Komend weekend is er vooral bekervoetbal te bewonderen in de Bollenstreek. Terwijl je je eigen cluppie ziet worstelen tegen clubs uit een andere competitie kun je misschien aan de zijlijn onderstaande zaken bespreken. We hebben het onder andere over de thriller Scheveningen – FC Lisse uit 1997, waarom de selectie van Foreholte zich gelukkig mag prijzen en natuurlijk over het verschrikkelijke nieuws omtrent Johan Cruyff.

1. Cruyff
Waar je ook ter wereld probeert een gesprek aan te knopen met een taxichauffeur, er is één universeel onderwerp als het over Nederland gaat. Niet de molens, Elfstedentocht of Mark Rutte kent iedereen wereldwijd. Nee, Johan Cruyff wordt overal op deze aardbol geadoreerd. De spil in het totaalvoetbal van Michels, de verlosser van het Madrileense juk bij Barcelona, de man die Amsterdam de eerste drie Europacups bezorgde, maar ook de spelverdeler die Rotterdam in 1984 liet uitlopen naar de Coolsingel.

Het wrede bericht dat Cruyff longkanker heeft kwam gisteren dan ook hard aan in de mondiale voetbalwereld. Van Mexico tot Japan en van Buenos Aires tot Parijs, overal ter wereld spraken mensen Jopie uit Betondorp bemoedigende woorden toe. Natuurlijk hopen ook wij dat Johan er weer bovenop komt.
Ter illustratie van hoe goed Cruyff was, een filmpje van zijn laatste seizoen in het shirt van Feyenoord. De klasse, kenmerkende pass, dribbel en schijnbeweging, alles zit erin.

2. Scheveningen – FC Lisse, de beslissingswedstrijd van 1997
Door het plotselinge overlijden van Han de Haan werd de wedstrijd Scheveningen – FC Lisse eerder deze competitie uitgesteld. In 1997 werd in deze wedstrijd de Hoofdklasse A beslist, toentertijd het hoogste amateurniveau. Op het terrein van Rijnsburgse Boys zorgde Marco Kleyn  er met een penalty in blessuretijd voor dat FC Lisse zich voor het eerst kampioen kon noemen. Hoe belangrijk deze wedstrijd was in de regio bleek uit de kijkcijfers van Omroep West. Ongeveer 750.000 mensen stemde die dag hun tv af op de regiozender, waar Willem van Zuilen het commentaar deed. Voetbal Inside ging afgelopen winter nog eens terug naar Ter Specke en sprak met enkele mensen die er bij waren.

3. Brancard in Griekenland
Als de spelers van Foreholte onderstaande beelden uit Griekenland zien, dan prijzen ze zich gelukkig met hun eigen medische staf. Waar de verzorging bij de Voorhouters in handen is van drie uitstekende verzorgers (lees er hier meer over), is dat in Zuid-Europa wel anders. De speler heeft nadat hij in een brancard van het veld is geholpen meer blessures opgelopen dan toen hij in het veld nog op de grond lag.

4. Kuyt – regiosporter van het jaar in 1998
Leo Schrama schrijft om de zoveel tijd voor onze site een artikel over het voetbalverleden van de Bollenstreek. In zijn rubriek ‘Vergeten Verleden’ schreef hij onder andere over Johan Derksen, die er bijna voor koos om voor Noordwijk te voetballen. Vandaag heeft hij een artikel geschreven over de jonge Kuyt bij Quick Boys. (link) Tijdens de research voor zijn verhaal stuitte hij op een artikel over Kuyt die net was uitgeroepen tot regiosporter van het jaar. Dit artikel laat zien dat Kuyt in al die jaren niet is veranderd.

Dirk Kuyt

5. Je grote idool ontmoeten
Iedere voetballiefhebber had in zijn kindertijd wel een poster boven zijn bed. Een juichende Henry, een iconische actiefoto van Platini of Messi die net aanzet voor de schijnbeweging. Het ontmoeten van deze idolen is helaas niet iedereen gegeven. Maar stel je voor dat je toch de kans krijgt om je idool te ontmoeten. Als ballenjongen of gewoon spelertje dat aan de hand van een voetbalicoon het veld op mag lopen. Iedereen zou reageren zoals deze jongetjes, die voor het eerst de poster van hun boven hun bed voor zich zien opdoemen.

l

POPULAIRE BERICHTEN