Derby’s lenen zich vaak voor uiteenlopende analyses, afhankelijk van de kleur van de gedragen bril. Na afloop van FC Rijnvogels – Quick Boys was er een opvallende eensgezindheid. De 2-2 remise was op basis van de veldverhoudingen en het etiquette terecht. Een waar voetbalfeestje eindigde zo zonder verliezers.

Zonder andere wedstrijden tekort te doen, telde sinds het bekend worden van het speelschema voor FC Rijnvogels maar één dag. 4 oktober, de dag dat grote broer Quick Boys op bezoek zou komen. En dus werd alles in het werk gesteld om er een waar voetbalfeestje van te maken, iets waar glansrijk in geslaagd werd. Een extra staantribune achter het doel voor de kantine bood plaats aan een extra 750 supporters.

Het historische duel, voor het eerst troffen beide ploegen elkaar in competitieverband, werd voltrokken in een schitterende ambiance, met zo’n drieduizend supporters. Yuri Guijt, met een verleden op Nieuw Zuid toch wel wat gewend, was ervan onder de indruk.

Reclame

,,Ik schrok me dood toen ik voor de warming-up het veld opkwam. Het was fantastisch om die menigte, en ook al die Quick Boys-fans, langs de kant te zien. Ik ben 23, maar heb dit als speler nog niet eerder meegemaakt. Bij Quick Boys komen er ook altijd veel mensen, maar valt het niet zo op, omdat het groter is. Het was een soort Engelse ambiance en reclame voor het amateurvoetbal en de gemeente Katwijk.”

Rijnvogels was vooraf – vanwege het kwaliteitsverschil op papier – nadrukkelijk in de underdogpositie geduwd. Maar in de voetballerij zijn nog nooit wedstrijden op papier beslist. Rijnvogels toonde een eigenschap die misschien nog wel belangrijker is: bewijsdrang. Niet alleen vanwege het hoge oud-Quick Boys-gehalte in de selectie, maar in zijn geheel wilde Rijnvogels laten zien met de grote jongens mee te kunnen.

In de openingsfase leek Rijnvogels last te hebben van plankenkoorts. Quick Boys opende sterk en kwam via Yordi Teijsse op voorsprong. Rijnvogels knokte zich terug in de wedstrijd en nam vanaf minuut 25 de overhand. Zorgelijk was het spel van Quick Boys daarna. De ploeg wist nauwelijks balbezit te houden en ramde ballen blind en zonder enig overleg naar voren.

Gelijkmaker

Vooral via de zijkanten werd Rijnvogels gevaarlijk. Het leidde na een halfuur tot de gelijkmaker. Joey Zandbergen troefde Jaap van Duijn af en verzond een afgemeten voorzet op Guijt, die de 1-1 binnen knikte. In de tweede helft werd het zelfs nog mooier voor Rijnvogels. Mitchel Beijersbergen kopte na 65 minuten uit een corner de 2-1 binnen.

Een sensatie leek in de maak, zeker gezien het povere spel van Quick Boys in het laatste halfuur. Tijdig wist de ploeg van Ted Verdonkschot de rug te rechten. Daarbij geholpen door de snelle gelijkmaker van Teijsse. Van Duijn vond bij zijn nagenoeg enige geslaagde actie van de middag het hoofd van de spits, die bij de tweede paal alleen het laatste tikje hoefde te geven: 2-2.

In de laatste twintig minuten maakte Quick Boys jacht op de winnende goal. Het moegestreden Rijnvogels werd achterover gedrukt, al werd de thuisploeg op de tegenstoot ook nog een aantal keer zeer gevaarlijk. Het dichtst bij de winnende goal was echter Teijsse. Doelman Peter Messemaker voorkwam met een katachtige reflex de derde treffer van de Amsterdammer.

Applaus

Het laatste fluitsignaal maakte een einde aan een voetbalmiddag, die moeizaam op gang kwam, maar vooral in de tweede helft de moeite waard was. Onder applaus ging Rijnvogels van het veld. Het punt werd gevierd als een overwinning.

,,Ik ben zeer trots op mijn ploeg”, vertelde Hein van Heek. ,,Ik vind dat wij top hebben gespeeld. We hebben niet alleen maar tienen gespeeld, maar wel allemaal dikke voldoendes, met een paar uitschieters naar boven. De club heeft ontzettend veel werk in de voorbereiding op deze wedstrijd gestoken. Ik ben blij dat wij vervolgens zo’n wedstrijd hebben kunnen spelen. Dit punt is fantastisch voor de club.”

Quick Boys-trainer Ted Verdonkschot was minder te spreken. ,,Het was een heerlijke voetbalmiddag, maar als trainer had ik beter spel van mijn ploeg willen zien. We begonnen goed, kwamen met 1-0 voor, maar gaven daarna de wedstrijd uit handen. Het spel was slordig en de linies stonden te ver uit elkaar. In de laatste twintig minuten hebben we ons hersteld en hadden we zelfs de overwinning kunnen pakken. Dat had niet verdiend geweest, maar wel lekker.”

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Kooltuinstrijders

[youtube id=”RfrEZXuzs6E?list=UUZmHS36CSpU1JsCbe1jySPw” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”xef2g7jFuz8?list=UUZmHS36CSpU1JsCbe1jySPw” width=”620″ height=”360″]

[youtube id=”vRT1nnkzK0w” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels