Het is bijzonder om te zien wat het menselijke brein af en toe kan doen in een voetbalwedstrijd. Of überhaupt bij een voetbalteam. De hekkensluiter van de Derde Divisie, FC Rijnvogels, liet aan het thuispubliek zien dat die plek te laag is in hun ogen. ONS Sneek werd gedecideerd opzij gezet, alsof FC Rijnvogels inmiddels al een stabiele middenmoter was. Grote man: Arno Dijkstra. Met twee goals zette hij z’n ploeg op het goede spoor. De Katwijkers wonnen uiteindelijk makkelijk met 3-1.

FC Rijnvogels leek na een slechte start in de Derde Divisie op de weg terug. Na een gelijkspel tegen Scheveningen werd profclub Cambuur Leeuwarden lang op 0-0 gehouden in de KNVB-beker. Pas in de absolute slotfase bracht Martijn Barto de Friezen een ronde verder. Tot daar vorige week weer een knauw in het vertrouwen kwam na de 4-1 flater tegen DVS’33.

,,Tegen DVS liepen onze linies door elkaar heen”, herinnert trainer Hein van Heek zich. Daar hebben we de hele week op getraind. Dat was tegen Scheveningen en Cambuur beter en dat ging vandaag ook weer goed. Niemand stapte te vroeg uit en daar is voor een tegenstander moeilijk doorheen te voetballen.”

Dat was na de 2-0 voorsprong van FC Rijnvogels ook het spelbeeld. De ploeg hield het compact en gaf ONS Sneek het idee dat er weinig te halen viel op De Kooltuin. De twee treffers van Dijkstra, waren typische spitsengoals. De 1-0 viel na een steekpass van Romano van der Stoep, waarna Dijkstra één op één met keeper Volken Huisman rustig afrondde. De 2-0 was misschien nog meer uit het boekje. Na een voorzet van Jim Havenaar kwam Dijkstra voor z’n man en kopte diagonaal binnen. Ineens leek FC Rijnvogels een ploeg met vertrouwen. Een 2-0 voorsprong werkt als het beste medicijn op de gemoedstoestand.

,,Even lekker 3 oktober vieren in Leiden. Maandag sta ik met of zonder kater voor de groep.”

Met twintig minuten op de klok, kon FC Rijnvogels eindelijk eens rustig voetballen, in plaats van achter de feiten aanlopen. Enige spreekwoordelijke smetje op de wedstrijd: de 2-0 ruststand. Via andermaal Dijkstra en Jop Verhagen waren er kansen op meer, ook vlak na rust. De volwassenheid van de jonge voorhoede om het duel op slot te gooien ontbrak. Van Heek zag er desondanks toch iets positiefs in. ,,Ik denk dat het hartstikke goed is dat je in de Derde Divisie nog zoveel kansen creëert. We hebben vandaag laten zien dat we niet onderin horen te staan. Misschien had Sneek een off-day, dat zou ook kunnen.”

Pagina 834
In een tweede helft vol met kansen voor de thuisploeg was het uiteindelijk Ricardo de Vlugt die uit de tweede lijn raak schoot en de 3-0 op het scorebord zette. De bezoekers zette daarna nog één keer aan wat resulteerde in een goal van Yume Ramos een kwartier voor tijd. De ploeg uit Sneek rook nog eventjes de aansluitingstreffer maar leek domweg te weinig vernuft of klasse te hebben om het FC Rijnvogels echt lastig te maken.

Met de 3-1 overwinning kruipen de Katwijkers eindelijk omhoog en staat de ploeg nu veertiende. Dat is voor de derde divisionist niet alleen lekker als je naar teletekstpagina 834 gaat, maar ook voor het gevoel tussen de oren. ,,We kijken toch constant naar die stand”, geeft Van heek toe. ,,Daar horen wij, dat vind ik, maar dat vinden we ook als club, gewoon niet thuis. Nu is het zaak dat we niet te lang denken: ‘hoppa, drie puntjes’, maar dat we gelijk weer doorpakken naar volgende week.”

Leids Ontzet
Dan staat er een kraker op het programma van jewelste. FC Rijnvogels neemt het dan op tegen buurman Quick Boys. ,,Eerst staat er een leuke avond op het programma”, lacht Van Heek. ,,Even lekker 3 oktober vieren in Leiden. Maandag sta ik met of zonder kater voor de groep. Daarna gaan we ons opmaken voor een heerlijke derby komende zaterdag.”

FC Rijnvogels – ONS Boso Sneek 3-1 (2-0) 18. Dijkstra 1-0, 20. Dijkstra 2-0, 65. De Vlugt 3-0, 74. Ramos 3-1.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, Wijmer, J. Zandbergen, R. Zandbergen, Van der Breggen, De Vlugt, Van der Stoep (79. Kaya), Verhagen (79. Van Veen), Dijkstra, Havenaar.

Foto: De Kooltuinstrijders

Samenvatting FC Rijnvogels – ONS Boso Sneek (Beelden: Omroep West)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)