Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. In deel zeven Leo Schrama.

Naam: Leo Schrama
Leeftijd: 65 jaar
Functie: Verslaggever en medewerker VIDB wekelijkse rubriek(en)
Achtergrond: Freelance journalist

Beste prestatie
De beste collectieve prestatie werd in mijn ogen, ondanks het super scherpe eindschot van Rijnsburgse Boys, geleverd door FC Lisse, dat een seizoen lang meedeed om de hoofdprijs. Dat IJsselmeervogels op het einde net iets beter bleek, mag geen schande worden genoemd. Waar er vorig seizoen nog tegen degradatie werd geknokt slaagden de mannen van Robbert de Ruiter er het afgelopen seizoen met verve in om de stap naar de Tweede Divisie te zetten en dat verdient een groot compliment. Benieuwd hoe dat komend seizoen verder gaat overigens.

SJC en Rijnsburgse Boys eindigen om uiteenlopende redenen als tweede. Hun prestatie zijn door mijn collega’s al vele malen voor het voetlicht gebracht en behoeven daarom nu geen nadere toelichting.

Op individueel gebied is een bijzondere vermelding voor Dirk Kuijt volkomen op zijn plaats. Zijn lange en roemrijke voetbalcarrière sloot Dirk op 14 mei j.l. af door Feyenoord hoogstpersoonlijk naar de landstitel te schieten op een manier die zelfs een jongensboek te boven gaat. Als er een VIDB-oeuvreprijs bestond zou deze onmiddellijk aan de man moeten worden toegekend die komend seizoen bij de A-selectie van Quick Boys gaat afbouwen.

Tegenvaller
Doelstellingen en ambities die niet worden behaald leiden tot tegenvallers. In deze categorie vinden we Noordwijk, FC Rijnvogels, Valken’68, Foreholte en de zondagtak van Van Nispen terug. Bij Noordwijk, dat promotie voor de tweede keer op rij op de valreep miste, zal de klap het hardst zijn aangekomen. Van de andere vier clubs was al lang en breed bekend dat de jaargang 2016-2017 niet zou opleveren wat er vooraf van was voorgesteld. Voor Noordwijk waren er redenen voldoende: een lang en zwaar vorig seizoen, een trainerswisseling en de nodige blessures, maar toch. Het prolongeren van de Districtsbeker mag daarbij slechts als een pleistertje op de wonde worden gezien.

Kees Zethof zwaait komend seizoen het scepter op de Duinwetering

Ik ben benieuwd hoe Kees Zethof het straks gaat aanpakken. Bij SJC heeft de nieuwe Noordwijk-trainer aangetoond met eigen jongens iets fantastisch neer te kunnen zetten. Zulke spelers lopen er ook rond op De Duinwetering. Het mag straks eigenlijk niet meer misgaan, waarbij ik besef meteen de nodige druk op de schouders van Zethof te leggen. Die weet op, zijn geheel eigen wijze, daar echter wel mee om te gaan.

Beste speler
We komen vooral naar het voetbalveld voor de smaakmakers. In die categorie komen de namen van Martin van Eeuwijk en Jeffrey Jongeneelen al snel bovendrijven. Toch ga ik voor het cement in de ploeg. Wesley Goeman deed het uitstekend in het eerste jaar op Middelmors. Juist in de periode toen het moeizaam verliep. Robbert Susan was weer als vanouds, terwijl Toon Zwetsloot bij Ter Leede voor mij een openbaring was. Ook Emiel Wendt hoort in dat rijtje thuis. Allemaal spelers die de kar op hun eigen wijze kunnen trekken en ervoor zorgen dat andere (nog) beter kunnen functioneren.

En toch kom ik uiteindelijk uit bij Tommie Bekooij. Zeker na het gedwongen vertrek van Giovialli Serbony toonde de aanvaller zich een ware doelpuntenmachine. Wie topscorer wordt in de Tweede divisie kan iets. De eerste plaats gaat dus naar De Boekhorst.

Grootste talent
Naast de al genoemde Toon Zwetsloot past ploeggenoot Marc de Kruys perfect in deze categorie. Een speler waar we nog veel mooie dingen van mogen verwachten. Emiel Wendt loopt eigenlijk al te lang op de velden rond om hem in de categorie te noemen. Toch was hij de man die Noordwijk op sleeptouw nam. Tijdens zijn afwezigheid aan het begin van het seizoen wegens verplichtingen in het buitenland en zijn schorsing van vier duels in het voorjaar verspeelde Noordwijk, niet helemaal toevallig, veel punten en daarmee uiteindelijk de hoofdprijs.

,,In de uitgeklede Derde divisie dobbert Quick Boys straks in haar eentje rond. Geen aantrekkelijk vooruitzicht.”

Daar tussendoor werkte Wendt als een paard en scoorde hij veelvuldig. Het missen van de promotie kan niet aan hem worden opgehangen, maar zijn afwezigheid speelde daarin wel degelijk een grote rol. Noordwijk mag zijn handen dan ook dichtknijpen dat hij ook komend seizoen nog altijd in het rood-wit speelt.

Mooiste moment
Ongetwijfeld het duel tussen FC Rijnvogels en IJsselmeervogels op De Kooltuin. Puntje van de stoel voetbal op een bomvolle tribune op een koude februaridag. Strijd en passie van de eerste tot en met de laatste minuut en een sensationeel scoreverloop met de 3-2 van Niels van Veen in de 87e minuut. Dat Berry Powel tijdens zijn debuut bij de rooien na al eerder gescoord te hebben in blessuretijd met twee treffers het pleit beslechtte was een domper voor de thuisploeg, maar paste wel perfect in het plaatje van een geweldige pot voetbal.

De voetbalpiramide
Het eerste seizoen van de voetbalpiramide de beoordeel ik als een jaar vol kinderziekten. Ik ben nog wel zo positief om het op deze wijze te omschrijven, maar ik vrees eerlijk gezegd dat het veel dieper zit. Ongelijke behandeling tussen amateurclubs en BVO´s, allerlei verschillende aanvangstijden, tegenvallende toeschouwersaantallen en weinig spanning omdat Jong AZ er in de Tweede divisie met kop en schouders bovenuit stak. Andere prijzen ontbraken zodat met name de tweede seizoenshelft veel verplichte nummers opleverde. De Derde divisie vergoedde echter veel. Hopelijk luistert Zeist naar de klachtenstroom vanuit de amateurclubs. Zeker ten aanzien van de uitbreiding van het aantal ‘jong’ teams. Dat is gezien de meest recente ontwikkelingen echter praten tegen beter weten in.

Doorstroming was vanaf het begin het toverwoord, maar met slechts een promovendus vanuit de Tweede divisie is dat een wassen neus. Vier potentiële degradanten betekent eerder doorstroming naar beneden en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest. Zeist dat haar zaken intern nauwelijks op orde heeft, pretendeert wel te weten wat het beste is voor de amateurclubs. Die dienen echter ook de hand in eigen boezem te steken omdat zij, vaak tegen heug en meug, de afgelopen jaren hebben ingestemd met deze structuur.

Cijfer
Het seizoensrapport levert een mager zeventje op. Het was wennen, waarbij de strijd in de Derde divisie het stuk uiteindelijk hebben gered. De focus zal de komende jaargang op de Tweede divisie komen te liggen gezien de inbreng van vier regioclubs. In de uitgeklede Derde divisie dobbert Quick Boys straks in haar eentje rond. Geen aantrekkelijk vooruitzicht. De degradatie van FC Rijnvogels en het niet promoveren van zowel Noordwijk als Ter Leede zorgen ervoor dat de Hoofdklasse er ook aantrekkelijker op wordt. Hopelijk komt er in de toekomst op dat niveau een mix van zaterdag- en zondagclubs tot stand waardoor ook SJC en wellicht later ook Hillegom zich met deze clubs kunnen meten. Het zou het voetbal in de Bollenstreek alleen maar aantrekkelijker maken!


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Foreholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)