Vroeg op de zondagochtend is Valken’68-trainer Arie van Duijn allang weer aan de slag met zijn geliefde spelletje. ,,Ik zit nu achter mijn laptop de trainingen alweer voor te bereiden. En op TV staat Mainz tegen Dortmund aan.” In één teug adem wordt gelijk ook het duel van zaterdag geëvalueerd. Het is bijna ondenkbaar dat Van Duijn na de zomer even niet met voetbal bezig hoeft te zijn.

Zover hoeft het overigens ook niet te komen bij de bijna 55-jarige trainer. De Katwijker besloot deze week in samenspraak met Valken ’68 dat het na dit seizoen ‘genoeg’ is voor de beide partijen. Geen extra jaar meer op ’t Duyfrak. ,,Maar wat ik daarna ga doen weet ik niet. Over drie, vier weken is het winterstop. Dan zoek ik even lekker de zon op met m’n vrouw. Dan kan ik rustig nadenken over wat er na de zomer gaat gebeuren.”

‘Iets anders’
Het hoge woord is er in ieder geval uit bij de tweedeklasser. Na 3,5 jaar voor de spelersgroep staan voelde Van Duijn zelf aan dat het genoeg was. ,,Van zo’n spelersgroep kan ik mij best voorstellen dat ze een keer gaan denken: ‘we willen weer een keer iets anders, een andere trainingsstof, ofzo’. En ik had voor mijzelf ook een plan toen ik begon in Valkenburg. Ik wilde met deze ploeg naar de Eerste Klasse.”

,,Dinsdag ben ik naar Jaco van Staalduinen gegaan, mijn assistent. Die heb ik verteld dat ik ga stoppen.”

,,We zijn er dichtbij geweest. Vorig seizoen hadden we denk ik de beste selectie van de drie seizoenen, maar was de balans net niet goed. Dat we uiteindelijk in de nacompetitie met 7-0 verloren van Honselersdijk was één grote teleurstelling. Toen ben ik wel gaan nadenken.”

Het resultaat van z’n hersenspinsel was uiteindelijk z’n in de afgelopen week aangekondigde vertrek. ,,Dinsdag ben ik naar Jaco van Staalduinen gegaan, mijn assistent. Die heb ik verteld dat ik ga stoppen. Op woensdag hadden we met de club al een gesprek ingepland. Daar heb ik zelf als eerste het woord genomen en heb ik mijn redenen aangegeven waarom ik het nu genoeg vind.”

Selmo Kurbegovic is op weg naar de 0-1

,,Uit het gesprek zelf bleek ook wel dat de club zelf ook wel opzoek was naar iets anders. We zaten dus op één lijn. Weet je wat het ook is? Als ik hier straks na afloop van dit seizoen wegloop, wil ik iedereen recht in de ogen aan kunnen kijken. Dat wanneer ik over twee jaar hier weer terugkom, om een wedstrijdje te bekijken, dat ik kan zeggen dat ik in die 3,5 jaar er alles uit heb gehaald wat erin zat.”

Zuinig
Een ultieme bekroning zou uiteindelijk een promotie zijn naar die Eerste Klasse. Voorlopig lijkt die nog ver weg voor de Valkenburgers na de 1-1 van zaterdag tegen Te Werve. ,,De neutrale toeschouwer heeft geen leuke pot gezien”, was Van Duijn daar kort over.

,,Er stonden twee elftallen over elkaar die zuinig speelden. Allebei met een gesloten verdediging. De beste mogelijkheden waren nog voor ons in de eerste helft. In de tweede helft kregen we veel meer ruimte, maar maakten we er zelf te weinig gebruik van. De eindpass was vaak niet goed. Via Selmo Kurbegovic maken we gelukkig nog de 0-1. Hij kon alleen op de keeper af. Zo’n kans hoef je Selmo niet te geven.”

,,Zo’n besluit om te stoppen bij Valken neem je altijd in samenspraak.”

,,Dan ga je met zo’n 0-1 voorsprong het laatste kwartier in en hoop je gewoon dat je die drie punten lekker mee kan nemen naar Valkenburg. Ik ben toen gaan wisselen en heb Sven Boonstoppel en Timo Schaap ingebracht om eventueel in de counter nog toe te slaan. Als die jongens eenmaal ‘op de brommer zitten…’ Maar door één onoplettendheid maken zij in de negentigste minuut de 1-1. Zonde. Je hoopt gewoon na deze week om lekker met drie punten thuis te komen, maar helaas.”

25 jaar
Voor het komend half jaar zal Van Duijn in ieder geval naar eigen zeggen zijn ziel en zaligheid nog in de club steken om de ploeg alsnog richting die Eerste Klasse te krijgen. ,,Mijn vrouw weet dat ik vier dagen in de week bezig ben met Valken. Die weet niet anders. Ik ben zelf 25 jaar voetballer geweest en ben daarnaast nu al 25 jaar trainer. Ze weet niet anders dan dat ik op zaterdag op pad ben.”

,,Maar zo’n besluit om te stoppen bij Valken neem je altijd in samenspraak. Ze heeft ook tegen mij gezegd dat ik gevoelsmatig een keuze moest maken. Ik ben nu al vier keer opa geworden en de vijfde komt eraan. Het is ook wel eens leuk om daar wat meer aandacht aan te besteden.”

Foto’s: Saam de Mooij

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys mist ‘type-Freke’ tegen Scheveningen (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda