Een nederlaag doet pijn. Een 1-8-nederlaag is een lijdensweg. Toch wilde alles en iedereen bij SJC er niet te lang over mopperen. Een flinke straftraining en een donderpreek na afloop van die pijnlijke wedstrijd tegen DOVO moest het werk doen. De bedenker van die strategie, hoogstwaarschijnlijk coach Sjaak Polak, kreeg zaterdag tegen Achilles ’29 gelijk. In Groesbeek herpakten de Noordwijkers zich: 2-4.

,,Die uitslag sprak voor zich. Bij iedereen leefde het besef dat het anders moest. We hebben een paar flinke loopsessies gehad op de training. Alles om de mentaliteit weer aan te scherpen”, gaf Jordy Groot toe. In één week slaagde trainer Polak erin om het vuur weer terug te krijgen in het elftal van de zwart-witten.

Naïviteit
,,SJC heeft jaren gestaan voor: ‘voor elkaar door het vuur’. Tegen Harkemase Boys waren we nog wel een team in de eerste wedstrijd. Tegen DOVO totaal niet.” Groot, die tegen de Veenendalers een schorsing uitzat, ergerde zich kapot aan de zijlijn. ,,We waren veel te naïef tegen DOVO. In plaats van het compact te houden, probeerden we zelf nog één of twee goals te maken.”

Het waren de laatste woorden die er nog werden gerept over de pijnlijke thuisnederlaag. In Groesbeek moest het anders en werd het anders. De Noordwijkers kwamen nog wel op achterstand. ,,Eigenlijk begonnen we daarna te voetballen”, concludeerde Groot. ,,Al vrij snel kwamen we zelf op een 1-3 voorsprong en hebben we Achilles zelfs nog een beetje en leven gehouden.”

,,Na die tien minuten hebben we juist het ‘in de bal komen’ en het ‘diepgaan’ met elkaar afgewisseld. Dat werkte veel beter.”

Gek genoeg was het vertrouwen, waar het tegen DOVO aan ontbrak, in Groesbeek wel weer terug. ,,Dat kwam omdat we wisten dat het een soort ‘zespuntenwedstrijd’ was. Allebei hadden we nul punten uit twee duels. We hebben de boel opgezweept dat we hier moesten winnen. En weet je; zo’n 1-8 was niet leuk, maar of het nou 0-1 was geworden of 1-8, het bleven drie punten.”

Geen ploeg
Het vertrouwen bij SJC zorgde ervoor dat het team de 1-0-achterstand kon ombuigen. ,,De eerste tien minuten waren we niet best. Dat kwam omdat we zelf steeds ‘in de bal’ kwamen. En de ruimtes waren al klein. Na die tien minuten hebben we juist het ‘in de bal komen’ en het ‘diepgaan’ met elkaar afgewisseld. Dat werkte veel beter.”

Rick van Dijk geeft de bal strak voor

In de tweede helft kwam Achilles ’29 overigens wel vrij rap op 2-3. ,,Maar we zijn nooit echt in de problemen gekomen. Ik maakte zelf in de slotfase de 2-4 dankzij prima voorbereidend werk van Tom Duindam. Dat was dus echt de beslissing.” Een terechte overwinning vond Groot. ,,Achilles heeft een jonge ploeg met een paar leuke voetballers, maar echt een ploeg is het niet.”

Teaser
Het was de 30-jarige voetballer overigens niet ontgaan dat juist die club vlak voor de wedstrijd nog op een ronduit bizarre manier het nieuws haalde. Over enkele weken gaat een documentaire over die club in premiere. Een teaser, die deze week uitkwam, ging viral. Bij die ‘promo’ liet de trainer zich op niet mis te verstane wijze uit ver povere prestaties van de inmiddels vertrokken keeper.

,,Het leek wel een vooropgezet plan om het juist nu naar buiten te brengen”, lachte Groot. ,,We moesten ook wel een beetje waken voor onderschatting, omdat het al niet zo lekker gaat bij Achilles ’29. Maar we zijn er als team niet zo op ingegaan, gewoon uitgegaan van eigen krachten. En dat hebben we prima gedaan.”

Beetje wennen
In de komende weken ontvangt SJC twee streekgenoten in eigen huis: FC Lisse en Noordwijk. En dus waren de eerste drie punten van het seizoen meer dan welkom. ,,Het is absoluut goed geweest voor ons gevoel. Het is toch een beetje wennen. De afgelopen vijf jaar hebben we meegedaan om de bovenste plaatsen. Dat zal dit jaar anders worden.”

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Noordwijk loopt over ‘titelkandidaat’ DVS’33 heen (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude