Aan een lang en vooral memorabel seizoen is een einde gekomen. Het was een voetbaljaargang met hoogte- en dieptepunten, hosanna en ook treurnis. Onze redactie kijkt en blikt terug. In deel zes Stefan Rijnders

Naam: Stefan Rijnders
Leeftijd: 37
Functie: Eind-redacteur en verslaggever
Achtergrond: Jurist en ondernemer. Eigen bedrijf: rijger.nl

Beste prestatie
Het is moeilijk om een team te kiezen. Ter Leede, SJC, Lisse en Rijnsburgse Boys hebben natuurlijk een topseizoen gedraaid. Katwijk heeft stroeve fases gekend, maar staat uiteindelijk weer op het podium bij de beste drie amateurclubs van Nederland. Maar in een poging onderscheidend te zijn wil ik toch voor VVSB gaan. De verwachting was dat zondagclubs het zwaar zouden krijgen in de Tweede Divisie, maar, De Treffers (4), Lienden (6) en VVSB (9), hebben zich vrij eenvoudig staande gehouden. Bovendien liet VVSB zien in de toppers zoals tegen Kozakken Boys en Excelsior Maasluis zien prima mee te kunnen.

Niet dat het altijd met een resultaat van het veld stapte, maar de verschillen waren niet zo groot als sommigen misschien vreesden. Daarbij komt dat het halverwege het seizoen Giovialli Serbony kwijtraakte. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat dat een groot probleem zou zijn voor de ploeg van Wilfred van Leeuwen, maar mede door de sterke tweede seizoenshelft van Tommie Bekooij draaide de ploeg gewoon door. Ook in de KNVB-beker kwam de ploeg weer een eind. Daarmee liet het zien dat het bekersucces van een jaar eerder ook weer niet helemaal toevallig was.

Tegenvaller
Kagia en Valken 68 zijn in mijn ogen hele goede kandidaten. Beide teams gingen primair voor de titel maar zouden anders toch op zijn minst willen promoveren. Beide ploegen slaagden daar niet. De nacompetitie werd een behoorlijk sof. Noordwijk wordt veel genoemd, maar ik vind de slechte competitiestart wel te begrijpen, gezien het seizoen hiervoor. Uiteindelijk halen ze de nacompetitie waarin ze nipt verloren van DOVO, wat daarna soeverein promoveerde ten koste van SteDoCo. Die club kan dus wel iets.

Dus dan kom ik als grootste tegenvaller toch bij de degradatie van Rijnvogels. Die ploeg heeft het materiaal om mee te kunnen in de Derde Divisie en dat is er niet uitgekomen. Natuurlijk zat er veel tegen. Spelers die niet in vorm waren, zware blessures en tussentijds vertrek van Kevin Wijmer. En niet te vergeten de ‘magische’ wederopstanding van Jong Almere City FC wat het seizoen afsloot met vier overwinningen in de laatste vijf duels. Dat er allemaal spelers meededen die de rest van het seizoen in het eerste speelden zal daar niks mee te maken hebben. Maar toch, er had meer ingezeten voor de Vogels.


Beste speler
De keuze is natuurlijk reuze. Knap van Arno Dijkstra dat hij zoveel scoort bij een degradant. Van Staveren en Dedel die er lustig op los scoorden bij promovendus Hillegom en mooie transfers verdienden. Of anders Tommie Bekooij die als buitenspeler topscorer werd van de Tweede Divisie. Wat te denken van de aanvallers van Rijnsburgse Boys, die bij elkaar al zoveel scoorden. Zij zijn natuurlijk vaak genoemd en geprezen, en terecht natuurlijk. Ik ga voor een andere optie. Robbert Susan heeft een puik seizoen gedraaid. Als middenvelder kwam hij tot liefst 12 doelpunten. Maar los daarvan gaat de aanvoerder altijd voorop in de strijd en verzaakt hij nooit. Echt een speler die je er maar beter bij kan hebben.

Grootste talent
Volgens mij zijn er al wat spelers van Ter Leede genoemd op deze plek. Met name Marc de Kruijs wordt, terecht overigens, bewierookt. Maar ik ga voor zijn teamgenoot, Toon Zwetsloot. Hij heeft op balans gebracht op het middenveld bij Ter Leede, door het vuile werk op te knappen, gaf hij andere de kans beter tot hun recht te komen. Maar zelf voelt hij ook aan wanneer hij voorin aan kan sluiten en pakt hij zijn goaltjes mee. Ik denk dat Ter Leede mede dankzij Zwetsloot zo’n onverwacht goed seizoen heeft gedraaid, en dat vind ik razend knap voor zo’n jonge speler.

Mooiste moment
Ik heb dit seizoen in de weekenden iets meer voor mijn gezin gekozen en zodoende maar weinig wedstrijden live gezien. Meestal maar één, soms twee, per maand. Dan maak je dus al snel een stuk minder momenten mee. Qua wedstrijd springt het uitduel van Rijnsburgse Boys bij Westlandia er natuurlijk wel uit. Ik deed een live-verslag op Twitter en telkens als ik een tweet had getypt en geplaatst en ik opkeek, bleek ik al weer drie kansen te hebben gemist. Het was pure reclame voor het voetbal. En dat is wat we nodig hebben, ook bij de (top)amateurs. Minder Mourinho en meer romantiek. Uiteindelijk is allemaal entertainment en willen mensen vooral spektakel en goals zien. Ik denk dat clubs als Rijnsburgse Boys en VVSB dat goed begrepen hebben afgelopen seizoen.

Het eerste seizoen van de nieuwe voetbalpiramide betitel ik als.…
Ik vind om te beginnen dat we afscheid moeten nemen van de term voetbalpiramide. Het is sec genomen natuurlijk helemaal geen piramidevorm waarmee we van doen hebben. Er is namelijk maar één Eredivisie, één Jupiler League en (vooralsnog) één Tweede Divisie. Pas daarna dijt de structuur uit. Ik wilde eerst gaan voor de voetbalobelisk, maar ook dat klopt natuurlijk van geen kanten. Dus het moet maar de voetbal-Eifeltoren worden. Beetje een mond vol, maar in ieder geval correct. Daarbij klinkt voetbalpiramide een beetje als piramidespel. Met alle negatieve aandacht die de KNVB toch al krijgt een associatie die je maar beter niet kunt hebben.

En het voordeel van de voetbal-Eifeltoren is dat hij heel duidelijk laat zien hoe de top van de toren, het betaalde voetbal, steunt op de stevige peilers die het amateurvoetbal zijn. Die kiepen niet zomaar om en dus kon de bond zich dit proefjaar permitteren, maar de kinderziektes zullen er heel snel uitgefilterd moeten worden. Te beginnen met het gelijktrekken van de regels voor alle clubs. Prof geschorst in de Ere- of Eerste Divisie? Dan ook bij de beloften. In de hogere klassen kampioen op doelsaldo, dan ook de lagere klassen enzovoorts, enzovoorts. En laten we eerlijk zijn: hoe moeilijk is dat nou?

Cijfer voor seizoen 2015-2016:
Kijk mijn debuutseizoen bij VIDB is niet meer te overtreffen. Dat seizoen was van het begin tot het einde zo ontzettend gaaf, dat maak je niet meer mee. Maar hoewel niet alle ploegen gebracht hebben wat er misschien van ze verwacht of gehoopt werd, is het wel weer een prima jaargang geweest. Mooie goals, fraaie affiches, verrassende uitslagen. Ik geef het seizoen al met al een 7 ½.

Foto boven: Nicole Rijnders
Foto Susan: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)