Hemelsbreed liggen de velden slechts 15 kilometer uit elkaar. Toch troffen de ploegen elkaar 55 jaar geleden voor het laatst in competitieverband. Zondag staat SV Hillegom – Foreholte weer eens op de rol. De nummers twee en drie uit de Tweede Klasse C hopen beide aan te haken bij koploper BMT. VIDB beschouwt voor met Hillegom-middenvelder Jim Pijpers en Foreholte-verdediger Wouter Vlasveld.

,,Ik vind elk duel belangrijk. Alleen deze is meer beladen vanwege de stand op de ranglijst”, trapt Vlasveld af. ,, Een derby is het ook niet echt. ROAC is voor ons meer een derby vanwege de onderlinge vriendschap tussen beide clubs. Maar ik verwacht met een beetje droog weer wel meer neutrale supporters. Het is toch een topper.”

Omdat de clubs elkaar al zo lang niet zijn tegengekomen weten beiden niet precies wat ze kunnen verwachten. Vlasveld: ,,Ik lees de verslagen en weet dat ze een sterke as hebben, met Jeroen Dedel de topscorer. Dat is het wel.” Voor Pijpers geldt hetzelfde. ,,Foreholte wint vaak in de slotfase of houdt een kleine overwinning vast. Het is dus een ploeg met taaiheid, een goede mentaliteit.”

Voor Hillegom is een duel met iets meer belangen, denkt Vlasveld. ,,Voor ons is het niet een kwestie van moeten. Hillegom heeft uitgesproken wel echt omhoog te willen. Wij hebben nu gemiddeld twee punten per wedstrijd en staan vierde. En dat is gewoon heel goed. Met dat aantal werd je vorig jaar kampioen. Nu staan BMT, Hillegom en ook Laakkwartier daar nog boven. Een teken dat de competitie gewoon erg sterk is. Maar dat is deze klasse al een paar jaar.”

BMT
De ploeg van Pijpers liep zondag tegen de eerste nederlaag aan sinds maart. In Den Haag werd de kraker tegen BMT met 4-2 verloren. ,,Dat was inderdaad wennen. We zijn niet weggespeeld, maar we kregen na de 2-1 te snel de 2-2 tegen. Daarna viel de 3-2 en toen we aanzetten viel de 4-2. Het was zonde. Het had anders kunnen lopen. Omdat zij ons vastzetten en het veld slecht was, hanteerden we de lange bal. Dat moeten we niet te vaak doen.”

Tot zijn eigen verrassing zat de 26-jarige Pijpers zondag op de bank. Voor de man die al acht seizoenen lang zelden een wedstrijd mist, was dat extra zuur. ,,De trainer vond dat BMT een sterke nummer 10 had. Hij wilde meer zekerheid en duelkracht. Wel viel ik nog in. Maar dat is anders.” Hij gaat ervan uit dat het eenmalig was. ,,Dat hoop ik. Maar ik beslis niet, hè.”

De middenvelder weet wat eraan schort. ,,Verdedigend moet ik voor dit niveau nog een stap maken. Maar daar ben ik mee bezig. Ik ben een echte voetballer en wil graag de bal hebben. Zonder bal is echter ook minstens zo belangrijk. Dat gaat wel steeds beter.”

De 28-jarige Vlasveld miste het grootste gedeelte van het vorige seizoen omdat hij in het duel tegen Wilhelmus een zware knieblessure opliep. ,,Alles was zowat stuk, maar net niet helemaal. Meniscus, kniebanden en kruisbanden waren beschadigd, maar niet gescheurd.”

Daardoor moest hij wel de nacompetitie aan zich voorbij laten gaan. En dat was niet altijd makkelijk. ,,Je staat niet in het veld, dus je rol is anders. Je bent er toch minder bij betrokken. En met mijn ervaring had ik denk ik wel m’n steentje kunnen bijdragen. Alleen had dat denk ik alsnog niet de doorslag gegeven.”

Aan het begin van het seizoen was de verdediger weer zo goed als fit. Hij staat nu alweer drie duels in de basis van de roodwitten. En dat voelt goed, al is het als linksachter. ,,Ik voel niks meer en kan weer voluit spelen. Ik ben ooit begonnen als linksback. En ik vind het ook helemaal niet erg. Maar centraal achterin ligt mijn voorkeur. Dat weet Marcel IJzendoorn ook wel.”

Ondanks zijn afwezigheid bleef Foreholte goed presteren. Een teken aan de wand, vindt Vlasveld. ,,We hebben een brede groep en nu helemaal omdat Marcel steeds meer jonge jongens aan het brengen is. Dat is heel prettig. Natuurlijk mis je bepaalde spelers meer. Oscar en Toni Arroyo kunnen we goed gebruiken. Oscar achterin en Toni voorin. Dan worden we nog sterker. Gelukkig zijn ze weer in training en bijna terug.”

Contractverlenging
De contractverlenging van trainer Marcel IJzendoorn kan ook Vlasveld bekoren. ,,Wij versterken elkaar. Marcel wil graag en wij als groep ook. Dat is een goede combinatie. Wij doen het als spelers voor de hobby. We zijn er niet van afhankelijk. De aard van onze karakters maakt ook dat we een echt team zijn.”

Vlasveld beseft dat nog zo’n topseizoen waarin op een haar na de Eerste Klasse werd gemist, moeilijk te herhalen is. ,,We zijn zo reëel om te beseffen dat het dit jaar anders kan zijn. Maar het zou zomaar wel weer raak kunnen zijn. Vaak trekken we duels net naar ons toe. Dat was vorig seizoen al zo en nu weer. Dat is moeilijk te verklaren, maar wel een kwaliteit.”

Pijpers en Hillegom zinnen op revanche na de nederlaag tegen BMT. De Hillegommer is benieuwd hoe zijn ploeg de tik heeft verwerkt. ,,Het leeft binnen de groep en we zijn er op gebrand. We zijn nog niet verslagen. Misschien was het wel een goed moment. Nu zijn we weer wakker. En een beetje druk kan nooit kwaad.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Jeannette Dijkstra


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)