Het jaar 2018 zit er weer op. Een jaar waarin er op voetbalgebied veel gebeurde. Van de kampioenschappen van Katwijk, Noordwijk en SJC, tot de degradatie van FC Lisse. Trainers kwamen en werden ontslagen. Voetballers stopten, nieuwe helden stonden op. De Katwijkse teammanager Sander Molenaar ontviel ons het afgelopen jaar. Genoeg om over te praten, schrijven of video’s over te maken. Tijd voor een terugblik.

Allereerst de cijfers van de website zelf. Over het gehele jaar hebben we 2.7 miljoen unieke paginaweergaves gegenereerd. Die cijfers zijn gelijkwaardig gebleven aan 2017. In paginaweergaven zijn we een klein tikje omhoog gegaan ter vergelijking van een jaar daarvoor.

Het kalenderjaar 2018 tikt de 3.2 miljoen aan. Jullie besteden gemiddeld zo’n kleine twee minuten per keer op de website. Ruim 300.000 gebruikers wisten onze website te vinden. Dat is meer dan de ongeveer 200.000 inwoners van de Duin en Bollenstreek. Ook buiten de regio worden we dus aangeklikt.

Wat zijn nu precies de dagen waarop de website het beste werd bezocht? De beste dag was zondag 4 november 2018. Op die dag creëerden jullie 21.361 paginaweergaven. Het was de dag na Teylingen – Foreholte, de dag na de komst van trainer Eric Meijers naar VVSB en de dag na de streaker bij Rijnsburgse Boys – AFC.

Ook maakte Sjaak Polak op die dag bekend dat hij na dit seizoen vertrekt bij SJC en botste Van Nispen (zon.)-speler Philip Mossel keihard op de doelman van SJZ.

Toch zorgde geen van die stukken voor een top-3 plaats van de best gelezen artikelen van dit jaar. Dat was dit rijtje:

Top 3:
Rellen Katwijk – FC Dordrecht – 9.633
Oefenprogramma regioclubs – 9.572
Videoboodschap Sander Molenaar – 7.199

De ‘horrorschorsing’ van Martin van Eeuwijk en het vertrek van Yordi Teijsse completeren de top vijf van de best gelezen stukken.

De clubpagina van Katwijk werd het beste bezocht als we die van alle clubs naast elkaar leggen, daarna die van vv Noordwijk, gevolgd door de pagina van Quick Boys. Opvallend is de vierde plek voor sv Hillegom. Ook de pagina’s van alle berichten die gingen over de Tweede en Derde Divisie werden goed aangeklikt.

Welke dagen zorgden nog meer voor een piek in de bezoekcijfers behalve die 4 november? In de top drie staat onder andere zondag 18 maart met 17.542 paginaweergaven. Dat was de dag na de derby tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk. Daarin was Marciano Mengerink met een late goal de matchwinner, maar werd de derby ook nog ontsierd door rellen tussen de twee supportersgroepen.

In dat weekend kreeg FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter te horen dat de KNVB hem voor drie maanden wilde schorsen nadat hij zich boos had gemaakt op de leiding van de wedstrijd Jong Sparta – FC Lisse.  En die zondag was er de nasleep van de wissel van Teijsse bij Quick Boys tegen ODIN’59, een wissel die het einde van het ‘tijdperk Teijsse’ inluidde bij de Katwijkers.

Een ander hoogtepunt was de maandag na het kampioenschap van vv Katwijk en het vertrek van Gert Aandewiel bij Quick Boys. Op die dag konden we 17.516 paginaweergaven noteren.

‘Veel leuker is het om per dorp te kijken in onze eigen regio. Daarin staat Katwijk op nummer één met ruim 32.000 gebruikers.’

Uit die cijfers valt nog meer te halen; welke leeftijdsgroep komt het vaakst op onze website? Hoe is de verhouding man-vrouw? En waar komen de meeste gebruikers vandaan?

Net als vorig seizoen is het grootste gedeelte van de gebruikers tussen de 25 en 34 jaar oud. Opvallend is dat het percentage gebruikers tussen 35-44 langzaam aan het stijgen is. Het overstijgt nog niet het aantal gebruikers tussen de 45-55. Het percentage gebruikers tussen de 18-24 daalt. Daar valt dus nog winst te halen.

Katwijk en Peru
De meeste gebruikers van ons wonen en leven in Nederland, logischerwijs. Op nummer twee staan gebruikers uit Amerika, gevolg door Spanje. In de top tien van landen van waaruit jullie ons weten te vinden staan ook nog landen als België, Noorwegen en Duitsland. Opvallend is de top-10 plek van Peru.

De meeste visits komen uit Amsterdam. Nu wonen daar natuurlijk veel voetballers, maar ook een server die gestationeerd staat op Amsterdam schijnt veel visits op die plek op te slaan. Dat zegt dus nog niet alles. Veel leuker is het om per dorp te kijken in onze eigen regio.

Daarin staat Katwijk op nummer één met ruim 32.000 gebruikers. Noordwijk komt op een mooie tweede plek met 20.000 gebruikers. Leiden en Den Haag maken de top vijf vol.

Opvallend is dat er bijvoorbeeld meer gebruikers uit Voorhout en Haarlem zijn dan bijvoorbeeld uit Rijnsburg en Noordwijkerhout, in die laatste twee dorpen wordt er in onze regio bijvoorbeeld Tweede Divisie gespeeld. Omdat daar natuurlijk al veel over geschreven en gefilmd wordt, is daar de concurrentie van andere websites ook groter. Voetbalbolwerken Spakenburg en Veenendaal staan ook in de top-50 van meeste gebruikers per plaats.

Hoe staat het dan met de man-vrouw verhouding? Die is ten opzichte van vorig jaar iets meer gelijkgetrokken. Steeds meer vrouwen weten onze website te vinden. Een jaar geleden was de verhouding 86 om 14 procent. Het kalenderjaar 2018 wonnen de vrouwen in aandeel gebruikers. De verhouding is nu 70-30.

Overigens komt 64 procent van alle visits vanaf de mobiel. Daarna de desktop (pc), gevolgd door het tablet. Naast de ‘gewone’ website hebben ook ruim 9000 mensen onze app gedownload en hebben die samen ook nog voor ruim 386.000 pageviews gezorgd via de app.

Social Media
Hoe staat het dan met onze social-mediakanalen? Onlangs hebben we onze 5000ste follower mogen verwelkomen op Instagram. Op het moment van schrijven staat de teller op 5.110. De groei is daar dus nog lang niet afgestompt. Gelukkig maar.

Welke berichten werden daar het vaakst ‘geliket’? De nummer één heeft een trieste achtergrond. Na het overlijden van de Katwijkse teammanager Molenaar hebben wij drie foto’s van hem gepost. Dat bericht werd door jullie het vaakst van een hartje voorzien. Op nummer twee staan twee Noordwijkse goals tegen De Dijk en op nummer drie de benefietavond voor de op dat moment ernstig zieke Molenaar.

‘Opvallend is dat de eerste foto pas op nummer acht staat. Dat is een foto van Kitty Susan als speelster van Ter Leede.’

Wanneer je de likes en reacties naast elkaar legt, krijg een een idee van de meeste ‘impressies’. Hoe vaak zagen jullie het filmpje in jullie tijdlijn voorbij komen? Het filmpje dat het grootste bereik genereerde, was weer die met de goals van Noordwijk tegen De Dijk.

Die treffers van Martijn le Congé en Sabir Achefay zijn 44.439 keer gezien. De blunder van ‘Van Nispen-keeper’ Stan van Maris staat met 31.142 keer gezien op nummer twee. Opvallend is dat de eerste foto pas op nummer acht staat. Dat is een foto van Kitty Susan als speelster van Ter Leede.

De meeste van onze volgers op Instagram komen weer uit Katwijk. Qua leeftijdscategorie is er wel een verschil merkbaar met de website. Instagram is wat populairder onder de leeftijdscategorie 18-24.

Hoe staat het met ons Twitter-kanaal? Daar hebben we inmiddels 4.189 volgers. Op twitter kan je per 91 dagen terugkijken wat je tweets hebben gedaan.

De balans tussen:
1 jan. – 1 apr.: 1.7 miljoen weergaven

Toptweet: ongeregeldheden Rijnsburgse Boys – Katwijk

1 apr – 30 jun.: 1.6 miljoen weergaven

Toptweet: De Krom bewijst Sander Molenaar laatste dienst

1 jul. – 29 september: 892.006 weergaven

Toptweet: deelname Voetbal in de Bollenstreek aan FC Cupkoorts

29 sep. – 28 dec.: 1.3 miljoen weergaven

Toptweet: Late gelijkmaker van Foreholte

Blijft over: onze Facebookpagina. Een jaar geleden stond er een soortgelijk bericht op onze website. We waren destijds net over de 10.000 volgers gegaan op Facebook. Inmiddels zitten we op 11.400. De groei is er op Facebook langzaam uit aan het gaan, maar de cijfers zijn nog steeds in de plus.

Welke berichten of video’s werden het meeste bekeken? In totaal werden onze video’s 1.5 miljoen keer weergegeven over het hele jaar. In totaal werden ze 826.300 minuten bekeken. In de top drie van de best bekeken video’s staat twee keer een taxirit van Willem van Zuilen. Toch staat er een trainer uit onze regio op de nummer één plek:

Best bekeken video’s:
Interview Sjaak Polak na kampioenschap met SJC: 41.100 x
Sander Molenaar in de taxi bij Willem: 37.400 x
Jack Manuputty in de taxi bij Willem: 24.000 x

Op Facebook is 77 procent van onze volgers man en 23 procent vrouw. Dat is gelijk gebleven aan vorig jaar. Ook op dit kanaal komen de meeste van onze fans uit Katwijk, gevolgd door Rijnsburg, Noordwijk en Leiden.

Ook dit jaar hebben we dus weer een groei mogen meemaken op al onze kanalen. We blijven vooruit kijken en willen deze groei continueren. Het geeft ook onszelf weer een blik in waar er nog kansen liggen voor ons. De groei op Instagram ziet er lekker uit, de weergaven op de website blijven stabiel, onze app is nog meer gedownload. Dat betekent dat wij als redactie keihard zullen blijven werken om ook jullie het komende jaar weer te voorzien van nieuws, interviews, video’s, foto’s en achtergronden van het voetbal in deze te gekke regio.

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Voetbal in de Bollenstreek 2017: de cijfers van onze website’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom2-3sv Hoofddorp
ESTO1-1Teylingen
Warmunda3-1Madestein