Soms wordt het duidelijk dat voetbal slechts bijzaak is in het leven. Voor vele mensen de belangrijkste bijzaak wat er is, maar tijdens en voorafgaand aan de derby tussen Katwijk en Noordwijk werd maar weer eens duidelijk dat er belangrijkere zaken zijn in het leven. De thuisploeg stak vlak voor de aftrap verzorger Frans Albers, jeugdcommissielid Jaap Guijt en jeugdtrainer Gerco van der Bent een hart onder de riem. Zij zijn namelijk ziek. Het beste medicijn voor deze mensen – na een heerlijk voetbalgevecht – was na negentig minuten de stand op het bord. De ploeg van Jan Zoutman won namelijk met 3-2. 

Want beide teams deden er op het veld alles aan om de mensen die het zwaar hebben en mooie middag te geven en even aan andere dingen te laten denken. Voor deze Katwijk-mensen was een overwinning natuurlijk hetgeen wat ze graag wilden zien, maar de wedstrijd zelf mocht er ook zijn. Vijf goals, schitterende doelpunten,  veel strijd en negentig minuten spanning met de thuisploeg als uiteindelijke winnaar.

Van dat laatste baalde – vanzelfsprekend – Noordwijk-aanvoerder Emiel Wendt het meeste. De middenvelder annex aanvaller zag dat de bezoekers het alleraardigst deden op De Krom, maar zoals wel vaker dit seizoen werd dat niet uitgedrukt in punten. De Noordwijkers kwamen nog wel op voorsprong. ,,Daarna ging het mis en kregen we snel de 2-2 tegen. Dat was voor ons een grote teleurstelling en toen ging het mis bij ons.”

Vuurwerk in de openingsfase
Nadat de thuisploeg met speciale shirts en een mooie sfeeractie het veld opliep, begon het echte vuurwerk al gauw. Mengerink werd binnen tien minuten gevloerd door Noordwijk-goalie Mike van Vliet en Robbert Susan mocht daardoor aanleggen voor een strafschop: 1-0. Het mooiste van de penalty? Het gebaar van de Katwijk-selectie richting verzorger Frans Albers. Volgens de doelpuntenmaker, die vlak voor rust ook uit een heerlijke knal van afstand raakschoot, was dat het mooiste moment van de wedstrijd.

,,Het was een emotioneel potje. Vooral in het begin. Er zijn dingen in het leven die veel belangrijker zijn dan het voetbal en dit is daar één van. Ik vind het met name voor Frans verschrikkelijk. Als selectie moeten wij er, weer, mee omgaan. Ik denk dat het dan prachtig is, dat wij als groep na zo’n goal aan hem kunnen laten zien dat we hem steunen. Voor hem was het volgens mij een prachtige middag en voor ons ook.”

,,We hebben van de situatie met Sander twee jaar geleden enorm veel geleerd. Leren is in het leven niet altijd even leuk, maar hoort er wel bij.”

Daarna ging het helemaal los, want de ploeg van Kees Zethof gooide de schroom van zich af. Na een goede steekbal van Sabir Achefay, die een goede wedstrijd speelde, kon Tjeerd Westdijk op Ricardo Kieboom afgaan. In twee pogingen verschalkte de aanvaller uiteindelijk de doelman: 1-1.

Achefay en Susan verwennen publiek 
Vlak voor de thee vielen de sportieve hoogtepunten te zien op De Krom. De eerste kwam van de voet van Achefay. Tegen zijn oude werkgever liet hij zien tot wat hij in staat was en van zo’n twintig meter krulde de aanvaller op heerlijke wijze de bal in de kruising. Een paar seconden later deed Susan met een harde streep hetzelfde: 2-2. ,,Het is zonde dat we daarna de weg kwijt raakten, want we speelden gewoon goed”, gaat Wendt verder. ,,Zij deden er een schepje bovenop na de 1-2 en ik weet niet waarom het bij ons in de tweede helft uiteindelijk fout ging.

Emotie op de bank van Katwijk. 

De winnende treffer bleek vlak na de theepauze van de voet van Rick van der Meer te komen. De controlerende middenvelder krulde de bal buiten het strafschopgebied in de goal: 3-2. Volgens zijn teamgenoot Raoul Esseboom was dat de fraaiste treffer van de middag. ,,Die was technisch namelijk het moeilijkst”, erkent de verdediger. Verder zag Esseboom dat het de goede kant op ging bij hem en zijn teamgenoten. ,,We hebben de laatste weken veel met elkaar gepraat en ik denk dat dat zijn vruchten afwerpt.”

Leren 
Daarnaast had de verdediger nog mooie woorden over de situatie rondom de zieke Albers. De oud-prof zag – helaas – gelijkenissen met de situatie van twee jaar geleden toen teammanager Sander Molenaar ernstig ziek was. ,,Door de situatie van toen met Sander weten we hoe zwaar dit is en dat Frans alle kracht en steun kan gebruiken namens ons. Wij zijn er voor hem, maar hij is net zoals ons een vechter. We hebben van de situatie met Sander twee jaar geleden enorm veel geleerd. Leren is in het leven niet altijd even leuk, maar hoort er wel bij.”

Ondanks een poging van Nick van Staveren op de lat en een scrimmage in het Katwijk-strafschopgebied kwam de voorsprong van de ploeg van Zoutman niet meer in gevaar. Het werd 3-2 voor de thuisploeg na een meeslepend voetbalgevecht. Dat laatste deerde eigenlijk niet, want voetbal was op De Krom even bijzaak. Andere gevechten zijn op dit moment belangrijker dan een heerlijke derby en dat is meer dan terecht.

Katwijk – Noordwijk 3-2 (2-2) 9. Susan (pen.) 1-0, 15. Westdijk 1-1, 41. Achefay 1-2, 42. Susan 2-2, 52. Van der Meer 3-2.

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Esseboom, Blokland, Van Weerdenburg, Susan (78. Hilterman), Van der Meer, Jongman, Van der Ban, Mengerink (82. Bergkamp), Sanchéz Angulo (52. Afaker)

Noordwijk: Van Vliet, Oversloot (58. Le Congé), Overvliet, Rietveld, Bröcker, Reynaers, Roshanali, Wendt, Van Staveren, Westdijk (63. James), Achefay (78. Waandels).

Interview Robbert Susan 

Interview Emiel Wendt 

Foto’s: Kees Jonker

Lees ook: ‘Zethof over contractverlenging: ,,Ik moest er even over nadenken”‘ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)