Het zit erop. Het seizoen is afgelopen. Tijd voor bezinning en terugkijken op een seizoen vol hoogte- en dieptepunten. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Wie vielen er op in positieve of negatieve zin? De redactie van Voetbal in de Bollenstreek blikt terug. In deze terugblik is het woord aan Roy van der Meij, die dit seizoen voor het eerst een heel jaar meedraaide binnen de redactie.

Naam: Roy van der Meij
Leeftijd: 20 jaar
Functie: Redacteur en verslaggever
Achtergrond: Freelancer bij het Leidsch Dagblad. Liefhebber van heel veel sporten.

Mijn eerste volledige seizoen als verslaggever van Voetbal in de Bollenstreek. Wat heb ik ervan genoten! Ik heb bizar veel geleerd, prachtige dingen mogen verslaan en af en toe blunders gemaakt. Dat is begonnen bij mijn eerste wedstrijd van het seizoen: Rijnsburgse Boys – Exelsior Maassluis. 

Collega Frank Venema heeft het al vaak tegen mij gezegd, maar als ik dat verslag en mijn allereerste video interview met Bram Ros, naast mijn werk van de laatste maanden leg, zie je de ontwikkeling terug. In zo’n terugblik wordt dat nog maar eens duidelijk en ik vind dat ik daar toch wel trots op mag zijn.

‘Ik werd van alle kanten overrompeld, want iedereen wilde het veld bestormen. Ik zag zo veel emotie en tranen van geluk.’

‘Vertrouwen’ is voor mij het woord van het jaar. Die term heb ik dit seizoen eigenlijk gigantisch veel voorbij zien komen. Maar ik denk dat dit op bijna elk team in de Bollenstreek ook van toepassing was. Daarin was Valken’68 het grootste voorbeeld. Halverwege februari stonden de Valkenburgers bijna op een plek die ervoor zorgde dat ze aan het eind van de rit tegen degradatie moesten spelen, maar eind mei plaatste de ploeg van Arie van Duijn zich voor de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse. 

Daarnaast was het vertrouwen van het bestuur of de spelersgroep dit jaar ook opvallend vaak ver te zoeken in onze regio. Er was sprake van een ware golf van trainers die werden ontslagen of zelf opstapten. Ik ben ontzettend benieuwd of deze trend gaat doorzetten. Zo ja, kan er toch weer een parallel getrokken worden met het profvoetbal. Die vele gelijkenissen met het professionele voetbal, verbaasden mij sowieso ook wel. Tot slot merkte ik zelf ook hoe belangrijk vertrouwen is met een speler of trainer. Ze vertellen jou als journalist toch net even wat meer, als je een goede band met iemand hebt weten op te bouwen.

Ter Leede
Dit seizoen waren er veel kampioenschappen en promoties te vieren, maar helaas ook degradaties te betreuren. Allereerst Ter Leede. De club waar ik al mijn hele leven voor speel en nog altijd in een vriendenteam af en toe mijn potjes mag voetballen. De Sassenheimse ploeg werd de afgelopen jaren zo vaak tweede, het moest dit jaar bijna wel weer een keer gebeuren. Maar daar leek het rond de winterstop totaal niet op. Toch wisten de Sassenheimers na de ‘winterbreak’ bijna alles te winnen en mocht het zich op 25 mei kronen tot kampioen van de Hoofdklasse. 

Voor mij was deze triomf veel mooier dan het kampioenschap in 2013, omdat Ter Leede destijds lang aan kop stond. Nu bekroonden ze een prachtige comeback met een titel. In de kampioenswedstrijd tegen FC ’s-Gravenzande werd dat ook nog eens gedaan door doelpunten van twee clubjongens, Steven Wajer en Joey van den Berg. Daarnaast stond ik in 2013 als supporter langs de kant en stond ik toch redelijk ver weg van de hoofdrolspelers op het veld. Dit seizoen was ik bij veel wedstrijden aanwezig als verslaggever en heb ik het voor mijn gevoel van dichtbij meegemaakt.

Quick Boys
De prestatie van Noordwijk is natuurlijk van een niet in te schatten orde. Als promovendus gelijk weer kampioen worden van de Derde Divisie. Eigenlijk gekkenwerk, maar Kees Zethof en zijn manschappen kregen het weer voor elkaar door Quick Boys in een lange strijd om het kampioenschap de baas te zijn.

De Katwijkers lukten het gelukkig om via de nacompetitie wel te promoveren naar de Tweede Divisie. Ik zeg gelukkig, niet vanwege het feit dat ik het VVSB gunde om te degraderen naar de Derde Divisie in de finale van de nacompetitie tegen Quick Boys, maar omdat ik op die dag zag hoeveel de mensen om de club op Nieuw-Zuid geven. 

Ik moest Instagram-stories maken en stond de hele wedstrijd tussen de fanatieke supporters. Het moment dat Dennis Kaars in de verlenging de 1-0 binnenschoot zal ik daarom nooit meer vergeten. Ik werd van alle kanten overlopen, want iedereen wilde het veld bestormen. Ik zag zo veel emotie en tranen van geluk. Het was bijna niet voor te stellen, maar daarom was het voor alles en iedereen die Quick Boys een warm hart toedraagt, een prachtig moment.


Er zijn zoals elk jaar weer spelers die de verwachtingen niet waar kunnen maken, goede spelers waar wij als journalisten juist van genieten, spelers die goed om kunnen gaan met de druk, onverwacht goede voetballers en talenten die boven komen drijven. Lijstjes hoef ik niet te maken, maar ik ga er wel één speler uitlichten: Bas Gozeling.

‘Met ons kleine, maar enthousiaste team, ben ik ervan overtuigd dat we onszelf nog groter kunnen maken.’

Al lange tijd een hele goede vriend van me, dus wat was ik op 17 november ontzettend trots toen hij zijn debuut maakte voor FC Lisse in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong FC Groningen (2-0). Die dag leefde ik echt met hem mee. Iets wat ik eigenlijk het hele seizoen heb gedaan. Na zijn debuut speelde Gozeling nog een paar wedstrijden in het eerste, maar raakte hij ook voor een paar maanden geblesseerd. Omdat ik hem goed ken, weet ik nu nog meer hoe het voor een voetballer is om succes te beleven, maar ook als iemand met teleurstelling om moet gaan. Dat doet echt wat met elke speler.

Ontwikkeling
Het was voor mij een prachtig eerste jaar, maar ik kijk nu alweer uit naar volgend seizoen. Ik hoop dat ik mezelf weer door kan ontwikkelen en nog meer mooie dingen mag meemaken. Maar ook VIDB wil weer de volgende stap maken. Met ons kleine, maar enthousiaste team, ben ik ervan overtuigd dat we onszelf nog groter kunnen maken. Maar daar hebben wij jullie hulp bij nodig. Zoals Donald Trump zou zeggen: „Let’s keep VIDB great!’’ Zoals ik zelf zou zeggen: „We gaan weer een seizoen knallen!’’

Foto’s: Saam de Mooij & Orange Pictures

Lees ook: ‘Interim-bestuur FC Rijnvogels gaat wensen leden monitoren’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)