rol op het veld.

Sowieso staat het team van Ter Leede bol van het talent. Tomas Arroyo (als je met 22 jaar iemand nog een talent mag noemen en volgend jaar spelend voor VVSB), Ben van der Lans, Oussama Siali, Marc de Kruys. Allemaal spelers die dit jaar de Sassenheimers extra glans hebben gegeven. Toch vind ik Zwetsloot de olie die een machine nodig heeft. Misschien is het een bijzondere vergelijking, maar ik ga het toch doen: Toon Zwetsloot kan de nieuwe Robbert Susan worden.

Laat ik van het moment ook gebruik maken om Nick van Staveren te benoemen. Hij heeft twee jaar achter elkaar bij vv Hillegom bewezen een jonge, goede spits te zijn. Een braniemaker, ‘een mannetje’. Ik ben erg benieuwd hoe hij het bij Noordwijk gaat doen, ook met Kees Zethof als coach. Een typische trainer die wars is van vedettegedrag. Een mooie aanstelling bij vv Noordwijk.

Mooiste moment:
De taxirit van Joost Leonard? Nee, even serieus: op sportief gebied heb ik genoten van een momentje bij SJC. De hoofdklasser leek lang op weg naar de nacompetitie, maar morste punten in de slotfase van de competitie. Op de absolute slotdag moesten de Noordwijkers zelf winnen en hopen op een uitglijder van Hollandia. Vooral dat laatste leek onlogisch. De ploeg uit Hoorn moest voetballen tegen laagvlieger SDO.

Toen het kort voor tijd nog 0-0 stond daar pakte SJC-verdediger David Verweij z’n mobieltje. Een collega van hem zat op de bank bij die ploeg uit Bussum. Het leverde een ouderwets plaatje op; een rijtje voetballers, gekluisterd aan de telefoon en met de nodige spanning op hun gezichten. Als het 0-0 zou blijven op dat veld, dan zou SJC periodekampioen worden. Het beeld deed me herinneren aan het kampioenschap van PSV een jaar daarvoor. Ajax speelde met 1-1 gelijk bij De Graafschap. De Eindhovenaren hoorden dat toen ook via de telefoon. Dit was vergelijkbaar. Een mooi, ouderwets en spannend moment. Waar ik in het geval van SJC als verslaggever letterlijk tussen stond.

Het eerste seizoen van de nieuwe voetbalpiramide betitel ik als….:
Eindelijk. We kunnen wel in het negatieve blijven hangen, maar ik ben blij dat dit nu bestaat. Nederland liep ten opzichte van de landen om ons heen ontzettend achter. In dat geval vind ik de voetbalwereld af en toe bizar conservatief. En ook nu zie je bij veranderingen dat de meeste clubs gelijk in een kramp schieten. Maar wees eens positief.

Natuurlijk is er nog genoeg voor verbetering vatbaar. Vooral het aantal spelers dat een beloftenelftal nog mag of kan gebruiken, moet iets aan gedaan worden. Maak een lijst van 23 spelers, that’s it. Als je bedenkt dat Jong Vitesse over de 50 spelers heeft gebruikt, dan vind ik dat echt een bizar aantal en werkt dat competitievervalsing in de hand.

Ook moeten de strafmaatregelen van de amateurs gelijk worden getrokken met de profs. Als je dan toch zo graag die scheidslijn dunner wilt maken als KNVB, doe het dan goed. Het gebrek aan fans van de beloftenelftallen is voor de supporters en penningmeesters van amateurclubs een doorn in het oog, maar als verslaggever heb ik wel kunnen genieten van talentvolle spelers. Een speler als Calvin Stengs (Jong AZ) is toch fanastisch om te kunnen aanschouwen op de amateuvelden?

Cijfer voor seizoen 2016-2017:
We mogen dit seizoen niet vergelijken met het jaar daarvoor. Dit was ronduit bizar met het avontuur van VVSB in de KNVB-beker en de rentree van Edwin van der Sar bij vv Noordwijk. Trekken we het daar los van, dan heb ik vooral een het einde van het jaar nog van de nacompetitie kunnen genieten.

Omdat we geen kampioenen hebben dit jaar kom ik helaas niet verder van een 7-. FC Lisse, Kagia en Ter Leede hadden allen de titel nog even voor het grijpen. Dat is helaas niet gelukt.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO2-2SJC
Foreholte 4-0VV Wilhelmus
Hillegom 4-0HMSH
Teylingen 0-0HVV
VVH/Velserbroek 4-1Van Nispen (zon.)