Knieblessures. Een ramp voor elke voetballer. Ook voor Jasper van Trigt. De voetballer van SV Hillegom raakte 26 augustus 2015 geblesseerd aan z’n knie. Gescheurde kruisband. Einde seizoen, einde voetbaljaar. Maar Van Trigt weigerde bij de pakken neer te zitten en zag uitdagingen in zijn herstelproces en vond ruimte voor zijn andere passie: tennis.

Van Trigt oogt dan ook bijzonder opgewekt voor iemand die al bijna een jaar zijn favoriete sport niet heeft kunnen beoefenen. Hij loopt rond op de Hillegomse Tennis Club en voelt zich thuis. Van Trigt is naast voetballer ook een verdienstelijk tennisser en deze week één van de wedstrijdleiders bij een internationaal jeugdtoernooi in zijn dorp. Daarnaast kreeg hij van zijn orthopeed goed nieuws. Het herstel vordert.

26 augustus 2015. Een datum die de spits van Hillegom niet snel meer vergeet. De dagen en maanden vorderen. In december kwam daar nog een nieuwe kruisband bij. Opereren en weer herstellen. Tot afgelopen mei. Van Trigt liep weer hard, leek op de weg terug. Na de meivakantie kreeg hij echter een terugslag, de knie ging weer irriteren. Een grote domper. Zijn streven was er in de voorbereiding weer bij te zijn. De Hillegommers beginnen die weer over een week, maar dat komt te vroeg voor de aanvaller die in 2015 een groot aandeel had in het kampioenschap van de Derde Klasse.

Een doel stelt Van Trigt daarom niet meer. ,,Maar ook die voorbereiding was geen must voor me. Onze coach, Arend Jan Kranenburg, geeft me ook de tijd. Ik bepaal zelf wanneer ik weer kan spelen en pin me nergens op vast. En dan moet ik honderd procent genezen zijn, vind ik. Ik wil weer voetballen zonder risico’s. Aan de andere kant ben ik een sportman en wil zo graag voetballen en tennissen. Dat maakt het toch wel frustrerend.”

Nog nooit was Van Trigt zo lang gedwongen om langs de lijn te staan. Een enkelblessure in de A-jeugd, twee maandjes eruit, meer niet. Maar zichzelf gek maken? Daar wil de spits zich niet aan overgeven. ,,Voor mijn gevoel heb ik m’n blessure vrij snel geaccepteerd”, vertelt Van Trigt. ,,Er zijn genoeg moeilijke momenten geweest. Bijvoorbeeld de finale van de nacompetitie. Je wilt helpen als speler, maar dat lukt niet. Nu focus ik me op volledig herstel. Waarschijnlijk eerst voetballen bij het tweede en daarna weer minuten maken in het eerste. Dit jaar staat dus eigenlijk nog in het teken van herstellen.”

Focus
Door het minimale aantal minuten dat Van Trigt op het veld kan staan, kon de focus deze zomer ook op iets anders. Het mede organiseren van een groot internationaal tennistoernooi in Hillegom: de vijftiende editie van het Flower bulb Tournament. Een jeugdtoernooi waar tennistoppers als Michaëla Krajicek, Thiemo de Bakker en Fransman Jeremy Chardy ook hun eerste voetstappen hebben gezet. Van Trigt geniet overduidelijk en zit op zijn plek achter de wedstrijdtafel op de tennisvereniging.

,,Ik kom uit een tennisfamilie. Mijn oom heeft op hoog niveau getennist en ook mijn ouders en zusje tennissen. Daarnaast zat ik vroeger ook in het jeugdbestuur van deze club, maar twee jaar geleden moest ik de keuze maken om me te focussen op het voetbal. Alleen dit blijft leuk en om nu in de wedstrijdleiding van een internationaal toernooi te zitten sprak me wel aan.”

Bijzonder
,,Mensen vergeten het wel eens maar zo’n groot internationaal tennistoernooi in eigen dorp is best bijzonder”, laat Van Trigt de importantie van het toernooi duidelijk merken. ,,Ook dit jaar doen er weer jeugdige tennissers mee uit 28 landen. Dat internationale is leuk en echt wel even wat anders dan een regionaal toernooi organiseren. Ik doe samen met Pieter Witteman en een scheidsrechter van de KNLTB alle wedstrijdzaken. Het opzetten van schema’s, het verwerken van de standen, de loting enzovoorts.”

,,De organisatie is nog een stuk groter, maar die hebben weer andere taken. Zo kan iedereen de focus op z’n eigen taak behouden. Het toernooi bestaat al vijftien jaar en dat merk je. De draaiboeken liggen al klaar. Alleen nu ik er bij ben, zie ik ook nog wel dingen die we volgend jaar kunnen aanpassen. Zo moeten we meer gebruik gaan maken van social media. Maar goed, ik zit er pas net bij hè.”

Met prima weer en een vol tennispark is het toernooi voor Van Trigt al snel geslaagd. ,,Met Teis Visser en Kim Hansen hadden we twee deelnemers uit Hillegom. Dan staat het park vol. Dat is mooi om te zien. Of ik dit volgend jaar weer ga doen? Ik denk het wel. Maar het moet wel passen in mijn voetbalagenda. We kijken wel hoe het loopt. Maar in principe zit ik hier volgend jaar weer. Ga daar maar vanuit.”

Foto: Ellie Stroombergen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)