De winterstop is aangebroken en met de feestdagen is er volop vertier. Maar hoe vieren voetballers uit de regio Kerst en Oud en Nieuw? Dat peilen we in een aantal thema-afleveringen. Eerste Kerstdag vieren we met Omar Hamdi (VV Katwijk).

Hallo Omar, ten eerste natuurlijk fijne dagen toegewenst. Hoe gaat het verder bij Katwijk?

,,Dankjewel, jij ook. Bij Katwijk gaat het nu prima. Het seizoen begon moeilijk. Ik was er in de voorbereiding niet bij vanwege privéomstandigheden. Inmiddels ben ik fysiek en mentaal weer gegroeid dit eerste halfjaar. Dus dat gaat ook goed. Al is de winterstop wel even lekker.”

Moet ik je eigenlijk de linksback of rechtsback noemen van Katwijk?

,,Dat laatste. Het klopt dat ik dit seizoen wat wedstrijden op links heb gespeeld. Dat heeft ook met tactische plannen te maken. Als ik op rechts speel kan ik wat offensiever zijn. Ik ben een rechtsback en de laatste wedstrijden voor de winterstop heb ik daar ook gespeeld.”

Laten we beginnen met onze kerstspecial. Kalkoen of gourmetten?

,,Kerst betekent voor mij elk jaar heel iets anders dan je, denk ik, verwacht. Ken je het grote Van der Valk-restaurant bij Wassenaar? Daar werk ik met Kerst. En dan is het heel druk kan ik je vertellen. Ik werk daar sinds 2009 al niet meer, maar elk jaar vragen ze of ik met Kerst kan komen helpen. Ik ben dus elk jaar aan het werk, omdat het zo enorm druk is. Op Eerste Kerstdag zijn er zo’n 500 man, op Tweede Kerstdag tussen de 300 en 400. Ik ben de hele dag bezig met de voorbereiding en ’s avonds sta ik te koken of achter de grill.”

Dan is de volgende vraag eigenlijk al beantwoord. Uit of thuis?

,,Haha, ja dat klopt, uit dus.”

Familie of vrienden?

,,Familie. Want mijn pa en mijn broertjes werken er ook. Die zie ik dus gewoon met Kerst. Mijn vader werkt er al jaren en via hem ben ik ooit ook bij Van der Valk begonnen.”

Voetbal verboden aan tafel

,,Er wordt inderdaad niet over voetbal gesproken. Het is niet zo dat het verboden is, maar het gebeurt niet. En dat is lekker. Dat heb ik ook gemerkt toen ik er ooit een jaartje tussenuit ben gegaan. Dan is het ook lekker om het er gewoon niet over te hebben. In de winterstop sluit ik me er ook twee weken vanaf. Zodat ik, als het voetbal weer begint, er vol tegenaan kan en er weer zin in heb. Hoe hoger je voetbalt, hoe meer je er af en toe naar snakt om even vrij te zijn. We zouden ook afgelopen maandag gaan trainen, maar dat is uiteindelijk geannuleerd. En als ik heel eerlijk ben, vond ik dat niet zo erg.”

Kerst in jullie cultuur

,,Ik ben een moslim, ik ken dat niet van huis uit. Ik vind Kerst zelf altijd prima en gezellig, maar dat merk ik dan vooral omdat ik aan het werk ben. Maar verder ben ik er niet mee opgegroeid. Ja, op school merkte je het altijd, met een kerstontbijt. Ik vier de feestdagen van mijn eigen geloof. En dat vind ik zeker belangrijk.”

Overgewicht of op gewicht

,,Oh, ik blijf gewoon op gewicht hoor. Ik eet niet zo raar. En ik verlies ook weinig kracht of kilo’s in twee weken. Dus gewoon op gewicht.”

Favoriete kerstplaat

,,Ah, je hoort er zo veel in de weken voor Kerst. Maar die ene met die Amerikaanse zangeres vind ik wel leuk. Mariah Carey is dat toch? All I want for Christmas. Prima nummertje.”

Boxing Day

,,Ik kan er nooit wat van zien, vanwege mijn werk. Maar anders had ik wel een wedstrijdje aangezet. Ik zou er geen bezwaar tegen hebben als ze in het amateurvoetbal ook een Boxing Day zouden gaan doen, maar ik denk niet dat het haalbaar is. Ik zie dat gewoon niet gebeuren.”

Kerkbezoek

,,Dat gebeurt bij ons niet vanwege het geloof.”

Contact met ploeggenoten

,,We hebben een whatsapp-groep met de selectie en daar blijven de berichtjes wel komen. Maar het is niet zo dat ik het opzoek ofzo. Verder vind ik die berichtjes ook wel leuk om te lezen.””

Kerstgedachte

,,Laten we alsjeblieft altijd zo aardig en enthousiast voor elkaar zijn als met Kerst. Ik merk op mijn werk hoe lief mensen met en tegen elkaar doen. Waarom kan dat niet het hele jaar door? Dat zouden we in de hele wereld moeten doen. Wij hebben geluk dat we hier in vrijheid leven. Maar het is in de wereld wel een puinhoop af en toe. Laten we wat aardiger voor elkaar zijn.”

Leukste kerstherinnering

,,Oh dat is wel een leuke vraag, want ik moet gelijk aan SJC denken. Je hebt daar al jaren een hoofdsponsor: Van Abswoude. Ik weet nog dat toen ik daar speelde dat Joop van Abswoude met kerstpakketten rond reed voor de selectiespelers. Werd er ineens aangebeld vlak voor Kerst, stond ‘Ome Joop’ voor de deur. En normaal gesproken zat er altijd een fles wijn in, maar vanwege mijn geloof had hij er een fles Fanta of Cola in gedaan. Dat vind ik zoiets moois. Daar was ik stil van. Dat is me altijd bijgebleven. Typisch SJC dat daar aan gedacht wordt en dat ze met kerstpakketten rond gaan. SJC is een echte familieclub.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)