Het was aanvankelijk een zorgeloze zaterdag voor Jan Zoutman. Vanuit zijn woonplaats Velserbroek tufte hij rustig naar Nieuw Zuid. De radio aan om de bijna veertig kilometer lange reis te veraangenamen. ,,Ik heb heel vaak Radio 1 op. De educatieve programma´s. Het programma de Taalstrijd vind ik bijvoorbeeld heel boeiend”, laat de liefhebber in Zoutman optekenen.

Enfin! Terwijl Zoutman zijn kilometers richting Katwijk rijdt, spelen wedstrijdbeelden continu door zijn hoofd. ,,Ik ben de hele week met de wedstrijd bezig’’, benadrukt de coach van Quick Boys na de wedstrijd tegen ASWH (2-2). Maar van alle scenario’s die zich in Zoutmans hoofd hebben afgespeeld op de verharde wegen tussen Velserbroek en Katwijk zal vrijwel zeker niet één keer de eerste helft van vandaag zijn opgekomen.

Een heilige aanroepen
Niet best was nog een understatement, het eerste bedrijf analyserend. ASWH was heer en meester op Nieuw Zuid. De ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht domineerde en de keren dat Quick Boys de bal had waren even zeldzaam als een jaar bij Ajax zonder bestuursperikelen. Dat de kleedkamers halverwege met een 1-1-tussenstand werden opgezocht, was wonderbaarlijk te noemen. ASWH had veel kansen op een grote voorsprong laten liggen, terwijl Philippe den Hartog uit de enige blauwwitte aanval doel trof. Een verdwaalde katholiek had bij het protestantse Quick Boys in de rust een heilige aangeroepen.

In het tactisch duel tussen beide trainers wees de barometer halverwege overduidelijk naar ASWH-coach Jack van den Berg. Iets dat Zoutman na de wedstrijd ruiterlijk toegaf. ,,ASWH was verreweg de beste ploeg de eerste helft. We konden niet onder de druk uitvoetballen, gaven al heel vroeg ballen weg en het stond positioneel de eerste twintig minuten niet. Daar kan je in de rust pas echt iets aan doen.’’

Medicijn voor wederopstanding
Na de thee liet Zoutman zien net als collega Van den Berg een vakman te zijn. Al jaren tappen beiden uit de vaatjes ervaring en kennis. Waar Van den Berg voor de wedstrijd zijn vat had aangeslagen, deed Zoutman dat in de rust. Het Katwijkse medicijn voor wederopstanding heette Mohamad Mahmoed. Zoutman liet de voormalig speler van Jong PSV in de rust invallen voor Jesse Driebergen. Het nieuwe elan in de ploeg manifesteerde zich al na twee minuten. Mahmoed had zijn debuut met een doelpunt kunnen opfleuren. Een speler van ASWH kon de bal echter nog voor de lijn weghalen.

Maar met Mahmoed waande er een nieuwe geest op Nieuw Zuid. Aan zijn hand was Quick Boys scherper en directer. Gaten werden dichtgelopen, de tweede bal kwam dit keer niet in Ambachtse handen en duels werden gewonnen. Quick Boys rook het zoet van de overwinning.

Zoutman was na de wedstrijd collegiaal naar zijn spelers. Hij wilde niet alle roem in de schoenen van Mahmoed schuiven. ,,Het was een poppetje voor een poppetje”, zei hij over de wissel. ,,In de rust hebben we spelers op een net iets andere positie gezet. We konden hierdoor makkelijker in duels komen en in balbezit de vrije man vinden.’’

Van heinde en verre
Hoewel Quick Boys in het tweede bedrijf de bovenliggende partij was, kwam ASWH na een mooie aanval andermaal op voorsprong. Kenmerkend voor deze wedstrijd. De bovenliggende ploeg die niet wist te profiteren van de overmacht. Gelukkig was de voetbalgod genadig en besloot hij de tweestrijd in een gelijkspel te laten eindigen. Wel was er een gelukkige penalty voor nodig. Een pingel die je van heinde en verre zag aankomen. Het enige dat Joey Ravensbergen hoefde te doen was naar de grond gaan. Jerghinio Sahadewsing benutte vervolgens het buitenkansje en bracht de terechte 2-2 eindstand op het bord.

Met het punt schoot Quick Boys ranglijsttechnisch niet echt veel op. Maar er vielen genoeg andere positieve zaken op te tekenen na de wedstrijd. Een daarvan is dat Zoutman een selectie heeft waarmee hij orde op zaken kan stellen. Met Mahmoed beschikt hij over een middenvelder die de in de eerste weken zo gemiste Delano a Cohen kan opvangen. Mocht de captain binnenkort terugkomen na zijn blessure, dan zit Quick Boys met een luxeprobleem.

Zelf stelde Zoutman het als volgt na de wedstrijd. ,,Ik concentreer me op de spelers die er wel zijn. Natuurlijk heeft A Cohen speciale kwaliteiten die we nu missen. Maar als ik zie hoe Mahmoed de tweede helft zijn taak heeft ingevuld, dan ben ik daar uitermate positief over. Dat is denk ik het pluspunt van vandaag.’’

Quick Boys – ASWH 2-2 (1-1). 23. Olijfveld 0-1, 31. Den Hartog 1-1, 71. De Lange 1-2, 81. Sahadewsing 2-2

Quick Boys: De Zwart, Opoku, Bentem, D. van der Plas, Ravensbergen, Hoek, J. van der Plas (76. Aafjes), Driebergen (46. Mahmoed), Den Hartog (76. El Osrouti), Van Steen, Sahadewsing