,,Katwijk is een club waar fans vaak heftig reageren; vaak in positieve, maar ook wel eens in negatieve zin”, aldus Adriaan Vooijs, voorzitter van de supportersvereniging. De Katwijker trad aan in het misschien wel meest bewogen seizoen uit de clubhistorie, maar heeft geen spijt. ,,Ik ben een trotse voorzitter. Dit is een eervolle job.”

Club van de week,,Nee, het zijn momenteel niet de leukste weken”, vertelt Vooijs. Hij gaat naar eigen zeggen met ‘angst en beven’ naar de club op zaterdagmiddag. ,,Het is niet zo dat ik uitkijk naar de wedstrijd. Vorig jaar was dat wel anders, toen kon ik niet wachten op de volgende wedstrijd.” Over het rampseizoen van Katwijk is al veel gezegd en geschreven. Bij een verlies of gelijkspel zaterdag tegen Noordwijk is degradatie een feit voor de landskampioen.

Sinds december staat Vooijs (in het midden op de foto) aan het roer van de supportersvereniging. Dat vervult hem met trots. ,,Ik vind het een eer dat ik voorzitter mag zijn van een heel mooie en actieve supportersvereniging. Het is niet alleen het eerste elftal, het is alles eromheen. Katwijk is voor mij een way of life. Ik ben hier op een steenworp afstand opgegroeid, heb hier gevoetbald en heb er mijn vrienden.”

In totaal bestaat het bestuur van de supportersvereniging uit vijf mensen. Vooijs is zeer content met zijn collega’s. ,,We hebben het geluk dat we een aantal zeer actieve dames hebben. Zij verdienen de credits. Ik ben vooral het gezicht naar buiten toe.”

Uitbreiden

De supportersvereniging telt nu 350 leden. Vooijs is voornemens die op termijn uit te breiden. ,,Ik heb mijzelf voorgenomen het een half seizoen aan te kijken en dan concrete stappen te gaan zetten. In de toekomst hopen we het ledenbestand te vergroten.”

Los van de slechte resultaten en de bestuurscrisis waren er ook nog lichtpuntjes op de Krom. De massale supportersactie bijvoorbeeld, waarop honderden fans op een dinsdagavond hun steun betuigden. Vooijs, die vooraf de spelersgroep in de kleedkamer toesprak, spreekt van ‘iets moois’. ,,Dat was fantastisch, met al die fakkels en al die mensen. Het typeert de club ook. De mensen reageren vaak heftig, in positieve en helaas ook wel eens in negatieve zin. Ik vind dat ook wel weer mooi. Het is hier nooit gelaten, Katwijk-supporters laten niet zomaar iets over zich heen komen.”

Bouwen

Volgens Vooijs is de rust op de Krom nog niet helemaal wedergekeerd. ,,Onderhuids voel en proef je nog wel wat. De club gaat de mensen aan het hart en als Katwijk dan negatief in het nieuws komt, doet dat pijn. Maar zaak is om rustig te blijven en te bouwen aan een goede organisatie. De club is druk bezig een nieuwe voorzitter te vinden, Cees Bruinink wordt technisch directeur en we moeten met z’n allen weer mensen gaan enthousiasmeren. Daar ligt niet alleen bij het eerste elftal, maar binnen de gehele organisatie een uitdaging.”

,,Met een aantal nieuwe gezichten verwacht ik dat er ook weer fris elan binnen het elftal komt”, vervolgt Vooijs. ,,Ik hoop dat we in de Topklasse blijven, maar zo niet, dan ben ik ervan overtuigd dat we heel snel weer terug zijn. Met zo’n selectie kan het één keer misgaan, maar niet nog een keer.”

Katwijk kan het vege lijf maximaal nog redden via de nacompetitie. Daarin zou aartsrivaal Quick Boys de tegenstander kunnen worden. Vooijs hoopt dat de derby in ere hersteld wordt, al plaatst hij wel een kanttekening. ,,Ik vind dat de derby en beide clubs op het hoogste niveau thuishoren. Alleen volgend seizoen kan dat niet meer. Als wij degraderen, sta ik niet te juichen als Quick Boys promoveert. Dan zullen wij heel wat over ons heen krijgen. Wij hebben vier jaar lacherig over hen gedaan en getreiterd op een leuke manier. Maar de derby is fantastisch. Een meeslepend gevecht, waarbij je twee keer bol van de spanning staat.”

Jubileum

Vanwege alle perikelen is de 75-jarige verjaardag van Katwijk flink ondergesneeuwd. Volgens Vooijs komt er nog genoeg aandacht voor het jubileum. ,,Het staat nog niet volledig in de schijnwerpers door alle organisatorische perikelen van de laatste tijd, maar zodra het seizoen voorbij is, verwacht ik dat de knop omgaat. Ongeacht de afloop. We zijn nog een heel jaar 75 en er worden nog veel leuke activiteiten georganiseerd.”

,,Wij overleven het wel”, stelt Vooijs. ,,Als je naar onze cyclus kijkt, zie je dat we altijd wel weer boven komen drijven. En met vier sterren zijn we een van de meest succesvolste clubs van de afgelopen twee decennia.”

Vooijs tot besluit: ,,Het wordt tegen Noordwijk een sfeervol en spannende wedstrijd. Wij moeten winnen en zij zullen vooral niet willen verliezen. Mocht het slecht aflopen, dan hoop ik dat iedereen zijn emoties in de hand kan houden. Ook daar ligt voor ons als supportersvereniging een taak.”

POPULAIRE BERICHTEN