Als de familie De Groot op zondag een verjaardagsfeestje heeft, zit man, vader of opa Tino op de club. Van Nispen zit in z’n hart, stroomt door z’n aderen en zit in elk zuchtje adem dat hij uitslaat. Zestig jaar lang loopt De Groot al rond, op wat hij noemt, het middelpunt  van het dorp.

De goedlachse en vriendelijke De Groot is misschien zonder er erg in te hebben een uithangbord voor z’n vereniging geworden. Al bijna een kwarteeuw lang vormt zijn ferme handdruk het eerste welkom voor elke bezoekende ploeg in de bestuurskamer.

Midden jaren negentig pakte De Groot de voorzittershamer vast. Onder diens leiding groeide Van Nispen uit naar een duurzame club aan het randje van de Bollenstreek. Financieel gezond, sportief stabiel. Niet zonder slag of stoot.

Gezond
,,Onlangs had ik het er met mijn vrouw nog over: als ik al die uren die ik aan de club heb besteed eens uitreken en er alsnog uitbetaald voor zou krijgen, zou ik schathemelrijk zijn.” De Groot zegt het met een grote kwinkslag in zijn stem. Geld is nooit een drijfveer geweest. Het hoort bij het zijn van vrijwilliger. Want de club, geeft hem de energie, die hij direct ook terugstopt in de derdeklasser.

,,Weet je dat ik al 24 jaar, sinds het moment dus dat ik voorzitter ben, geen vergadering heb gemist? Ik heb het geluk gehad altijd gezond te zijn geweest. Ook nu ik in de zestig ben.”

,,We zijn populair in de streek. Een sociaal middelpunt geworden voor het dorp.”

Toch is het na dit jaar klaar. De cirkel is rond. De club staat er goed voor en een nieuwe lichting dient zich aan. ,,Dat was voor mij het belangrijkste. Ik wilde pas stoppen op het moment dat er een opvolger zich aandiende. Dat is ook mijn plicht als voorzitter. Soms moet je daar naar zoeken, soms ontvouwt zoiets zich toevalligerwijs. Dat was dit keer het geval met Peter Geerlings. Het was een mooie kans om de hamer over te dragen.”

In de zomer van 2019 is De Groot voorzitter af. Dan zit z’n levenswerk er voorlopig even op. De club die hij stapje voor stapje op wist te bouwen. Waar hij een eigen team om zich heen wist te creëren. Een draaiende machine, al die 24 jaar lang. ,,Als je aan het begin voorzitter wordt, doe je het nog met een bestuur, dat er al zit.”

Nieuwe lichting
,,Maar elke keer als er iemand afscheid neemt, kan je het zelf invullen. Zo hebben we langzaam een team opgebouwd met elkaar. Sinds het seizoen 2003-2004 hebben we nagenoeg hetzelfde bestuur. Twee jaar geleden zijn we met een masterplan begonnen om een nieuwe lichting bestuurders te krijgen bij Van Nispen.”

Langzamerhand lijkt het masterplan z’n vruchten af te werpen. Twintigers en dertigers als Stefan de Groot, Nick van Westerop, Glenn Nederstigt, Rick van Koppen en Tom van Hal krijgen steeds belangrijkere posities binnen de club. ,,Daarnaast hebben Ruud de Klerk nog en de aankomende voorzitter. Twee nestors. Zo hebben we binnenkort een schitterende balans.”

Het huidige bestuur van Van Nispen, met De Groot trots in het midden

Maar het werk is nog niet klaar, vindt De Groot. Hij kan vooral ook zelf niet stil zitten, geeft hij grif toe.  ,,Ik heb de club Van Nispen lid gemaakt van de Sportraad in Noordwijkerhout en ik heb een normen- en waardencommissie in het leven geroepen bij de club. Maar ik doe het allemaal graag.”

Het tekent De Groot, die in tijden van sportieve malaise, politieke vraagstukken of financiële moeilijkheden z’n mannetje stond. Zo sprak de docent op het Teylingen College enkele jaren geleden zijn zorgen nog uit over het gebrek aan nieuwbouw in De Zilk. Geen nieuwbouw, betekent ook geen aanwas voor Van Nispen. En tot op heden is de eerste paal in ‘De Zilt’, zoals het nieuwbouwproject is genaamd, nog steeds niet geslagen.

Vogelenzang en Hillegom
Toch heeft Van Nispen met 350 spelende leden niks te klagen. ,,We hebben de uitstraling van een gezellige, goede en gezonde club gekregen. Een club waar iedereen welkom is. Dat beleid werkt. We zijn populair in de streek. Een sociaal middelpunt geworden voor het dorp.”

,,Die gezelligheid is nooit verloren gegaan, ook niet tijdens onze verhuizing van een paar jaar geleden. Daarom zijn spelers en speelsters uit Vogelenzang en Hillegom ook hier gaan voetballen. En kijk naar het zaterdagteam: een groep jongens die van vv Noordwijk hier zijn gaan voetballen. Ook op recreatief niveau voelen jongens van buiten het dorp zich welkom bij ons. Dat is al vier, vijf jaar stabiel.”

,,Op de club draait het altijd om het algemeen belang. Nooit om het individu.”

,,De club draait en het draait goed. Qua organisatie, qua accommodatie en ook sportief. In seizoen 2004/2005 hebben we een sportief dieptepunt gehad met het degraderen naar de Vijfde Klasse. Kees Zethof kwam toen als trainer. Die heeft ons in één seizoen gelijk weer naar de Vierde Klasse gebracht. Sinds een jaar of vijf zijn we een stabiele derdeklasser.”

Wie weet wat er dit seizoen in het vat zit voor de Zilkse vereniging? De start van zowel het zaterdag als het zondagteam is veelbelovend. Beide elftallen draaien mee in de top van de Derde Klasse. ,,Het is en blijft voetbal hè… Als we ergens ook maar een pot verliezen, dan heb ik daar gewoon de pest in. Ook nog na 24 jaar.”

Stapje terug
En dat zal altijd zo blijven. Ook als de preses straks een stapje terug gaat doen. ,,Volgen zal ik de club altijd. Ik denk alleen wel dat ik afstand moet gaan nemen. Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Daarnaast mist mijn familie mij elk weekend. Er moest wel iets heel belangrijks zijn geweest, eer ik een wedstrijd oversloeg. Maar nu doe ik even een stapje achteruit bij de club. Later zal ik wel weer een wedstrijdje gaan bezoeken.”

Na een kwart eeuw krijgt De Groot tijd voor zichzelf in het weekend. Altijd draaide het om anderen. ,,Op de club draait het altijd om het algemeen belang. Nooit om het individu. Aan de andere kant heeft de club mij persoonlijk ook zoveel gegeven. Ik heb geleerd van de vergaderingen, de beslissingen die gemaakt moesten worden. De club heeft mij verrijkt als mens.”

Foto’s: Trudy van den Berg
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys14.30ONS Sneek
Noordwijk14.30Eemdijk
SteDoCo14.30FC Lisse
ASWH14.30SJC
Ter Leede14.30FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30SVC '08
Van Nispen (zat.)14.30Lugdunum
VVSB (zat.)14.30Be Fair
VVC FC14.30Kagia
Koninklijke HFC15.30Katwijk
GVVV15.30Rijnsburgse Boys
VVSB15.30FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA