David Verweij praat over SJC alsof hij er net een contract voor het leven heeft getekend. Over eventuele kampioenschappen, over vriendschappen voor de eeuwigheid en over de betrokkenheid van de mensen binnen de Noordwijkse club. De waarheid ligt anders. Hij keert die club z’n rug toe, met pijn in het hart, maar weloverwogen. Verweij wil zich meten op een hoger niveau. Bij z’n oude club: FC Lisse.

Verweij heeft een niet te stoppen drive om te presteren, zo noemt hij het zelf. Zijn ontwikkeling onderstrepen die woorden. De verdediger speelde als jonge senior nog even bij vriendenteams in Lisse. Leuk, maar niet bevredigend genoeg.

Hij pakte z’n kans bij de zondagtak van de FC en beleefde een promotie met die ploeg, waarin onder meer ook Rick van Dijk speelde. Van de Derde Klasse maakte hij een stapje hogerop. Tot dat moment leek de zaterdagtak van FC Lisse, dat toen al in de Topklasse speelde, een gesloten boek.

,,Bij SJC weet ik wat ik heb. Ik word gewaardeerd. Als ik fit ben, sta ik vrijwel altijd in de basis. Nu moet ik weer gaan knokken voor een plek.”

Maar Verweij wilde wel meer. Samen met Van Dijk toog hij naar hij SJC, waar hij de promotie van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse meemaakte. De weg der geleidelijkheid dus. ,,Mijn keuze voor SJC was destijds bewust. Maar het beleid binnen FC Lisse is wat veranderd. Vroeger stonden er vaak ervaren jongens van buitenaf in de verdediging. Neem Tom Zoontjes of Robert van Boxel. Nu wil de club het met meer jongens uit Lisse doen.”

Debuutseizoen
Hoewel de verdediger zich inmiddels een Noordwijker mag noemen, heeft hij z’n oude club nooit uit het oog verloren. ,,Ik was er altijd nog wel te vinden”, geeft hij toe. ,,Mensen riepen me dan wel eens toe: ‘David, wanneer kom je weer terug?’. Het verhaal klopte nu gewoon.”

De verdediger maakte furore in Noordwijk door in zijn debuutseizoen gelijk de topscorer te worden van de selectie. Het beviel tussen de beide partijen. Verweij voelde zich zichtbaar ‘happy’ in Noordwijk. Hij verhuisde zelfs naar het kustdorp. De twintiger maakte vrienden aan de Lageweg. De mensen om de club liepen om hun beurt weg met de goedlachse voetballer.

Verweij op z’n best: de baas in de lucht

,,Ik kan dan ook iedere voetballer aanraden om bij SJC te gaan spelen”, lacht Verweij. ,,Dat meen ik echt. De supporters zijn erg betrokken. Het is een moeilijke keuze geweest, maar na lang wikken en wegen wil ik deze nieuwe uitdaging aangaan.”

,,Ik heb zondagavond de Technische Commissie op de hoogte gesteld. Ik heb ze op de hoogte gehouden van elk gesprek. Ze vonden het jammer, maar begrepen dat ik deze sportieve uitdaging aan wilde gaan. Ook Sjaak (trainer Polak red.) baalde onwijs. Ik heb natuurlijk twee jaar onder Kees Zethof mogen spelen. Dat was een ontzettend fijne trainer. Hij zei wel altijd tegen mij: ‘David, je bent nog lang niet uitgeleerd’. Ik kon nog veel stappen maken als verdediger.”

Zethof
De mandekker is na drie jaar SJC verder in z’n ontwikkeling, vindt hij zelf. Verweij weet echter wel dat hij in Lisse weer van nul af aan moet beginnen. ,,Bij SJC weet ik wat ik heb. Ik word gewaardeerd. Als ik fit ben, sta ik vrijwel altijd in de basis. Nu moet ik weer gaan knokken voor een plek. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat ik veel minuten ga maken. Daar ben ik me goed van bewust. Ook van het niveau in de Tweede Divisie. Maar ik heb wel de wil en de drive om mezelf weer opnieuw te gaan bewijzen voor een elftal.”

,,Iedereen wil maar één ding: een kampioenschap. Dat leeft.”

In z’n laatste maanden aan de Lageweg wil de verdediger nog maar één ding. Een historische promotie afdwingen naar de Derde Divisie. ‘De weg naar het kampioenschap’ beleeft aankomende zondag een voorlopig hoogtepunt tegen Hollandia. De ploeg uit Hoorn is de directe belager. SJC staat vier verliespunten voor op de nummer twee van de competitie en kan dus een voorlopig gat slaan.

,,Er stoppen een paar jongens. Jeroen Dedel gaat terug naar sv Hillegom, Mike Verhoek gaat naar de zaterdag, Timo Ruigrok naar VVSB. Iedereen wil maar één ding: een kampioenschap. Dat leeft. Iedereen is ook weer fit. We kunnen zondag een mooie slag slaan.”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Van Dam: bescheiden en betrouwbaar’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)