De winterstop is aangebroken en met de feestdagen is er volop vertier. Maar hoe vieren voetballers uit de regio Kerst en Oud en Nieuw? Dat peilen we in een aantal thema-afleveringen. Tweede Kerstdag vieren we met SJC-verdediger Sander van der Klugt.

Hoi Sander, leuk dat je meedoet aan onze kerstspecial. Ben jij iemand die naar de feestdagen toeleeft?

,,Nee, niet echt, maar als het kerst is besef je dat het jaar er alweer bijna opzit. Voor mijn gevoel is de zomer pas net voorbij. Dat komt misschien ook wel door het weer, maar het gaat allemaal zo snel. En dan denk je: ‘shit ik had dit jaar nog zoveel willen doen’. Maar het zijn mooie dagen om met vrienden en familie samen te zijn. Dat zeker.”

Heb je dan ook zo’n gevoel dat het voetbalseizoen pas net begonnen is?

,,Haha. Nou, nee. Dat dan weer niet. Het is wel even lekker die winterstop. Daar ben ik wel aan toe.”

Even de accu opladen dus, maar laten we niet te ver afdwalen en beginnen aan de eerste stelling: kalkoen of gourmetten

,,Sowieso gourmetten. Dat zit er bij mij echt al jaren in. Van kleins af aan gourmet ik al tijdens de kerst, dus die traditie houden we lekker vast. Volgens mij heb ik ook nog nooit kalkoen op. Het is zo Amerikaans naar mijn gevoel.”

En gourmet je dan liever thuis of ergens anders?

,,Liever ergens anders, want anders stinkt je huis zo. Haha. Maar jammer genoeg ben ik dit jaar wel zelf de pineut…  Maar over het algemeen maakt het mij niet zo uit waar ik kerst vier.”

Familie of vrienden

,,Dat is een hele lastige. Ik kan niet echt een keuze maken. Sommige familieleden zijn net vrienden en sommige vrienden zijn net familie. Beiden zijn heel erg belangrijk voor mij.”

Voetbal verboden aan tafel

,,Nee, helemaal niet. Vandaag is het natuurlijk Boxing Day, dus dat zal zeker wel even aan bod komen aan tafel. Er zitten een paar mooie affiches tussen.”

Overgewicht of op gewicht

,,Zelf ben ik natuurlijk op gewicht, en met kerst komen er ook niet heel veel kilo’s bij. Dat betekent niet dat ik niet geniet van al het lekkere eten hoor. Ik eet best veel. Bij het gourmetten kan ik makkelijk een gourmetschotel burgemeester maken. In de winterstop blijf ik lekker doorsporten, dus ik kan het wel hebben.”

Dat is goed om te horen. Tijdens het sporten luister je waarschijnlijk ook wel eens naar muziek. Wat is jouw favoriete kerstplaat?

Sander doet een klein stukje van het instrumentale intro van All I Want For Christmas na. ,,Ik heb niet echt een favoriete kerstplaat, maar als je die belletjes en de stem van Mariah Carey op de radio hoort klinken, weet je dat het kerst is. Dan komt het kerstgevoel bij mij wel naar boven.”

Kerkbezoek

,,Toen ik nog thuis woonde wel, maar nu niet meer. Ik ben katholiek opgevoed, maar nu heb ik er niet zoveel meer mee. Daarnaast ben ik vrij lang (twee meter) en op een gegeven moment paste ik niet meer in die bankjes. Met zo’n lengte is het een gevecht om ertussen te komen.”

Contact met ploeggenoten

,,Het eerste van SJC is één groot vriendenteam. Heel veel jongens zitten in mijn vriendengroep. Daarnaast spreken we elkaar ook dagelijks in een whatsapp-groep. Contact hebben we dus zeker.”

Kerstdachte

,,Voor SJC was 2015 echt een dramatisch jaar. Er zijn binnen de club best veel dierbare mensen overleden. Ik kan er zo een stuk of zes opnoemen. Onder andere Sieb van Went, de keeper van de B1 die omkwam bij een schoolexcursie. Wat dat betreft is er veel ellende geweest. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Ik wens hen een beter 2016 toe.”

Heftig! Dan de laatste stelling om een beetje vrolijk af te sluiten. Wat is jouw leukste kerstherinnering?

,,Ieder jaar is kerst speciaal, leuk en gezellig. Ik heb eerder een bijzondere kerstherinnering. Zes jaar geleden heb ik vijf maanden stage gelopen in Curaçao. Destijds heb ik kerst met 30 graden en een zonnetje op het strand gevierd. Dat was heel bijzonder om mee te maken.”

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)